Sétan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
St. Anthony Salah satunggalipun lukisan ingkang nggambaraken setan ingkang dipundamel dening Martin Schongauer, ing taun 1480.

Setan (Arab: شيطان, Shaitan)inggih menika roh awon ingkang tansah ngganggu manungsa supados nglaksanaken padamelan ingkang awon.[1] Kados ingkang sampun dipunmangertosi wonten ing agami Islam, Kristen lan Yahudi, asalipun setan inggih menika saking golongan kados malaikat ingkang mempeng anggenipun ngibadah. Miturut agami Islam, setan dipunrita saking geni lan ugi dipunpratelakaken asalipun saking jin saderengipun dipunpilih dados malaikat.[2] Miturut Islam, setan inggih menika iblis utawi jin ingkang dipunurak saking swarga.[2] Makhluk setan benten kaliyan makhluk malaikat, amargi setan menika boten manut prentahipun Allah, setan dipunurak saking suwarga amargi mungkir saking prentahipun Allah supados sujud dhateng Nabi Adam minangka tandha urmat minangka ciptaanipun ingkang mulya.[2] Setan tansah ngganggu manungsa supados kesupen dhateng prentah-prentahipun Allah, ngejak manungsa dhateng prekawis ingkang awon.[2] Setan ngrayu manungsa dhateng keawonan, lan njrumusaken manungsa dhateng karisakan.[2] Miturut Al Quran wonten ing Surat Al-Kahfi ayat nomer 50, Lan (elinga) nalika Allah mrentahaken dhateng para malaikat, 'Sumangga sujud dhateng (Nabi) Adam, mangka sedaya malaikat sujud kajawi iblis. Iblis saking golongan jin, mangka iblis ndhurhakai prentah gustinipun.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Departemen Pendidikan Nasional. 2002.Kamus Besar Bahasa Indonesia (edhisi 3), kaca 1055. Jakarta:Balai Pustaka
  2. ^ a b c d e f (id)Al Jazairi, Abu Bakr Jabir. 2007. Ensiklopedi Muslim. Jakarta:Darul Falah.

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

bat:Biesos

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sétan&oldid=831109"