Menyang kontèn

Zarda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Zarda
A plate of coloured zarda, flavoured with various ingredients
Jeneng liyanéZorda, Jarda, Jorda
AjanganDessert
Panggonan asalIndian subcontinent
Tlatah utawa prajaIndian subcontinent
Olah-olahan nasional gegayutanIndia, Bangladesh, Pakistan
Woworan pokokRice, raisins, cardamom, saffron, pistachios or almonds
VariasiMutanjan
Ènergi panganan
(per ajangan)
400-600 kcal (-2112 kJ)
Buku masakan: Zarda  Médhia: Zarda

Zarda ( basa Hindi: ज़र्दा , Basa Urdu: زردہ , Banggala: জর্দা ) minangka sajian nasi manis sing digodhog tradisional, asale saka bawana India, kanthi pewarna (oranye) panganan, susu lan gula, lan dirasakake nganggo kapulaga, kismis, safron, pistachios utawa almond . [1] Jeneng Zarda asale saka tembung Persia 'zard' زرد‎ meaning زرد‎ meaning sing artine 'kuning', mula dijenengi amarga pewarna panganan sing ditambahake ing beras menehi warna kuning. Zarda biasane disajikake sawise mangan. Ing bawana India, zarda isih dadi panganan cuci mulut sing populer ing acara-acara khusus kayata pesta. Mirip banget karo Sholezard, panganan cuci mulut saka Iran.

Asring ing Pakistan, tinimbang pewarna panganan kuning, pirang-pirang pewarna panganan ditambahake supaya pari-parian pariwara pirang-pirang warna. Kajaba iku, khoya, woh-wohan manisan ( murabba ) lan kacang minangka bagean penting saka zarda sing digawe ing acara sing apik. Uga ana nggunakake kismis sing populer, lan woh-wohan garing liyane sing bisa didhahar. Wiwit taun Mughal India, zarda duwe variasi kanthi tambahan potongan-potongan rasa manis sing diarani 'Mutanjan'. Masakan iki minangka favorit Kaisar Shahjahan lan asring digawe miturut panjaluk. Piring nasi iki digawe kanggo tamu ing pesta khusus.


Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Zarda Recipe (Indian Sweet Rice)". The Huffington Post. 17 November 2016. Dibukak ing 19 January 2017.