Waringin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Waringin
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Ordo: Urticales
Kulawarga: Moraceae
Marga: Ficus
Jinis: F. benjamina
Jeneng binomial
Ficus benjamina
L.

Waringin (Ficus benjamina ) ya iku wit raksasa sing isih ana ning ndunya lan sawetara jinis liya, suku ara-araan utawa Moraceae iku tanduran awangun uwit gedhé lan bisa uga ditandur minangka pethètan.[1] Waringin isih kerabat karo wit Bodhi (Ficus religiosa) saka India, Sing endhi Siddharta Gautama (Budha) oleh pencerahan nalika tapa ning ngisor wit iku.[1] Waringin wektu umur 15 taun bisa nduweni dhuwur 15 m lan diametere bisa nganti tajuk 20 m, cacahe godhong kira-kira 300.000 - 400.000 larik.[1] Waringin iki wis dianggep kaya budaya asli Indonesia.[2] Wit waringin iki uwite gedhé sing kerep diarani karo wong-wong panggon kang suci lan nglindungi penduduk sakitar.[1] Biasane ning pinggiran wit waringin iki akèh ditemokke ning ngisor uwit waringin sing tuwa sesajen amarga wit waringin sing gedhé dianggep nduweni kekuwatan magis panggonan para dedemit mula kudu dirawat lan diwenehi sesaji.[1]

Jeneng Liya :[besut | besut sumber]

Indonesia: Beringin, waringin, caringin (Sunda), ringin (Jawa) Inggris: Weeping fig, benjamin tree, banyan tree, golden fig, java fig Vietnam: Cây sanh Thailand: Sai yoi Cina:Bai rong, chui ye rong Jepang: Shidare gajumaru.[3]

Klasifikasi :[besut | besut sumber]

Kingdom: Plantae (Tumbuhan) Subkingdom: Tracheobionta (Tumbuhan berpembuluh) Super Divisi: Spermatophyta (Menghasilkan biji) Divisi: Magnoliophyta (Tumbuhan berbunga) Kelas: Magnoliopsida (berkeping dua / dikotil) Sub Kelas: Dilleniidae Ordo: Urticales Famili: Moraceae (suku nangka-nangkaan) Genus: Ficusi Spesies: Ficus benjamina L.[3]

Kanca Cerakke Waringin :[besut | besut sumber]

Rampelas, Bulu, Ilat-ilatan, Tabat Barito, Karet Kebo, Iprih, Ki Ciat, Luwingan, Amis Mata, Daun Dolar, Uyah-uyahan, Preh, Awar-awar, Gondang Putih, Bunut, Ara, Banyan, Buah Tin, Ipik, Epeh, Ketapang Brazil, Beunying, Jejawi, Rupet.[3]

Ciri-ciri :[besut | besut sumber]

Habitus: Uwit, dhuwur 20–25 m Batang dedek, bulat, ccabatangange simpodial, permukaan kasar, batange jumbuh oyote nggantung, coklat keirengan.[4] Daun: Tunggal, silang adep-adepan, lonjong, pinggrire rata, pucuk runcing, pangkal tumpul, dawane 3–6 cm, lebar 2–4 cm, bertangkai cendhek, pertulangan menyirip, hijau.[4]

Kasiat waringin kanggo manungsa :[besut | besut sumber]

Bagiyan sing bisa dimanfaatke saka waringin iku namung oyot udara lan godhong.[5]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e www.infogizi.com (diakses tanggal 12 Mei 2011)
  2. ^ www.faktailmiah.com (diakses tanggal 12 Mei 2011)
  3. ^ a b c www.plantamor.com (diakses tanggal 12 Mei 2011)
  4. ^ a b tanamanobat.org (diakses tanggal 12 Mei 2011)
  5. ^ www.anneahira.com (diakses tanggal 12 Mei 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Waringin&oldid=1080540"