Puppis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
PUPPIS

Peta Puppis
Daftar lintang ing Puppis
Cekakan Pup
Genitif Puppis
Asensio rekta 7.5
Deklinasi −30
Area 673 derajad pesagi (#20th)
Lintang utama 9
Lintang
Bayer/Flamsteed
76
Lintang
mawa planèt
6
Lintang padhang 1
Lintang cedhak 3
Lintang paling padhang ζ Pup (Naos) (2.25m)
Lintang paling cedhak LHS 1989 ( tc)
Obyèk Messier 3
Udan météor Pi Puppids
Zeta Puppids
Puppid-Velids
Rasi lintang
sing wewatesan
Monoceros
Pyxis
Vela
Carina
Pictor
Columba
Canis Major
Hydra
Katon antara lintang +40° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi February.
'

Puppis (play /ˈpʌpɪs/) inggih punika satunggaling rasi lintang ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih kidul. [1] Puppis inggih nama Latin saking dek kapal lan Puppis inggih punika bagéyan geladak kapal. Puppis ing purwakanipun inggih kalebet bagéyan saking konstlasi kapal- kapal ageng Jason lan Argonauts, Argo Navis ingkang sasampunipun pinten -pinten abad kaperang dados tigang bageyan, inggih punika Carina (bagéyan lambung lan rodhanipun]] lan Vela (bagéyan layar kapalipun). Puppis inggih punika lintang ingkang paling ageng saking tigang rasi lintang wonten ing derajat persegi punika. Puppis inggih punika salah satunggal saking 88 rasi lintang modhern ingkang dipunakeni déning International Astronomical Union.

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Konstelasi Puppis gadhah area ingkang ambanipun kirang langkung 673 drajat persegi lan ngewrat enem lintang ingkang dipunmangertosi dados planet - planet. Rasi lintang punika saged dipuntingali ing garis lintang ing antawisipun +40° lan -90°, lan wekdal paling sae kangge ningali rasi lintang punika inggih jam 9 dalu ing sasi Pebruari. Lintang ingkang paling padhang ingkang wonten ing konstelasi punika inggih zeta Puppis, utawi ingkang misuwur kanthi sebatan "Naos" ("kapal") lan "Suhail Hadar. Lintang punika inggih lintang ingkang benter sanget ingkang kalebet lintang tipe O, ingkang saged dipuntingali langsung kanthi mripat. Massanipun lintang punika inggih langkung awrat ping 59 tinimbang massanipun srengenge, lan temperatur ing njawinipun inggih punika 42.400 K. Naos inggih punika lintang ingkang asring pindhah - pindhah, ingkang punika dipundamel saking molekul awan, lintang ingakng dipunbentuk saking konstelasi Vela, ingkang tebihipun 400 taun cahya. Pi Puppis inggih lintang ingkang paling padhang nomer kalih, ing konstelasi punika, ingkang papanipun caket lan wonten ing sakiteripun konstelasi Canis Major. Punika kalebet lintang ingakng paling padhang wonten ing Collinder 135. Nama tradhisionalipun saking pi Puppis inggih punika Ahadi, ingkang kalebet lintang raksasa kelas K, ingkang tebihipun kiran langkung 925 taun cahya, kanthi magnitudonipun 2,70. Tingkat padhangipun langkung bening ping 19.200 saking srengenge. Puppis mapan leres wonten ing galaksi Bima Sakti lan ngewrat satunggaling kluser lintang ingkang narik kawigatosanipun para panaliti. essier 93 (NGC 2447), inggih punika satunggaing kluster ingkang kebikak ingkang tebihipun kirang langkung 3.600 taun cahya, kanthi radiusipun ing antawisipun 10 lan 12 taun cahya. Messier 46 (NGC 2437) inggih punika kluster kebikak ingkagn padhang lan wiyar ingkang tebihipun kirang langkung 5.500 taun cahya saking bumi. Kluster punika ngewrat planet nebula NGC 2438. NGC 2451 inggih kluster kebikak sanesipun, ingkang tebihipun 850 taun cahya lan umuripun sampun kirang langkung 36 milyar taun. Kluster punika ngewrat 40 lintang, kanthi lintang ingkang paling padhang inggih punika raksasa jene kanthi magnitudo 3,6.[2]

Puppis ugi kalebet wonten ing konstelasi kullawraga Heavenly Waters, sesarengan kaliyan galaksi Delphinus, Equuleus, Eridanus, Piscis Austrinus, Carina, Pyxis, Vela lan Columba. Konstelasi ingkang wonten ing sakitering Puppis inggih punika konstelasi Monoceros, PyxisHydra, Carina, Vela, Pictor, Columba, lan Canis Major. [3]


Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Puppis (dipunundhuh tanggal 14 Pebruari 2013)
  2. ^ Star Tales – Puppis (dipunundhuh tanggal 14 Pebruari 2013)
  3. ^ The Deep Photographic Guide to the Constellations: Puppis (dipunundhuh tanggal 14 Pebruari 2013)

Cithakan:Dhaptar rasi lintang

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Puppis&oldid=836729"