Alain Prost

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Alain Prost
Alain Prost 2009 MEDEF cropped.jpg
Prost nalika taun 2009
Lair 24 Februari 1955 (umur 59)
Flag of France.svg Lorette, Loire, Perancis
Sejarah karier dalam ajang Formula Satu
Kewarganegaraan Flag of Prancis Prancis
Taun aktif 19801991, 1993
Tim McLaren, Renault, Ferrari, Williams
Jumlah lomba 202 (199 start)
Juara dunya 4 (Cithakan:F1, Cithakan:F1, Cithakan:F1, Cithakan:F1)
Menang 51
Podium 106
Total poin 768.5 (798.5)
Posisi pole 33
Lap tercepat 41
Balapan Kapisanan Grand Prix Argentina 1980
Menang Kapisanan Grand Prix Perancis 1981
Menang Pungkasan Grand Prix Jerman 1993
Balapan Pungkasan Grand Prix Australia 1993

Alain Marie Pascal Prost, OBE, Légion d'honneur (lair ing Lorette, Loire, Perancis, 24 Februari 1955; umur 59 taun) minangka mantan pembalap Formula Satu asal Perancis ingkang sampun kaping 4 ngrebut gelar juara donya F1, lan dadosaken tiyang ingkang kaping 3 ingkang pikantuk gelar juara donya paling kathah kejawi Juan Manuel Fangio (5 gelar), lan Michael Schumacher (7 gelar). Saking taun 1993 dumugi 2001, Prost nyepeng rékor minangka pembalap kanthi kemenangan paling kathah. Michael Schumacher lajeng mecahaken rékor 51 kemenangan Prost wonten ing GP Belgia 2001. Prost ugi pikantuk gelar minangka salah satunggaling atlet paling apik Abad 20 sesarengan kaliyan Pelé, Muhammad Ali, Carl Lewis, lan Steffi Graf.[1]

Prost miwiti balapan kartingipun wonten ing umur 14 taun nalika piyambakipun liburan sesarengan kaliyan kulawarganipun. Piyambakipun lajeng ndhèrèk kompetisi wonten ing manékan ajang junior, ing pundi salajengipun piyambakipun menangaken kejuaraan Formula Junior Perancis lan Eropa kaping tiga kanthi urut, sadèrèngipun kagabung kaliyan tim McLaren wonten ing taun 1980 ing yuswa 25 taun. Piyambakipun lajeng ngrembaka cepet ing ajang F1 lan pikantuk pisananipun wonten ing GP Perancis 1981, satunggal taun sasampuning piyambakipun mlebet F1, ing pundi nalika punika piyambakipun kagabung kaliyan tim Perancis, Renault F1.

Wonten ing taun 1997, Prost mendhet alih tim F1 Perancis, Ligier,lan nglamapahaken nama Prost Grand Prix dumugi bangkrut nalika taun 2002. Tim Prost sakmenika mandhap ing ajang Andros Trophy, ingkang minangka kejuaraan balap ing inggil ès.

Prost kathah dipunsebut tiyang minangka pembalap kanthi gaya alus lan santé ing wingking kemudi. Piyambakipun piyambak nyebut bilih piyambakipun pikantuk inspirasi saking idola pribadinipun kados Jackie Stewart lan Jim Clark.[2] Prost asring dipunjuluki minangka "Profesor" amargi pendekatan intelektual wonten ing kompetisi balap F1. Piyambakipun dipunkenal trampil nyamektakaken mobilipun kanggé kahanan balapan, lan ugi trampil ngemat rém lan bal ing wiwitan lomba, kanthi pangajab saged dipungebér dumugi pungkasaning perlombaan.[3] Jurnalis olahraga bermotor Denis Jenkinson ngandharaken Prost minangka: "tiyang ingkang simpel lan boten gumantung kaliyan greget utawi inspirasi. Piyambakipun ugi boten manja kaliyan kecakapan mainaken pertunjukan beragam omong kosong. Piyambakipun kagungan tingkat disiplin mental ingkang inggil ing njawi pangertosan tiyang kathah."[4]

Sasampuning Prost GP[sunting | sunting sumber]

Alain Prost saweg mbalap ing ajang Trofi Andros musim 2009/10.

wonten ing musim 2002, Prost nelasaken wekdal kaliyan kulawarganipun lan berkompetisi wonten ing 8 balap sepeda, lan wonten ing posisi angka 3 ing Granite – Mont Lozère.[5] Prost ugi mbalap ing seri balapan es Andros nalika taun 2003, lan pikantuk posisi angka 2 ing kejuaraan kasebut, ing wingking Yvan Muller.[6] Prost ugi dados duta kanggé Uniroyal, posisi ingkang dipunlampahaken dumugi Mei 2006.[7]

