Marmut

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Marmut
Temporal range: Miosen pungkasan- samenika
Marmot alpen (Marmota marmota)
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mammalia
ordo: Rodentia
kulawarga: Sciuridae
Subkulawarga: Xerinae
Suku: Marmotini
Genus: Marmota
Blumenbach, 1779
Species

Marmota baibacina
Marmota bobak
Marmota broweri
Marmota caligata
Marmota camtschatica
Marmota caudata
Marmota flaviventris
Marmota himalayana
Marmota marmota
Marmota menzbieri
Marmota monax
Marmota olympus
Marmota sibirica
Marmota vancouverensishttp://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Marmut&action=edit

Marmut yaiku jinisé kéwan pengerat saka famili Sciuridae (bajing) kanthi genus Marmota.[1]

Marmut umumé urip ing dhaérah pagunungan, kayata Alpen utawa Pirenia ing Èropah, Pegunungan Rocky utawa Sierra Nevada ing Amérika Serikat, lan Kanada ing bagéyan lor.[1] Marmut umumé nggawé omah ing njero lemah lan nglakokaké hibernasi nalika mangsa adem.[1] Marmut hibernasi wiwit sasi Oktober nganti sasi Mei.[2] Marmut kagolongaké dadi kéwan sosial awit marmut komunikasi karo marmut liyané kanthi swara anyul kang banter khususé nalika ana bebaya.[1]

Jeneng marmut asalé saka basa latin mures monti ("tikus gunung"), saka basa Latin Klasik mures alpini ("tikus Alpen").[2] Kéwan liyané kang mirip kaya marmut lan nduwéni sifat sosial yaiku asu prairi, kéwan iki ora digolongaké ing genus Marmota, ananging kalebu genus Cynomys.[2] Saliyané iku ing basa Indonésia ana kéwan kang diarani tikus walanda (guinea pig) uga kena diarani marmut, sanajan kéwan pengerat iki asalé saka famili kang béda.[2] Pakanané marmut yaiku tanduran kayata suket-suketan, woh beri, lumut kerak, lumut godhong, oyot tanduran lan kembang.[2]

Jinisé marmut werna-werna. [2]Iki bisa dideleng saka ukuran awaké lan werna wulune kang werna-werna. [2]Ana marmut kang wuluné putih, abu-abu, coklat rada abang.[2] Marmut mirip kaya kelinci ananging kupingé luwih cendhek tinimbang kelinci.[2]


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (en)[Thorington, R. W. Jr. & R. S. Hoffman. 2005. Family Sciuridae. Pp. 754-818 jroning Mammal Species of the World a Taxonomic and Geographic Reference. D. E. Wilson & D. M. Reeder (Penyunting). Johns Hopkins University Press, Baltimore]
  2. ^ a b c d e f g h i (en)animal.discovery.com(dipunundhuh tanggal 3 Juli 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Marmut&oldid=830891"