Pegunungan Rocky

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Daerah White Goat Wilderness, Alberta, Kanada

Rocky Mountains, biasané diaraniRockies, mujudaké tatanan pegunungan sing dawa ing sebelah kulon Amérika Lor. Dawané luwih saka telung èwu mil (4.800 kilomèter) mbentang saka British Columbia, ing Kanada, tekan New Mexico, ing Amérika Sarékat. Puncak sing paling dhuwur yaiku Gunung Elbert, ing Colorado, kurang luwih 4.401 meter) ing ndhuwur permukaané laut (dpl) [1]. Gunung Robson, mapan ing keduwuran 3.954 mèter yaiku puncak paling duwur ing Canadian Rockies. Sistem Pegunungan Rocky Mountain kalebu ing United States physiographic regio [2].

Geografi lan Geologi[sunting | sunting sumber]

Pegunungan Rocky biasané diartèkaké mbentang saka Liard River ing British Columbia, tekan Rio Grande ing New Mexico. Pegunungan iki bisa uga dianggep mbentang saka Alaska utawa Mexico, ananging pegunungan kasebut luwih dianggep minangka bagian saka kabèh American cordillera ketimbang bagian saka Rockies.

Bagian paling enom saka pegunungan Rocky kaangkat nalika jaman pungkasan Cretaceous (140 juta-65 juta taun sing kapungkur), sanadyan sebageyan pegunungan sisih kidul kaangkat ing jaman Precambrian (3.980 juta-600 juta taun sing kapungkur). Kondisi geologiné kapethak saka kompleks watu beku lan watu metamorf; sing paling enom yaiku watu sedimen (mapan ing dawané bates kidul pegunungan Rocky), lan watu vulkanik saka jaman Tersier (65 juta-1.8 yuta taun kapungkur) mapan ing daerah Pegunugan San Juan lan ing sapropirané daérah liyané.

Referensi[sunting | sunting sumber]

Wacanan Lanjutan[sunting | sunting sumber]

  • Athearn, R. G. 1960. High country empire: the High Plains and Rocky Mountains. McGraw-Hill, New York. 358 pp.
  • Brandt, E. 1993. How much is a gray wolf worth? National Wildlife 31:4­12.
  • Buchholtz, C. W. 1983. Rocky Mountain National Park: a history. Colorado Associated University Press, Boulder. 255 pp.
  • Grove, J. M. 1990. The little ice age. Rutledge Press, New York. 498 pp.
  • Jackson, D. 1962. Letters of the Lewis and Clark expedition with related documents 1783­1854. University of Illinois Press, Urbana. 728 pp.
  • Kay, C. E. 1994. Aboriginal overkill. Human Nature 5:359­398.
  • Lavender, D. 1975. The Rockies. Harper and Row, New York. 433 pp.
  • Knight, D. H. 1994. Mountains and plains: the ecology of Wyoming landscapes. Yale University Press, New Haven, Conn. 338 pp.
  • Peterson, J. A., editor. 1986. Paleotectonics and sedimentation in the Rocky Mountain Region, United States. Memoir 41, American Association of Petroleum Geologists. Tulsa, Okla. 693 pp.
  • Pierce, K. L. 1979. History and dynamics of glaciation in the northern Yellowstone National Park area. Professional Paper 729-F. U.S. Geological Survey, Washington, D.C. 90 pp

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pegunungan_Rocky&oldid=876211"