Equuleus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
EQUULEUS

Peta Equuleus
Daftar lintang ing Equuleus
Cekakan Equ
Genitif Equulei
Asensio rekta 21
Deklinasi +10
Area 72 derajad pesagi (#87th)
Lintang utama 3
Lintang
Bayer/Flamsteed
10
Lintang
mawa planèt
1
Lintang padhang None
Lintang cedhak None
Lintang paling padhang α Equ (Kitalpha) (3.92m)
Lintang paling cedhak HD 200779 ( tc)
Obyèk Messier None
Udan météor None
Rasi lintang
sing wewatesan
Aquarius
Delphinus
Pegasus
Katon antara lintang +90° lan −80°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi September.
'

Equuleus (play /ɪˈkwliəs/) inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih lor. Nama Equuleua kadadosan saking basa Latin, "foal" utawi "jaran alit". Rasi lintang Equuleus inggih dipundamel dening astronom Yunani , Ptolemy ing abad kaping kalih. Equuleus inggih punika salah satunggal saking 88 rasi lintang modhèrn ingkang sampun dipuntemtokaken ngantos sak punika. Equuleus inggih punika rasi lintang ingkang paling alit nomer kalih, ingkang langkung ageng saking rasi lintang Crux.

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Rasi lintang Erquuleus gadhah dhaérah ingkang ambanipun kirang langkung 72 drajat persegi lan boten ngewrat lintang - lintang ingkang dipunmangertosi minangka planet - planet. Rasi lintang Equuleus saged dipuntingali ing garis lintang antawisipun +90° lan -80° lan badhe ketingal paling saé menawi dipuntingali ing jam 9 dalu ing sasi September. Rasi lintang Equuleus boten gadhah kathah lintang ingkang padhangipun langkung saking sekawan magnitudo ugi boten ngewrat objek langit bageyan lebet. Lintang ingkang paling padhang ingkang bentuk sirahipun ingkang mapan ing sirah jaran salajengipun inggih dipungambaraken dening rasi lintang ingkang paling padhang lan sae inggih punika ing rasi lintang Pegasus. Lintang ingakng paling padhang wonten ing rasi lintang Equuleus inggih punika lintang alpha Equuleus utawi Kitalpha (satunggaling bageyan saking Jaran). Lintang [[jene] ingkang wonten ing lintang punika gadhah magnitudo 3,9 kanthi tebihipun 186 taun cahya saking bumi.[1] Lintang punika kalebet lintang binar spektroskopik ingkang unik ingkang ngewrat raksasa kelas G lan kurcaci pethak. Komponen punika mapan caket sanget ing antasipun komponen setunggal lan komponen sanesipun ingkang dadosaken unsur spektroskopikipun kecampur. Delta Equulei, inggih punika lintang ingkang paling padhang nomer kalih, ingkang ugi dipunmangertosi minangka Pherasauval, basa Arabipun saking "jaran sepisanan". Lintang punika kalebet lintang binar ingkang tebihipun kirang langkung 60 taun cahya. Beta Equulei inggih punika bageyan lintang ingkang wigati ingkang wernanipun pethak ingkang gadhah magnitudo 5,16.

Objek Langit Lebet[sunting | sunting sumber]

Amargi Equuleus inggih gadhah ukuran ingkang alit lan tebihipun saking peswat saking galaksi Bima Sakti, Equuleus boten ngewrat objek langit ingkagn misuwur. Saperangan galaksi ingkang sanget lemah ingkang gadhah magnitudo antawisipun 13 lan 15, inggih punika NGC 7015, NGC 7040, NGC 7045 lan NGC 7046. Equuleus inggih taksih kalebet wonten ing kulawarga rasi lintang Heavenly Waters sesarengan kaliyan rasi lintang Delphinus, Eridanus, Piscis Austrinus, Carina, Puppis, Vela, Pyxis lan Columba. Déné rasi lintang sanèsipun ingkang mapan wonten ing sakitering Equuleus inggih punika rasi lintang Cetus, Aquarius, Delphinus lan Pegasus. [2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Ridpath & Tirion 2001, hlm. 144-145.
  2. ^ (en)Eridanus (dipunundhuh tanggal 19 Pebruari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Equuleus&oldid=836720"