Pyxis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
PYXIS

Peta Pyxis
Daftar lintang ing Pyxis
Cekakan Pyx
Genitif Pyxidis
Asensio rekta 9
Deklinasi −30
Area 221 derajad pesagi (#65th)
Lintang utama 3
Lintang
Bayer/Flamsteed
10
Lintang
mawa planèt
4
Lintang padhang 0
Lintang cedhak 1
Lintang paling padhang α Pyx (3.68m)
Lintang paling cedhak Gliese 318 ( tc)
Obyèk Messier None
Udan météor None
Rasi lintang
sing wewatesan
Hydra
Puppis
Vela
Antlia
Katon antara lintang +50° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi March.
'

Pyxis (play /ˈpɪksɪs/; basa Yunani: box) inggih punika satunggaling rasi lintang ingkang alit, lemes, lan ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih kidul. [1] Pyxis inggih nama Latin saking kompas pelaut (kedahipun boten bingung kaliyan konstélasi Circinus, ingkang minangka gambaran saking kompas draftman. Pyxis saestu saged dipuntingali saking garis lintang 53 paralel lor utawi 53 drajat lor, kanthi wekdal paling saé kanggé ningali rasi lintang punika inggih ing wekdal dalu ing langit sasi Januari ngantos Maret. Pyxis dipuntepangaken sepisanan déning Nicolas Louis de Lacaille ing abad kaping 18. Lan piyambakipun nyebat rasi punika Pyxis Nautica, ananging namanipun lajeng dipuncekak dados Pyxis. Konstelasi punika papanipun caket kaliyan kontelasi wujudipun ingkang sepisanan ingkang sampun sepuh inggih punika kontelasi Argo Navis (kapal Argo), lan ing abad kaping 19, astronom John Herschel paring pamanggih kangge ngantos nama Pxis dados Malus, ananging pamanggih punika boten dipundhukung.

Sujarah[sunting | sunting sumber]

Astronom Prancis, Nicolas Louis de Lacaille, sepisanan ngandharaken konstelasi punika kanthi nama la Boussole (kompas pelaut) lan pating desain dening Bayer dhateng sedasa lintang - lintang ingkang sak punika dipunparingi nama Alpha to Lambda Pyxidis.

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Pyxis mapan wonten ing caket stern ingkang dipunginakaken dening Argo Navis, satunggaling konstelasi ageng ingakng lajeng dipunperang dados kontelaso - konstelasi ingkang alit inggih punika konstelasi Carina, Puppis lan Vela dening Lacaille. Konstelasi Pyxis gadhah area ingkang ambanipun kirang langkung 221 drajat pesagi lan ngewrat tigang lintang ingakgn dipunmangertosi dados planet - planet. Rasi lintang punika saged dipuntingali ing garis lintang ing antawisipun +50° lan -90°, lan wekdal paling sae kangge ningali rasi lintang punika inggih jam 9 dalu ing sasi Maret. Pyxis boten ngewrat kathah lintang ingkang padhangipun langkung saking 4 magnitudo. Lintang ingkang paling padhang ingkang wonten ing konstelasi punika inggih Alpha Pyxidis, ingkang gadhah magnitudo 3,68 lan badhe langkung caket dhateng magnitudo 3 menawi boten wonten lebu ingkang nutupi ing antawisipun lintang - lintang. Alpha Pyxidis inggih punika lintang raksasa variabel biru ingkang panas ingkang tebihipun 845 taun cahya. Lintang ingkang paling dipuncathet wonten ing konstelasi punika inggih lintang T Pyxidis, satunggaling lintang variabel katalisme utawi recurrent nova.[2] Lintang punika dipunsusun saking satunggaling white dwarf lan lintan pendhukung ingkang mapan wonten ing jarak kirang langkung 6.000 taun cahya saking bumi. Lintang punika sampun nate njeblug ing taun 1890, 1902, 1920, 1944, lan 1967, mila jeblugan sanesipun kedahipun langkung padhang malih amargi lintang punika sampun nate njeblug lan kathah energi ingkang dipunakumulasi wonten ing white dwarf. Lintang ingakng paling padhang nomer kalih inggih punika beta Pyxidis, satunggaling lintang binar ingakng tebihipun kirang langkung 390 taun cahya ingkagn ketingal dhateng raksasa kelas G. Gamma Pyxidis, inggih lintang ingkang paling padhang nomer tiga, ingakgn punika ugi wujudipun raksasa ingkang komposisinipun kados srengenge. Lintang punika mapan wonten ing tebih kirang langkung 209 taun cahya saking sistem galaksi Bima Sakti.

Pyxis ugi kalebet wonten ing konstelasi kullawraga Heavenly Waters, sesarengan kaliyan galaksi Delphinus, Equuleus, Eridanus, Piscis Austrinus, Carina, Puppis, Vela lan Columba. Konstelasi ingkang wonten ing sakitering Pyxis inggih punika konstelasi Hydra, Puppis, Vela, lan Antlia.

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Pyxis (dipunundhuh tanggal 14 Pebruari 2013)
  2. ^ Motz & Nathanson 1988, hlm. 383–84.

Cithakan:Dhaptar rasi lintang

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pyxis&oldid=836730"