Mésias

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Bagéan saka seri babagan
Yésus Kristus

Kölner Maler um 1450-1460 001.jpg

Asma lan sesebutan
YésusKristusMesiasIsa AlmasihJuruwilujeng

Yésus Kristus lan Kakristenan
KronologiKalairanSilsilah
PambaptisanPelayananMukjizat
PerumpamaanBujana AkirPanyekelan
PangadilanPanyalibanPati
PanguburanWunguMékrad
Rawuh kapindhoPenghakiman

Ajaran utama Yésus Kristus
MesiasKotbah ing Bukit
Donga Rama KawulaUkum Katresnan
Bujana WengiAmanat Agung

Pandhangan marang Yésus
Pandhangan Kristen
Pandhangan Islam
Pandhangan Yahudi
Yesus jroning sajarah
Yesus jroning karya seni

Mésias (asalé saka basa Ibrani mashiah) iku tegesé "sing diurapi".[1] Jroning basa Yunani, tembung mesias dijarwakaké kanthi tembung kristos, lan saka kono ditepungi sebutan Kristus sing dadi salah sawijining sesebutan Yésus.[1] Sebutan mesias oyoté saka pangertèn Yahudi ngenani sawijining tokoh ing mangsa ngarep sing bakal teka minangka wakil Allah kanggo nggawa keslametan kanggo umat Yahudi.[2] Konsèp mesianik iki ditepungi uga jroning agama-agama sing oyoté saka Abraham, yaiku kakristenan lan Islam. Jroning kakristenan, Yésus Kristus dianggep minangka mesias sing wis diantu-antu kanggo nggawa keslametan saka Allah marang manungsa.[1][2] Éwadéné jroning Islam, konsèp mesianik ana jroning pamahaman Islam ngenani Isa/Yésus sing bakal teka ing dina penghakiman kanggo ngalahaké dajjal.[3] Pamahaman iki ora ana ing njeroning Quran, ananging sumberé saka Hadis.[3]

Tembung mésias ngrujuk marang wong sing diurapi Allah, selaras kabiyasan Israel kuna sing ndeleng tindakan pangurapan minangka tengering pamilihan lan panyucèn Allah.[4] Wong sing diurapi dianggep minangka duwèkané Allah lan éntuk jejibahan kusus.[4] Tokoh-tokoh sing dilantik kanthi pangurapan biyasané raja lan imam, utawa uga tokoh sing dipilih déning Gusti dhéwé.[4] Jroning Alkitab Ibrani utawa Prajanjèn Lawas, istilah kasebut diwènèhaké marang Raja saka wong-wong Yahudi sing diurapi nalika prastawa pelantikan dhèwèké (bdk. 1 Samuel 10:1, Mazmur 2:2).[5]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c S.M. Siahaan. 2001. Pengharapan Mesianis dalam Perjanjian Lama. Jakarta: BPK Gunung Mulia.
  2. ^ a b Barnabas Ludji. Kerajaan Mesias. Jakarta: UPI STT Jakarta.
  3. ^ a b John Iskander. 2009. "Antichrist". In Encyclopedia of Islam. Juan Campo (ed.).New York: Facts On File.
  4. ^ a b c C. Groenen. 1980. Pengantar ke dalam Perjanjian Lama. Yogyakarta: Kanisius.80-82.
  5. ^ (en)Bart D. Ehrman. 2004. The New Testament: A Historical Introduction to the Early Christian Writings. New York, Oxford: Oxford University Press.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mésias&oldid=862509"