Gelas

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gelas

Gelas yaiku piranti kanggo ngombé. Wujudé wangun tabung lan digawé saka bahan kaca, plastik lan aluminium.[1].Wangun gelas miturut parkembangan jaman wujudé dirancang miturut kabutuhan lan ndhuweni corak lan motif kang aneka warna. [1]Ukuran gelas uga werna-werna miturut kabutuhan, ana kang gedhé ana kang cilik.[1]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Gelas wis digunaké wiwit 300 SM,uga digunakaké nalika bangsa Mesir Kuno.[2] Nalika jaman perunggu pucuké panah uga migunakaké gelas kang digawé saka bahan kang asalé saka gunung geni.[2]


Pliny ngelaporaké ing abad pisanan pelaut Venesia kang ndarataké kapal ing salah sawijiné pulo nggawe tungku pangapean ing pinggir segara kanggo ngurangi anyep lan peteng ing wayah wengi.[2] Tungku perapian iki digawé ing sandhuwuré pasir nggunakaké soda abu.[2] Esuke ing panggonan iku ditemokake gumpalan bening.[2] Saka iki dingerteni yen soda lan pasir kang dipanasaké ing suhu kang dhuwur bisa nglebur dadi gelas. [2]Déné unsur-unsur kang ana ing gumpalan bening iku yaiku silika oksida (SiO2), kalsium oksida (CaO) lan natrium oksida (Na2O). [2] Saka proses iku ditemokaké yèn perapian ing sandhuwuré pasir putih akéh ngandhut kulit kerang, lan bongkahan soda abu, mulané bahan gelas kena digawé kanthi ngreakséké utawa nglebur bahan campuran pasir kang dadi sumber silika (SiO2), kulit kerang kang dadi sumber kapur utawa CaO, lan awu kayu utawa soda abu kang dadi sumber natrium utawa Na2O.[2]

Kanthi dhasar penalitén iku, bangsa Asiria lan Mesir Kuno nggawé gelas saka pasir kuarsa, kulit kerang lan arang kayu.[2] Ananging gelas kang diasilaké kenthel banget saéngga angél dibentuk kanthi cara disebul, saéngga mung digunakaké kanggo nggawé manik-manik utawa gelang kanggo hiasan.[2] Saka iki banjur dingerténi yèn arang kayu kang digunanaké ngandhut unsur kalium oksida utawa K20 dudu natrium oksida (Na2O).[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (id){http://www.artikata.com/arti-328082-gelas.html artikata.com](dipunundhuh tanggal 3 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k (id)[ocw.usu.ac.id/course/download/thp_407_handout_kemasan_gelas.pdf ocw.usu.ac.id](dipunundhuh tanggal 3 Juni 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gelas&oldid=868937"