Benik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
gambar benik

Benik utawa kancing klambi yaiku barang sing wujudé cilik, gèpèng, lan bunder sing dipasang kanthi bolongan benik supaya bisa ndadèkakè 2 lembar kain kang tumpukkan utawa mung kanggo hiasan.[1] Saliyane bunder, benik uga bisa digawé sing wujude macem-macem kaya bundér, wajik, kotak, lan uga bisa boneka.[1]

Cara nggawe bolongan benik yaiku mbolongi kain lan njait pinggirané karo dom utawa mésin jahit.[1] Bolongané dipadhakake karo jinisé bukaané. Celah bolongan benik bisa digawe horizontal utawa vertikal.[1] Benik nyantol sawise dilebokake ing jero bolongan benik amarga jaitane nyanthol ing pinggirane bolongan benik.[1]

Bahan sing kerep digawe kanggo benik yaiku plastik atos.[1] Saliyane kuwi, benik uga digawe saka bahan-bahan sintesis liyane kaya seluloid, gelas, logam, lan bakelit utawa bahan-bahan alami kaya sungu, balung, gadhing, kerang, kayu, lan liyane.[1]

Panggonane benik miturut model klambi. Benik bisa dipasangana ngarep tengah (klambi, jas, kebaya), bageyan mburi dress, pucuk lengen klambi lan jas, utawa pundak.[1] Klambi siji biasane dipasangi benik sing wujud, ukuran, werna, lan motif sing padha.[1]

Sajarah Benik[sunting | sunting sumber]

Biyen pancen susunan benik klambi lanan lan wadon padha wae yaiku disebelah kiwa klambi.[2] Banjur ing zaman abad pertengahan, modhel klambi melu-melu klambi perang lan modhel adu senjata yaiku isih nganggo pertarungan jarak cedhak karo nganggo pedhang.[2] Amerga modhel kaya iki, wong lanang kerep ngrasa kangelan kanggo nancepake pedhange sing nggantung ana bangkekan kiwane.[2] Kedadeya kaya ngono amerga tangan tengen kudu mbukak benik klambi disik, merga kuwi yen arep nyabut pedhang dadi rada kangelan.[2] Supaya luwih cepet, benik klambi dipindah ing sebelah tengen lan karo tangan kiwa bisa mbuka klambi, dadi tangan tengen bisa cepet nyekel hulu pedhang.[2]

Miturut panalitene arkeolog nemokake benik wis dianggo suwe banget, dheweke kabeh mengklaim benik wis dianggo sadurunge manungsa ngerti tulisan.[2] Nanging benik nembe moncer udakara taun 1200-an rikala jubah wiwit longgar.[2] Kaya sing umume, jubah wis ora perlu benik, cukup disabuki utawa dicemiteni.[2]

Jaman saiki, benik klambi digawe saka bahan plastik utawa logam, menawa jaman biyen wong nganggo benik sing digawe saka kerang, beling, kulit, mutiara malah ana sing digawe saka emas kaya sing tau dilakoni karo wong-wong Yunani, 4000-an taun kepungkur.[2]

Yen dimatake, ana ing bagiyan pergelangan tangan jas dipasang kancing sing berderet.[2] Yen dipikir-pikir benik ing bagiyan kono ora ana gunane saliyane kanggo hiasan.[2] Nanging, ana sujarahe.[2]

Kira-kira taun 1700-an rikala Prusia diperintah dening Raja FriderichAgung, dheweke mesthi duwe bala tentara kang asring diperintah kanggo perang.[2] Raja iki jarene disiplin banget lan resikan, amerga kerep mudun kanggo mriksa tentarane.[2] Dheweke taudigawe jengkel dening tentarane amerga dheweke nemokake lengen seragam tentarane kotor banget lan dekil, luwih reget saka bagiyan liyane.[2] Sawise diselidiki, akhire ngerti menawa lengen pucuk kang luwih reged amerga kereb dinggo lap keringet wajah.[2]

Akhrire raja kepiran, yaiku merintahake wong-wong kaggo masang benik ing pucuk lengen kuwi.[2] Para Prajurit kang isih bandel pengen ngelap keringer bakal wajahe tau-tau amerga kena benik.[2]

