Yanka Kupala

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Yanka Kupala
Я́нка Купа́ла
Yanka Kupala.jpg
Lair 7 Juli 1882
Viazynka, near Minsk, Belarus
Pati 28 Juni 1942 (usia 59)
Moskwa, Rusia
Pakarya penulis
Bangsa Belarusia
Mangsa 1903-1942

Yanka Kupala (utawi Janka Kupała, Bélarus: Янка Купала; Juli 7 [K.J.: 25 Juni] 1882 -28 Juni, 1942)-punika asma pena panjenenganipun Ivan Daminikavich Lutsevich (Bélarus: Іван Дамінікавіч Луцэвіч), Belarus. Kupala ugi kagolong penyair lan panyerat ingkang misuwur kanthi seratanipun ingkang migunakaké basa Belarusia paling ageng ugi misuwur ing abad angka 20.

Biografi[besut | besut sumber]

Panguripan[besut | besut sumber]

Kupala lair tanggal 7 Juli 1882 ing Viazynka,wonteng ing pamukiman cerak Maladzyechna. Kulawarganipun punika kanthi asal saking Szlachta minangka kekalih tiyang sepuh Kupala gadhah pamarkaryaan dados wong tani utun lan kagolong tani ingkang boten gadah sabin.Kupala kapisanan pikantuk pendhidhikan ing Belarusia kuna, ugi ngerampungake pasinaunipun ing taun 1898.Sabanjuripun bapa Kupala tilar donya taun 1902.Banjur Kupala makarya dados pagawai kontrak inggih punika dados tutor, asisten toko, lan panjaga rekaman.

Kupala miwiti njerat sastra kanthi temen, prigel lan ngasilaké karya ingkang kathah salah satunggalipun karya ingkang misuwur kanthi irah-irah Ziarno, puisi kang migunakaké basa Polen sentimental ingkang dipunrampungake kirang langkung saatawis taun 1903-1904 kanthi asma samaran "Ka". Asil saking karyanipun ingkang migunakaké basa Belarusia inggih punika ("Мая доля") ingkang dipunrsmpungske ing tanggal 15 Juli 1904. Puisi kapisanan ingkang dipunbeberake utawi dipublikasikan déning panjenenganipun Kupala punika "Мужык" ("Tanii"), ingkang dipunterbitake kirang langkung satuunggal taun, ingkang dimuat ing koran Belarusia Russophone Severo-Zapadnyi Krai(Krai Wétan Segara) Sajeroning tanggal 11 Mèi 1905.Sakumpulan puisinipun panjenenganipun Kupala saged dipunmuat koran utawi serat kabar kang wonten ing tlatah ingkang migunakaké basa Belarusia inggih punika Nasha Niva taun 1906-1907.

Pranala njaba[besut | besut sumber]