Badan Standardisasi Nasional

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Logo Badan Standardisasi Nasional (BSN)

Badan Standardisasi Nasional (BSN) yaiku Lembaga Pemerintah Non Departemen kang ndarbèni jejibahan pokok ngrembakaké lan mbina kagiyatan standardisasi ing Indonésia.[1] Badan iki nggantèkaké kagunan saka Dewan Standardisasi Nasional (DSN).[1] Nilka nindakaké jejibahané, Badan Standardisasi Nasional manut paugeran Peraturan Pemerintah No. 102 Taun 2000 babagan Standardisasi Nasional.[1] Badan Standardisasi Nasional dibentuk kanthi Keputusan Presiden No. 13 Taun 1997 kang disempurnakaké kanthi Keputusan presiden No. 166 taun 2000 babagan Kedudukan, Tugas, Fungsi, Susunan Oraginsasi, lan Tata Kerja Lembaga Pemerintah Non Departemen.[1] Kaya perarutan kang wis owah lan kang pungkasan kanthi Keputusan Presiden No. 103 Taun 2001, BSN kalebu Lembaga Pemerintah Non Departemen kanthi jajibahan pokok ngrembakaké lan mbina kagiyatan standardisasi ing Indonesia.[1]

Ing nindakaké jejibahan lan kagunan BSN ing bidhang akreditasi ditindakaké dèning Komite Akreditasi Nasional (KAN). KAN ndarbèni jejibahan netepaké akreditasi lan mènèhi pertimbangan sarta panyaruwe marang BSN nailka netepaké sistem akreditasi lan sertifikasi.[1] Déné pelaksanaan jejibahan lan kagunan BSN ing bidhang Standar Nasional kanggo Satuan Ukuran ditindakaké dèning Komite Standar Nasional untuk Satuan Ukuran (KSNSU). KSNSU ndarbèni jejibahan mènèhi partimbangan uga panyaruwé marang BSN babagan standar nasional kanggo Satuan Ukuran.[1] Miturut ancas utama standardisai yaiku ngayomi prodhusèn, konsumèn, tenaga kerja, lan masyarakat saka aspèk keamanan, keslametan, kasarasan sarta nglestarékaké kagunan lingkungan, pengaturan standardisasi kanthi cara nasional.[1] Iki ditindakaké kanggo mbangun sistem nasional kang bisa nyurung sarta ningkataké mutu barang utawa jasa.[1] Kajaba kuwi, BSN uga bisa mènèhi fasilitas ditrimané prodhuk nasional ing transaksi pasar global.[1] Saka sistem lan kahanan ksebut, dikarepaké bisa ningkataké daya saing prodhuk barang utawa jasa Indonesia ing paséar global.[1]

Visi[sunting | sunting sumber]

Visi Taun 2010 - 2014:

"Menjadi lembaga terpercaya dalam mengembangkan Standar Nasional Indonesia untuk meningkatkan daya saing perekonomian nasional sesuai dengan perkembangan iptek."[2]

Dadi lembaga kang dipracaya ngrembakaké Standar Nasional Indonesia kanggo ningkataké daya saing perekonomian nasional miturut perkembagan iptek.[2]

Misi[sunting | sunting sumber]

Kanthi visi kasebut, mula misi BSN yaiku mènèhi kontribusi nyata ing pambangunan ekonomi liwat :

  • Ngrembakaké Standar Nsional Indonesia (SNI) [2]
  • Ngrembakaké sistem nerapaké standar lan penilaian kesesuaian [2]
  • Ningkataké persepsi masyarakat lan partisipasi pemangku ing bidhang standardisasi lan penilaian kesesuaian [2]
  • Ngrembakaké kebijakan lan peraturan perundang-undangan standardisasi lan penilaian kesesuaian [2]

Fungsi BSN[sunting | sunting sumber]

  • pengkajian lan panyusunan kebijakan nasional ing bidhang standardisasi nasional[2]
  • koordinasi kagiyatan fungsional ing nindakaké tugas BSN[2]
  • fasilitasi lan pembinaan marang kagiyatan instansi pemerintah ing bidhang standardisasi nasional[2]
  • nyelenggarakaké kagiyatan kerjasama ing jero negeri lan internasional ing bidhang standardisasi[2]
  • nyelenggarakaké pembinaan lan pelayanan administrasi umum ing bidhang perencanaan umum, ketatausahaan, organisasi lan tatalaksana, kepegawaian, keuangan, kearsipan, hukum, persandian, perlengkapan lan rumah tangga. [2]

Kewenangan[sunting | sunting sumber]

  • Nyusun rencana nasional kanthi cara makro ing bidhangé[2]
  • Ngrumusaké kebijakan ing bidhangé kanggo nyengkuyung pambangunan kanthi cara makro[2]
  • Netepaké sistem informasi ing bidhangé[2]
  • Kewenangan liya miturut ketentuan peraturan perundang-undangan kang lumaku,[2] yaiku:
  1. ngrumusaké lan nindakaké kebijakan tartamtu ing bidhang standardisasi nasional[2]
  2. ngrumusaké lan nindakaké kebijakan sistem akreditasi lembaga sertifikasi, lembaga inspeksi, lan laboratorium[2]
  3. netepaké Standar Nasional Indonesia (SNI)[2]
  4. nindakaké panalitèn lan ngembangaké ing bidhangé[2]
  5. nganakaké pandhidhikan lan gladhèn ing bidhangé[2]


Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (id)Badan Standardisasi Nasional(diundhuh 12 Desember 2012)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t (id)Tentang BSN(diundhuh 12 Desember 2012)