Vela

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
VELA

Peta Vela
Daftar lintang ing Vela
Cekakan Vel
Genitif Velorum
Asensio rekta 9
Deklinasi −50
Area 500 derajad pesagi (#32nd)
Lintang utama 5
Lintang
Bayer/Flamsteed
50
Lintang
mawa planèt
7
Lintang padhang 5
Lintang cedhak 2
Lintang paling padhang γ Vel (1.75m)
Lintang paling cedhak Gliese 367 ( tc)
Obyèk Messier 0
Udan météor Delta Velids
Gamma Velids
Puppid-velids
Rasi lintang
sing wewatesan
Antlia
Pyxis
Puppis
Carina
Centaurus
Katon antara lintang +30° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi March.
'

Vela inggih punika satunggaling konstelasi ingkang wonten ing belahan bumi sisih kidul. Nama Latin saking Vela inggih punika "sails".[1] Lintang vela inggih dipunginakaken kanggé bagéyan saking satunggaling konstelasi ingakng ageng, inggih punika, Argo Navis, ingkang namanipun dipunpendhet saking nelayan Argonauts sasampunipun ngadani ekspedisi dhateng Golden Fleece. Argo Navis dipun bagi malih déning International Astronomical Union dhateng tigang bageyan konstelasi inggih punika Carina (the keel), Puppis (the stern), lan Vela (the sails). Sebatan kanggé vela ingkang minangka satunggaling lintang ugi boten ewah, ingkang punika njalari Vela boten gadhah lintang ingkang dipuntedahaken dening alpha utawi beta Velorum. Konstelasi Vela inggih salah satunggaling bidhang ingkang endah ingkang mapan wonten ing sak kiduling galaksi Bima Sakti. Lintan punika mapan wonten ing pinggiring rasi ingkang nonjol sanget inggih punika rasi Centaurus lan Carina.[2]

Titikanipun[sunting | sunting sumber]

Konstelasi Vela gadha area ingkang ambanipun kirang langkung 500 persegi derajat lan ngewrat sekawan lintang ingkang dipunmangertosi minangka satunggaling planet. Konstelasi vela saged dipun tingali ing latitude ing antawisipun +30° lan -90° lan paling sae dipun tingali ing wekdal jam 9 dalu ing salebting sasi Maret.[3] Lintang ingkang paling padhang ing konstelasi Vela inggih punika [8597]-[8581] gamma Velorum, ingkang dipunmangertosi ugi minangka Regor (asalipun inggih saking "Roger" sasampunipun astronot Roger Chaffee) lan Suhail utawi Suhail al Muhlif (("the glorious star of the oath"). Gamma Velorum ugi gadhah nama cekak inggih punika Spectral Gem saking langit kidul amargi mancaraken garis padhang sanes garis ingkang nyerep peteng, ingkang ngasilaken satunggaling spektrum ingkang ketingal sae sanget. Gamma Velorum seajtosipun inggih satunggaling sistem lintang ganda ingkang kaperang saking paling sekedhik enem lintang cacahipun. Lintang ingkang paling padhang, salah satunggalipun inggih punika [8581] gamma-2 Velorum, satunggaling lintang spectroscopic binary ingkang ngewrat raksasa super biru lan lintang ingkang paling awrat inggih punika Wolf - Rayet sampun nate dpunpanggihaken. Lintang ing celakipun ingkang paling caket inggih punika [8597] gamma-1 Velorum, inggih punika satunggaling lintang ingkang padhang, sub raksasa biru - pethak. Gamma Velorum gadhah magnitude ingkan cetha inggih punika 1,78 lan tebihipun kirang langkung 800 taun cahya. 8582 delta Velorum, inggih punika lintang ingkang paling padhang nomer kalih, inggih punika sistem gandha sanesipun. Lintang punika dipunbentuk saking kalih lintang binary. Komponen ingkang paling wigatinipun inggih punika kurcaci pethak ingkang dipunampingi kaliyan satunggaling lintang ingkang mbeleret, wondene kalih pasang kasebat gadhah magnitude 11 lan 13. Delta Velorum mapan wonten ing satunggaling papan ingkang tebihipun kirang langkung 79, 7 taun cahya saking bumi.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Vela (dipunundhuh tanggal 12 Pebruari 2013)
  2. ^ (en)Vela(dipunundhuh tanggal 12 Pebruari 2013)
  3. ^ (en)[Star Tales – Vela

Cithakan:Stars of Vela Cithakan:Navconstel Cithakan:Commons and category Cithakan:Sky


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Vela&oldid=836629"