Badan Nasional Penanggulangan Bencana

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Badan Nasional Penanggulangan Bencana
Logo BNPB.png
Cekakan BNPB
Kepala Dr. Syamsul Ma’arif, S.IP, M.Si.
Dhasar hukum Peraturan Presiden Nomor 8 Tahun 2008
Situs web
http://www.bnpb.go.id/

Badan Nasional Penanggulangan Bencana (utawi ingkang asring dipuncekak BNPB) inggih punika salah satunggaling Lembaga Pemerintah Non Departemen Indonésia, ingkang gadhah tugas kangge mbiyantu Presidhen Republik Indonesia kangge ngoodinasikaken, ngrencanakaken, lan nindakaken kegiyatan nangan bencaa lan prahara kanthi terpadu, saha nindakaken siyaga tanggep darurat saking saderengipun wonten bencana, nalika wonten bencana, lan sasampunipun wonten bencana ingkang tahap nyegah, siap siyaga, nangani darurat, lan kangge mulihaken bencana. BNPB dipunbentuk adhedhasar Peraturan Presiden Nomor 8 Taun 2008. Ing saderengipun badan punika gadhah nama Badan Koordinasi Nasional Penanggulangan Bencana ingkang maujud adhedhasar Peraturan Presiden Nomor 83 Taun 2005, nggantosaken Badan Koordinasi Nasional Penanggulangan Bencana lan Penanggulangan Pengungsi ingkang dipunbentuk adhedhasar Keputusan Presiden Nomor 3 Taun 2001.

Visi lan Misi [1][sunting | sunting sumber]

Visi[sunting | sunting sumber]

Bangsa ingkang tangguh kangge nanggulangi bencana

Misi[sunting | sunting sumber]

  1. Nglindhungi bangsa saking anceman bencana kanthi ngirangi resiko
  2. Mbangun sistem kangge nanggulangi bencana ingkang sae
  3. Ngawontenaken kegiyatan kangge nanggulangi bencana kanthi sampun dipunrencanakaken rumiyin, kathi terpadu, wonten koordinasi, lan saged jangkep.

Tugas lan Fungsi[sunting | sunting sumber]

BNPB gadhah tugas kados mekaten:[2]

  1. Paring pedoman lan pengarahan wonten ing usaha nanggulangi bencana ingkang nyangkup bencana, langkah nangani tanggep darurat, rehibilitasi, lan rekonstruksi kanthi adil lan sak jajar.
  2. NEtepaken standardisasi lan kabetahanipun anggenipun ngawontenaken penanggulangan bencana adhedhasar peraturan perundhang- undhangan;
  3. Ngandharaken informasi kegiyatan kangge nanggulangi bencana dhateng masarakat;
  4. Nglaporaken wontenipun kegiyatan kangge nanggulangi bencana dhateng Presiden saben sesasi sepisan nalika ing kahanan normal lan saben wonten kahanan darurat bencana
  5. Ngginakaken lan paring tanggel jawab sumbangan/ pambyantu ing lingkup nasional lan internasional;
  6. GAdhah raos tanggel jawab nalika ngginakaken anggaran ingkang dipuntampi saking Anggara Pendapatan lan Blanja Negara;
  7. Nindakaken kuwajibanipun sanèsipun kados ing peraturan perundhang- undhangan; lan
  8. Nyusun pedhoman kanggé mbentuk Badan Penanggulangan Bencana Dhaérah.

Kanggé nindakaken tugasipun, BNPB gadhah fungsi kados mekaten:

  1. Ngrumusaken lan netepaken kawicaksanan kangge nanggulangi bencana lan nanggulangi pengungsi kanthi tumindak ingkang sigap, cepet, lan pas sasaran saha efektif lan efisien; lan
  2. Kanggé ngoordinasi lampahing kegiyatan kanggé nanggulangi bencana kanthi sampun dipunrencana, terpadu lan jangkepi sedayanipun.

Struktur Organisasi[sunting | sunting sumber]

Struktur Orgaisasi ingkang wonten ing BNPB kaperang dados:[2]

  • Kepala
  • Unsur Pengarah Penanggulangan Bencana
    • 10 orang pejabat pemerintah eselon 1
    • 9 orang anggota masyarakat profesional
  • Unsur Pelaksana Penanggulangan Bencana
    • Sekretariat Utama
      • Biro perencanaan
      • Biro kauangan
      • Biro hukum lan kerja sama
      • Biro umum
    • Deputi Bidang Pencegahan dan Kesiapsiagaan
      • Direktorat pengurangan risiko bencana
      • Direktorat pemberdayaan masyarakat
      • Direktorat kesiapsiagaan
    • Deputi Bidang Penanganan Darurat
      • Direktorat tanggap darurat
      • Direktorat bantuan darurat
      • Direktorat perbaikan darurat
    • Deputi Bidang Rehabilitasi lan Rekonstruksi
      • Direktorat penilaian kerusakan
      • Direktorat pemulihan lan peningkatan fisik
      • Direktorat Pemulihan lan Peningkatan sosial ekonomi
      • Direktorat Penanganan pengungsi
    • Deputi Bidang Logistik dan Peralatan
      • Direktorat Logistik
      • Direktorat pemulihan lan peningkatan fisik
      • Inspektorat Utama
      • Inspektorat I
    • Inspektorat II
    • Pusat Diklat Penanggulangan Bencana
    • Pusat Data, Informasi & Humas
    • Unit Pelaksana Teknis

Kepala[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Visi Dan Misi (dipunundhuh tanggal 2 Pebruari 2013)
  2. ^ a b (id)TUGAS DAN FUNGSI (dipunundhuh tanggal 2 Pebruari 2013)