Yuzu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Yuzu
Zrele Yuzu.jpg
Woh yuzu ing wit
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Subklas: Rosidae
Ordho: Sapindales
Famili: Rutaceae
Génus: Citrus
Spésies: C. ichangensis x C. reticulata var. austera
Jeneng binomial
Citrus ichangensis x Citrus reticulata var. austera

Yuzu ( Citrus junos, saka basa Jepang 柚子 utawa ユズ) minangka salah sawijining woh jeruk lan tanduran ing kulawarga Rutaceae sing asale saka Asia Wétan . Dipercaya asale ing Tiongkok tengah minangka hibrida jeruk mandarin lan ieda papeda. Yuzu diarani yuja (saka basa Korea 유자 ) ing masakan Korea . Yuzu Jepang lan yuja Korea minangka utang saka yōuzi Tionghoa (柚子), sanajan tembung Cina iki saiki nuduhake pomelo .

Wedharan[besut | besut sumber]

Woh iki katon kaya jeruk manis cilik kanthi kulit sing ora rata, lan bisa dadi kuning utawa ijo gumantung saka drajad sing mateng. Woh-wohan Yuzu, sing arum banget, umume antara 5,5 cm (2,16 ing) lan 7.5 cm (2,95 ing) diameteripun, nanging bisa ukurané kaya jeruk bali (nganti 10 cm (3,93 ing) utawa luwih gedhe). Yuzu mbentuk semak nduwur utawa wit cilik, umume duwe eri gedhe. Godhong sing kacathet kanggo gedhe, rwaning-kaya gagange, resembling sing sing gegandhengan jeruk purut lan ichang papeda, lan akeh banget. Yuzu meh padha karo sudachi ( Citrus sudachi, jeruk Jepang saka Prefektur Tokushima, salib jeruk yuzu-mandarin) ing pirang-pirang hal, sanajan beda karo sudachi, yuzu pungkasane diwasa dadi warna oranye lan ana beda sing beda ing antarane rasa woh kasebut.

Ing Jepang, versi hias yuzu sing diarani hana yuzu (花柚子, 花ゆず?) "kembang yuzu" uga ditandur kanggo kembang tinimbang woh-wohan. Macem-macem macem-macem yuzu sing dikenal kanthi jeneng yuko, mung saiki ing Jepang, dadi mbebayani banget sajrone taun 1970an lan 1980an; upaya utama digawe kanggo nguripake varietal iki ing Jepang kidul. [1] Macem-macem yuzu ing Jepang, kanthi kulit diarani shishi yuzu (獅子柚子? literally "lion yuzu") . [2] Dangyuja, woh jeruk Korea saka Pulo Jeju, asring dianggep minangka jinis yuzu amarga wujud lan rasa sing padha, nanging kanthi genetis macem-macem pomelo .

Gladri[besut | besut sumber]


Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Kurokawa, Yoko (January 7, 2009). "The Yuko, a Native Japanese Citrus". The Tokyo Foundation.
  2. photo