Lembaga Sandi Negara

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lembaga Sandi Negara
LogoLSN.png
Cekakan Lemsaneg
Kepala Mayor Jenderal TNI DR. Djoko Setiadi, M.Si.
Situs web
http://www.lemsaneg.go.id

Lembaga Sandi Negara inggih punika salah satunggaling lembaga pemerintah nonkementerian Indonésia ingkang makaarya ing bidhang ngamanaken informasi rahasia negara. Lembaga Sandi Negara madeg ing tanggal 4 April 1946. Lembaga punika kaping sepisanan dipunpandhegani dening Mayor Jenderal dr. Roebiono Kertopati, satunggaling dokter kepresidenan RI wonten ing jaman presiden Soekarno. Lembaga Sandi Negara sak punika dipunpandhegani déning Mayor Jenderal TNI DR. Djoko Setiadi, M.Si.. Lembaga Sandi Negara utawi menawi dipun tarjamahaken dhateng basa Inggris dados National Crypto Agency inggih punika institusi pamarentah Republik Indonesia ingkang kanthi resmi dados pengelola persandian lan rahasia negara. Ing Amerika Serikat, badan pamarentah ingkang nangani tugas intelijen sinyal inggih punika NSA, ingkang cekakak saking National Security Agency. NSA punika sekedhik wonten bedanipun kaliyan CIA, wondene ing CIA punika tugas lan fungsinipun langkung awrat dipuntujokaken dhateng HUMINT (Human Intelligence) utawi intelijen manungsa. Struktur Organisasi Lemsaneg dipuncathet wonten ing lembaran negara ingkang arupi Keputusan Presiden (keppres) RI no. 103 taun 2001. Miturut Keppres punika, Lemsaneg dipunpandhegani dening satunggal kepala Lemsaneg ingkang dipunbiyantu dening tigang tiyang deputi lan setunggal sekretaris ingkang paling baku. Kepala Lemsaneg gadhah tanggel jawab langsung dhateng Presiden Indonesia.

Visi lan Misi[1][sunting | sunting sumber]

Visi[sunting | sunting sumber]

Visi lembaga sandi negara inggih punika dados ingkang ngawontenaken lan mbina kanthi piyambak persandian negara kangge kupiya njamin keamanan informasi ingkang gadhah klasifikasi kagunganipun pamarentah utawi negara saha nyajekaken asiling kajian informasi bersandi kanggé ndherek ugi njagi keamanan nasional.

Misi[sunting | sunting sumber]

Misi Lembaga Sandi Negara inggih punika:

  1. nyusun kawicaksanan nasional wonten ing bidhang ndamel lan mbina persandian negara
  2. Ngelola sistem keamanan informasi kanthi klasifikasi kanthi nyangkut sedayanipun ingkang kagunganipun pamarentah utawi negara;
  3. Nindakaken kegiyatan intelijen sinyal;
  4. Ngawontenaken rekayasa lan ngrembakakaken teknologi persandia nasional, lan
  5. Nyamektakaken lan ngoptimalaken sumber daya persandian kanthi proses pasinaon lan pertumbuhan ingkang dipundhukung kanthi wontenipun manajemen perkantoran kanthi transparan lan akuntabel.

Tugas lan Fungsi[sunting | sunting sumber]

Kejawi gadhah tugas kangge njagi informasi rahasia negara, Lembaga Sandi Negara ugi gadhah tugas sanesipun inggih punika pikantuk informasi saking analisis informasi rahasia pihak asingg. [2] Informasi kasebat dipunpikantuk kanthi ngawontenaken kegiyatan intelijen sinyal. Kegiyatan pados informasi asing kasebat inggih salah satunggaling bageyan saking lampahing salah satunggaling fungsi intelijen, inggih punika fungsi panyelidhikan. Kanthi mekaten, saged dipunmangertosi bbilih Lemsaneg gadhah kalih misi ingkang baku, inggih punika njamin keamanan informasi lan intelijen sinyal. Kalih misi kasebat ugi jumbuh lan cocok kaliyan saperangan negara asing, kados Amerika Serikat kanthi NSA- nipun, Inggris kanthi GCHQ- nipun, lan Australia kanthi DSd- nipun. Kangge nindakaken tugasipun, Lemsaneg ngawontenaken fungsi ingkang kados mekaten:[3]

  1. Ndhudhah lan nyusun kawicaksanan nasional ing bidhang persandhian
  2. Ngawontenaken koordinasi kegiyatan fungsional kangge lampahing tugas Lemsaneg;
  3. Ngawontenaken fasilitas lan pembinaan wonten ing kegiyatan instansi pamarentah ing bidhang persandinan
  4. Ngawontenaken pembinaan pelayanan administrasi umum ing bidhang perencanaan umum, ketatausahan, organisasi lan tata laksana, kepegawaian, kauangan, kearsipan, hukum, persandian, perlengkapan lan rumah tangga.

Struktur Organisasi[sunting | sunting sumber]

  • Kepala
  • Sekretariat utama
  • STSN
  • Pusdiklat
  • Inspektorat
  • Deputi bidang pembinaan lan pengendalian persandian
  • Deputi bidang pengamanan persandian
  • Deputi bidang pengkajian persandian

Kepala[sunting | sunting sumber]

Para Kepala Lemsaneg ingkang sampun naté njabat inggih punika kados mekaten:

  1. Mayor Jenderal TNI (purn) dr. Roebiono Kertopati : 19461984 (pendiri)
  2. Laksamana Muda TNI (purn) Soebardo : 19861998
  3. Laksanama Muda TNI (purn) B.O. Hutagalung : 1998 – 2002
  4. Mayor Jenderal TNI H. Nachrowi Ramli, SE : 2002 – 2008
  5. Mayor Jenderal TNI Wirjono Budiharso, SIP : [[[2009]] – 2011
  6. Mayor Jenderal TNI DR. Djoko Setiadi, M.Si. : 2011 – sak punika

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)VISI DAN MISI (dipunundhuh tanggal 2 Pebruari 2013)
  2. ^ (id)SEKRETARIAT UTAMA (dipunundhuh tanggal 2 Pebruari 2013)
  3. ^ (id)TUGAS DAN FUNGSI (dipunundhuh tanggal 2 Pebruari 2013)