Zhang Zuolin

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Zhang Zuolin (Hanzi: 张作霖, 19 Maret 1873-4 Juni 1928) ya iku salah sijiné panglima perang Tiongkok nalika jaman Républik Tiongkok ing wiwitan abad 20.[1] Zhang Zuolin iku panglima perang kanggo wewengkon Manchuria lan tau nguwasani laladan kang amba ing bagéyan lor Tiongkok.[1] Zhang Zuolin biyasané diarani Komandhan Gedhé (大帥), Komandhan Udan (雨帥) utawa Macan Mukden.[1]

Zhang Zuolin lair saka kluwarga kang prasaja.[2] Ing karir militèré, Zhang Zuolin tau mbiyantu Jepang ing perang Rusia-Jepang (1904-1905).[2] Zhang Zuolin dadi pamimpin saka milisi Manchuria.[2] Ing pamaréntahan Républik Tiongkok, Zhang Zuolin nduwèni jabatan kang wigati ing militèr.[2] Sawisé diangkat dadi inspèktur jèndral Manchuria nganti Zhang Zuolin mati, dhèwèké nguwasani laladan iku.[2] Zhang Zuolin kerep perang kanggo nguwasani laladan-laladan ing bagéyan kidul wiwit taun 1920 lan saterusé.[2] Zhang Zuolin tau perang karo panglima perang liyané ya iku Wu Peifu lan Feng Yuxiang.[2] Perang iki tujuwané kanggo ngrebut kutha Beijing.[2] Pasukan Fengtian kang dipimpin Zhang Zuolin bisa mimpin laladan Beijing lan Tianjin.[2] Kahanan iki kalakon nganti taun 1926, awit sawisé iku Jiang Jieshi (Chiang Kai-shek) bisa mimpim kutha iku sawisé nganakaké èkspèdhisi lor.[2] Jiang banjur meksa para panglima perang kanggo manut lan mbangun pamaréntahan nasional Tiongkok.[2] Sawisé iku jaman panglima perang banjur purna.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c (en)britannica.com(diundhuh tanggal 15 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l (en)history.cultural-china.com(diundhuh tanggal 15 Agustus 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Zhang_Zuolin&oldid=1016605"