Nicolas Louis de Lacaille

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Nicolas Louis de Lacaille
Foto lukisan Nicolas Louis de Lacaille
Foto lukisan Nicolas Louis de Lacaille
Miyos 15 Maret 1713
Rumigny, Ardennes
Tilar donya 21 Maret 1762 (umur 49)
Warga negara Prancis
Bidhang astronomi

Abbé Nicolas Louis de Lacaille (lair 15 Maret 1713 – tilar donya 21 Maret 1762 kanthi umur49 taun) inggih punika satunggaling astronom Prancis.

Piyambakipun misuwur amargi katalogipun mèh 10.000 lintang kidul, kalebet 42 objèk samar-samar. Katalog punika, ingkang dipunsebat "Coelum Australe Stelliferum", dipunterbitaken kanthi anumerta taun 1763. Nepangaken 14 rasi lintang énggal ingkang lajeng dados standhar.[1] Piyambakipun ugi ngétang tabèl grahana kanggé taun 1800.

Kanggé maringi pakurmatan saking kontribusinipun, kanggé nyinaoni langit wilahan bumi kidul, teleskop 60-cm wonten ing Pulo Reunion badhé dipunsukani nami "La Caille Telescope".[2]

Biografi[sunting | sunting sumber]

Miyos wonten ing Rumigny, Ardennes, piyambakipun kelantar dipuntilaraken déning bapakipun ingkang séda, ingkang dipunasuh wonten ing tangga saking duchess saking Vendôme. Amargi mekaten, studi téologi wonten ing College de Lisieux ing Paris ingkang dipuntindakaken kanthi ngorbanaken para adipati saking Bourbon.

Sasampuning piyambakipun mendhet paréntah diakon, éwa semanten, piyambakipun konsèntrasi wonten ing èlmu pengetauan, lan, lumantar patronase Jacques Cassini, pedamelanipun dipunpikantuk, kapisanan wonten ing survèi panté saking Nantes dhateng Bayonne, lajeng, wonten ing taun 1739, wonten ing pangukuran malih busur meridian Prancis, piyambakipun minangka pakurmatan kaliyan piramida ing Juvisy-sur-Orge. Kasilipun oprasi punika awrat, ingkang mapan 2 taun, lan dumugi korèksi kasil anomali dipunterbitaken déning J. Cassini wonten ing taun 1718, utaminipun amargi indhustri Lacaille lan katrampilan. Piyambakipun dipunparingi bebungah mlebet ing Akadhemi lan pangangkatan profesor matématika ing pawiyatan luhur Mazarin, ing pundi piyambakipun nyambut damel ing satunggiling observatorium alit.

Pepénginanipun kanggé ngamati langit kidul piyambakipun mimpin kanggé ngusulaken, wonten ing taun 1750, satunggiling èkspèdhisi astronomi dhumateng Tanjung Harapan. Punika kanthi resmi dipunsarujuki déning Roland-Michel Barrin de La Galissonière. Ing antawisipun kasilipun inggih panemton saking wulan lan saking paralaks surya (Mars ngladosi minangka perantara), pangukuran ingkang sepindhah saking busur Afrika Kidul saking meridian, lan pangamatan 10.000 lintang kidul. Sasampuning wangsul dhumateng Paris taun 1754 Lacaille saweg strèss kanggé manggihaken piyambakipun minangka objèk kawigatosan publik, piyambakipun mundur saking pawiyatan luhur Mazarin, ing pundi piyambakipun nyambut damel aktif kanggé sawetawis wekdal, saéngga séda saking serangan gout katambahan déning pedamelan ingkang kekathahen wonten ing taun 1762.

Lalande ngendika babagan piyambakipun bilih, sadangunipun gesang ingkang sekedhap, piyambakipun sampun nindakaken pangamatan lan pangétangan langkung saking sedaya astronom ageng wekdalipun dipunsatunggalaken. Kualitas karyanipun kasaing déning kuantitasipun, déné kanétralan lan kajujuran saking karakter moralipun damel piyambakipun pikantuk pakurmatan universal.

Taun 1754, de Lacaille kapilih minangka anggota asing saking Royal Swedish Academy of Sciences.

Kawah La Caille ing rembulan dipunsukani nami miturut naminipun. Asteroid 9135 Lacaille (AKA 7609 PL lan 1994 EK6), kapanggihaken tanggal 17 Oktober 1960 déning Cornelis Johannes van Houten, Ingrid van Houten-Groeneveld lan Tom Gehrels ing Observatorium Palomar, ugi dipunsukani nami miturut naminipun.

Ngukur busur kidul méridian[sunting | sunting sumber]

Ing Cape, Abbé de Lacaille kapéngin nguji téori gravitasi Newton lan mèrifikasi wangun bumi ing wilahan bumi kidul. Piyambakipun budhal dhumateng dhasar lèr saking Darling. Migunakaken triangulasi piyambakipun lajeng ngukur busur 137 km saking puncak antawising Cape Town lan Aurora. Kasiling panalitènipun nedahaken bumi punika awujud tigan sanès oval. Wonten ing taun 1838, Thomas Maclear satunggaling astronom Royal ing Tanjung, ngambali pangukuran. Piyambakipun manggihaken bilih de Lacaille sampun gagal kanggé ngétang tarik gravitasi saking redi paling caket.

Karya utami[sunting | sunting sumber]

Messier 55 inggih punika gugus bal kapanggihaken tanggal 16 Juni 1752.[3]
  • Astronomiae Fundamenta (1757), ngemot katalog standhar 398 lintang, dipunsunting malih déning F. Baily (Memoirs Roy. Astr. Society, v. 93)
  • Tabulae Solares (1758)
  • [4] (1763) (diedit oleh JD Maraldi), maringi pangamatan zona 10.000 lintang, lan nggambaraken 14 rasi lintang énggal.
  • Pengamatan sur 515 étoiles du Zodiaque (dipunterbitaken ing t. Vi. Saking ephemeridesipun, 1763)
  • Leçons élémentaires de Mathématiques (1741), asring dipuncithak ulang
  • idem de Mécanique (1743), & c.
  • idem d'astronomie (1746), Èdhisi kaping 4 augmented déning Lalande (1779)
  • idem d'Optique (1750), & c.
  • Pangétangan piyambakipun perkawis grahana sadanguning 1800 taun dipunsisipaken ing L'de Art verifier dates les déning Benediktin sajarawan Charles Clémencet (1750)
  • Piyambakipun dipunkomunikasikaken dhumateng Akadhemi ing taun 1755 katalog kagolongaken saking 42 nebula kidul,[5] lan maringi ing t. ii. saking ephemerides-ipun (1755) pitedah wigatos kanggé kerja kanthi métodhe lunar bujur, ngusulaken ing panambahan kanggé Traité de Pierre Bouguer Navigasi (1760) modhèl saking satunggiling almanak laut.

Waosan terasan[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]


Ana loop cithakan: Cithakan:Persondata