Cetus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
CETUS

Peta Cetus
Daftar lintang ing Cetus
Cekakan Cet
Genitif Ceti
Asensio rekta 1.42
Deklinasi −11.35
Area 1231 derajad pesagi (#4th)
Lintang utama 15
Lintang
Bayer/Flamsteed
88
Lintang
mawa planèt
22
Lintang padhang 2
Lintang cedhak 9
Lintang paling padhang β Cet (Deneb Kaitos)† (2.04m)
Lintang paling cedhak Luyten 726-8 ( tc)
Obyèk Messier 1
Udan météor October Cetids
Eta Cetids
Omicron Cetids
Rasi lintang
sing wewatesan
Aries
Pisces
Aquarius
Sculptor
Fornax
Eridanus
Taurus
Katon antara lintang +70° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi November.
Note:Mira (ο Cet) is magnitude 2.0 at its brightest.

Cetus (play /ˈstəs/) inggih punika salah satunggaling rasi lintang ing belahan langit. Nama rasi lintang Cetus punika asalipun saking mitos Cetus, inggih punika satunggaling monster laut ing mitos Yunani, lan rasi lintang punika ugi asring dipunsebat dados iwak paus sak punika. Cetus inggih mapan wonten ing dhaerah langit ingkang ngewrat rasi lintang sanèsipun ingkang gadhah gegayutan kaliyan toya kados ta rasi lintang Aquarius, Pisces, lan rasi lintang Eridanus.

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Rasi lintang Cetus gadhah dhaérah ingkang ambanipun kirang langkung 1231 drajat persegi lan ngewrat sangang lintang ingkang dipunmangertosi minangka planet - planet. Rasi lintang punika saged dipuntingali ing garis lintang antawisipun +70° lan -90° lan paling saé dipuntingali ing jam 9 dalu ing salebeting sasi Nopember. Déné lintang - lintang ingkang wonten ing rasi lintang punika inggih kados mekaten:

  • Lintang ingkang paling padhang wonten ing rasi lintang Cetus inggih punika lintang Beta Ceti, ingkang ugi dipunmangertosi minangkang Deneb Kaitos (buntutipun Cetus) utawi Diphda (kodhok nomer kalih]]). Lintang punika inggih gadhah cahya lintang padhang werna jene ngantos oranye ingkang tebihipun kirang langkung 96 cahya saking bumi. Lintang punika kalebet lintang raksasa kanthi magnitudo 2,0.[1]
  • Alpha Ceti ugi dipunsebat Menkar ("nostril") inggih punika lintang ingkang paling padhang nomer kalih wonten ing rasi lintang Cetus. Lintang punika inggih gadhah cahya raksaa abrit kanthi gadhah magnitudo 2,5, lan tebihipun kirang langkung 220 taun cahya saking bumi. Punika kalebet lintang dobel ingkang ageng.
  • Beta Chamaeleontis inggih punika lintang ingkang paling padhang nomer tiga ing rasi lintang Chamaeleon, inggih kalebet lintang tipe B ingkang tebihipun kirang langkung 270 taun cahya saking bumi, kanthi variasi magnitudo antawisipun 4,14 lan 4,30.
  • Tau Ceti inggih dipuncathet papanipun paling caket kaliyan srengenge kanthi tabih namung 11,9 taun cahya. Lintang punika inggih lintang kanthi cahya jene kanthi magnitudo 3,5.

Objek langit lebet[sunting | sunting sumber]

Cetus ugi ngewrat sepasang objek langit bageyan lebet ingkang narik kawigatosanipun ingkang ningali. Messier 77 utawi NGC 1068 inggih gadhah magnitudo 9 ingkang minangka galaksi spiral ingkang dipunlarang, papanipun caket kaliyan delti Ceti, ingkang tebihipun 47 milyar taun cahya.[1] Recently, the galactic cluster JKCS 041 was confirmed to be the most distant cluster of galaxies yet discovered.[2] NGC 246 ugi dipunsbet ali- alinipun Cetus inggih minangka planet nebula ingkang gadhah magnitudo 8,0 kanthi tebihipun 1600 taun cahya saking bumi. NGC 246 ugi gadhah cekaka "Pac man Nebula".[3] Galaksi kluster JKSC 041 inggih satunggaling grup galaksi ingkang tebih ingkang sampun nate dipunpanggihaken, kirang langkung tebihipun 10,2 trilyun taun cahya.

Cetus inggih taksih kalebet satunggaling kulawarga rasi lintang Perseus, sesarengan kaliyan rasi lintangCassiopeia, Cepheus, Andromeda, Perseus, Pegasus, Auriga, Lacerta lan Triangulum. Déné rasi lintang sanèsipun ingkang wonten ing sak kiteripun rasi lintang Cetus inggih punika Aries, Aquarius, Pisces, Sculptor, Fornax, Eridanus lan Taurus. [4]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Ridpath & Tirion 2001, hlm. 114-116.
  2. ^ "Scientists identify new galaxy", 23 October 2009. 
  3. ^ Levy 2005, hlm. 129.
  4. ^ (en)Cetus(dipunundhuh tanggal 23 Pebruari 2013)
  • Levy, David H. (2005). Deep Sky Objects. Prometheus Books. ISBN 1-59102-361-0.
  • Makemson, Maud Worcester (1941). The Morning Star Rises: an account of Polynesian astronomy. Yale University Press.
  • Ridpath, Ian; Tirion, Wil (2001), Stars and Planets Guide, Princeton University Press, ISBN 0-691-08913-2
  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. ISBN 978-0-00-725120-9. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0-691-13556-4
  • Staal, Julius D.W. (1988). The New Patterns in the Sky. The McDonald and Woodward Publishing Company. ISBN 0-939923-04-1.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Cetus&oldid=836929"