Saiki, modhel benik ing pucuk lengen klambi dianggo ing jas sipil, naning fungsine mung hiasan lan ora kanggo ngelap keringet.[2]

Wiwit taun 1200, benik klambi lan bolongan benik dikenal ing Eropa.[3] Budaya benik klambi sing teka ing Eropa iki digawa dening para pedagang Turki lan Mongolia.[3] Ana ing Basa Inggris benik diarani button, tembung kuwi dipercaya asale saka tembung Prancis, bouton sing tegese tunas, utawa bouter sing tegese neken.[3] Prancis pancen dadi negara sing paling cepet manfaatke peluang ing burine benik klambi.[3] Ing taun 1250 pabrik benik sing pisanan ing donya ngadeg, sing arane Guild.[3] Pabrik iki nggawe benik kang bentuke apik kanggo kalangan ningrat.[3] Kawit kuwi metu simbol-simbol sing dimanfaatake kanggo benik.[3] Para bangsawan rikala kuwi nggawe aturan menawa kanggo padha-padha kaume, klambine kudu duweni benik sing jumlahe wis ditemtokake.[3] Sawise digawe nyeni, benik banjur dadi simbol status sosial.[3] Benik banjur dadi barang kang laris ing pasaran.[3] Ana ing tengah-tengah taun 1300-an, benik dadi bisnis gedhe.[3] Prancis rikala kuwi dadi pusate benik klambi ing Eropa.[3] Guild bisa entuk untung gedhe mawa ajeg nggawe benik klambi kanggo jas, klambi, sarta busana liyane.[3]

Jinise Benik[sunting | sunting sumber]

  • Benik Kait

Benik kait yaiku benik sing nggawene saka wesi sing duweni rong bagian yaiku hook utawa cantolan sing wujude mlengkung lan eye utawa panggonan kanggo nyantolake ing wujude mbunder.[4] Benik kait sing ukurane cilk biasane kanggo cantolan ing kutang, cawet utawa kebaya konvensional.[4] Benik Kait kang ukurane luwih gedhe asring dianggo ing ban pinggang rok utawa celana.[4]

  • Benik Jepret

Benik jepret yaiku benik kang ukurane cilik.[4] benik iki duweni rong bagiyan benik sing duweni tonjolan tipis ndawa ing bagiyan tengah benik lan bagiyan liyane wujude penampang sing tengahe ana lekukan menjero sing gunane kanggo panggonan ngunci utawa nancepake.[4] Biasane benik jepret iki digawe saka wesi utawa stainless steel.[4] Nanging uga ana sing bahane saka plastik.[4] Biasane benik iki wernane silver lan ireng.[4] Nanging ana uga sing wernane bening.[4] Jinis benik iki biasane dianggo ing busana blouse utawa tunik sing duweni modhel vintage.[4] sakliyane kuwi uga kereb dianggo ing busana kebaya konvensional sing dipaduke karo benik kait.[4]

  • Benik Mata

Benik iki wujude bunder gepeng sing duweni bolongan ing tengah-tengah, gunane kanggo ngelebokake benang rikala arep dijait ing busana.[4] Jinis benik iki bahane saka plastik, cara nganggone diselipake ing bahan busana sig wis ana bolongan benik ing sisih lawane saengga bagiyan busana sing ora dadi siji bisa ditumpangake.[4] Benik kaya ngene ukurane macem-macem ana sing cilik, sedeng lan gedhe.[4] Benik iki biasane duwenu bolongan loro lan papat.[4] Biasane dianggo ing klambi wong lanang kaya hem lan jas.[4]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)KANCING MENURUT SEJARAH, BENTUK, JENISNYA DAN HARGANYA (dipunundhuh tanggal 11 Juli 2012)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s (id)Sejarah Lubang Kancing (dipunundhuh tanggal 11 Juli 2012)
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m (id)Baju, Awal Revolusi Busana (dipunundhuh tanggal 12 Juli 2012)
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p (id)Jenis-Jenis Kancing (dipunundhuh tanggal 12 Juli 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Benik&oldid=833934"