Prost nglajengaken berkompetisi ing Trofi Andros, lan menangaken gelar kaliyan Toyota ing musim 2006/07 lan 2007/08.[8][9]

Kanggé musim 2010, Aturan Olahraga FIA (Sporting Regulations) dipunéwahi, saèngga satunggaling mantan pembalap lenggah ing panel pengawas balapan (stewards). Prost minangka salah satunggaling pembalap pisanan ingkang mendhet posisi punika, wonten ing Grand Prix Bahrain.[10]

Statistik[sunting | sunting sumber]

Musim dhateng musim[sunting | sunting sumber]

Musim Seri Tim Balapan Menang Pole F/Lap Podium Poin Posisi
1976 Formula Renault Perancis Martini Renault Team 15 12 7 0 12 ? ke-1
1977 Formula Renault Eropa Martini Renault Team 18 6 4 0 10 ? ke-1
1978 Formula Tiga Eropa Martini Renault Team 10 1 1 1 2 ? ke-9
1979 Formula Tiga Eropa Martini Renault Team 13 9 4 6 11 ? ke-1
1980 Formula Satu Marlboro McLaren 13 0 0 0 0 16 ke-5
1981 Formula Satu Equipe Renault Elf 15 3 2 1 6 43 ke-5
1982 Formula Satu Equipe Renault Elf 17 3 6 4 5 34 ke-4
1983 Formula Satu Equipe Renault Elf 15 4 3 3 7 57 ke-2
1984 Formula Satu Marlboro McLaren International 16 7 3 3 9 71,5 ke-2
1985 Formula Satu Marlboro McLaren International 16 5 2 5 11 73 (76) ke-1
1986 Formula Satu Marlboro McLaren International 16 4 1 2 11 72 (74) ke-1
1987 Formula Satu Marlboro McLaren International 16 3 0 2 7 46 ke-4
1988 Formula Satu Marlboro McLaren Honda 16 7 2 7 14 87 (105) ke-2
1989 Formula Satu Marlboro McLaren Honda 16 7 2 7 14 76 (81) ke-1
1990 Formula Satu Scuderia Ferrari 16 5 0 2 9 71 (73) ke-2
1991 Formula Satu Scuderia Ferrari 14 0 0 1 5 34 ke-5
1993 Formula Satu Canon Williams Renault 16 7 13 6 12 99 ke-1

Penghargaan[sunting | sunting sumber]

Tahun Penghargaan
1985 Autosport International Racing Driver Award
1994 Autosport Gregor Grant Award
1999 World Sports Awards of the 20th Century

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ The Independent (London), Nov 21, 1999, Dipunundhuh: 18 Maret 2013; Jet, December 13, 1999, Retrieved 8 March 2008; Prostfan.com - Profile. Dipunundhuh: 18 Maret 2013.
  2. ^ Roebuck, Nigel (1986) Grand Prix Greats p. 131 Book Club Associates ISBN 0-85059-792-7
  3. ^ Hall of Fame — Alain Prost, Formula1.com. Paragraph 6. Dipunundhuh tanggal 18 Maret 2013.
  4. ^ 8W — Who? — Alain Prost, Forix.com. Paragraph 24. Dipunundhuh: 18 Maret 2013.
  5. ^ Alain Prost 2002 - Bicycle Racing. Situs Penggemar Alain Prost. Dipunundhuh tanggal 18 Maret 2013.
  6. ^ Alain Prost - Winter 2003/2004. Andros Trophy Ice Racing Championship Standings. Situs Penggemar Alain Prost. Dipunundhuh tanggal 18 Maret 2013.
  7. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Later_Life
  8. ^ Alain Prost - Winter 2004/2005. Andros Trophy Ice Racing Championship Standings. Situs Penggemar Alain Prost. Dipunundhuh tanggal 18 Maret 2013.
  9. ^ Alain Prost - Winter 2005/2006. Andros Trophy Ice Racing Championship Standings. Situs Penggemar Alain Prost. Dipunundhuh tanggal 18 maret 2013.
  10. ^ Beer, Matt. Prost joins stewards for Bahrain. AutoSport.com, 11 Maret 2010. Dipunundhuh tanggal 18 Maret 2013.

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Alain Prost kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Alain_Prost&oldid=883439"