Velociraptor

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Velociraptor
Temporal range: Late Cretaceous
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Sauropsida
Superorder: Dinosauria
ordo: Saurischia
Suborder: Theropoda
kulawarga: Dromaeosauridae
Genus: Velociraptor
Osborn, 1924
Species

V. mongoliensis Osborn, 1924

Velociraptor yaiku salah siji jinis kèwan dinosaurus sing kalebu kèwan karnivora nalika jamanè yaiku ing Jaman Cretaceous pungkasan.[1] Tembung Velociraptor menawa kapèrang dadi loro yaiku Veloci (cepet) lan Raptor (maling),menawa didefinisikakè bakal duweni teges dinosaurus sing mlayune cepet.[1] Velociraptor diceluki maling merga kebiasaanè nyolong endhog kèwan liya.[2]

Anatomi[sunting | sunting sumber]

Velociraptor yaiku kèwan dinosaurus kang ngadeg nganggo sikil loro (bipedal) lan kalebu dinosaurus sing paling cepet.[1] Kèwan karnivora iki duwè sawetara 80 untu mlengkung sing landhep-landhep.[2] Monconge dawa rata,ana untu dhuwure sing dawanè nganti 2,5 cm.[2] Predator iki gulunè mlengkung , tangan cilikè duwè driji telu sing dijangkepi kanggo cakar sing dawa lan landhep-landhep.[2] Sikilè dawa tur tipis, lan duwe cakar ing saben drijinè. [2] Ukuran endhasè 7 inchi (18 cm).[2] Kemampuan Velociraptor sing paling unggul yaiku ana ing cepet playonè. [2] Velociraptor bisa mlayu ing lapangan kebuka kanthi 40 mph (60 km/jam) cepetè ing wektu singkat. [2] Kèwan iki dawa awakè sawetara 5 nganti 6 kaki (1,5-2 m), lan dhuwur kira-kira 3 kaki (1 m).[2] Diprakiraakè bobote 15 nganti 33 pon (7 nganti 15 kg).[2] Buntut kaku Velociraptor duwe fungsi kanggo panyeimbang lan kanggo pranti menawa arep ganti arah nalika mlayu.[2] Velociraptor duwe cakar sing mirip clurit dawanè 3,5 inchi (9 cm) ana ing driji tengahè sing bisa ditarik mlebu.[2] Cakar iki minangka senjata utama.[2] Fungsinè kanggo mburu mangsanè (kèwan sing mangan tetuwuhan kayata Hadrosaurus) kanthi gampang.[2] Otakè Velociraptor kuwi rèlatif rada gedhè tinimbang ukuran awakè(iku mung kanggo gènus dinosaurus Dromaèsauroid, dinosaurus sing paling cerdas).[2]

Penemuan Fosil[sunting | sunting sumber]

Fosil Velociraptor sepisanan ditemokakè dening ahli paleontologi H.F. Osborn ing Mongolia nalika taun 1924.[3] Sawetara lusinan fosil ditemokakè sing salah siji antaranè ditemokakè mati bareng mangsanè.[3] Fosil Velociraptor bisa ditemokakè ing Mongolia, Rusia, lan China.[3]

Masa Uripè[sunting | sunting sumber]

Miturut para ahli,Velociraptor urip nalika jaman Crètacèous akhir,sawetara 85 – 80 yuta taun kapengker[2]. Dinosaurus sing urip bareng sejamanè Velociraptor yaiku Protocèratop, Gallimimus ,Oviraptor, Edmontosaurus, Maiasaura, lan Saurolophus.[2]

Lingkungan Uripè[sunting | sunting sumber]

Velociraptor urip ing lingkungan sing cenderung garing nanging cedhak karo banyu, umpamanè kaya ing gurun sing ana sumber banyune[2].

Perilaku[sunting | sunting sumber]

Nalika taun 1971, fosilè Velociraptor lan Protocèratop ditemokakè bareng.[4] Loro-loronè diindikasi mati bareng.[4] Posisinè,Velociraptor lagi nyerang Protocèratop nganggo cakarè lan endhas lapis bajanè Protocèratops jebulè nembus dhadhanè Velociraptor. [4] Velociraptor,bareng karo Dromaèosauroid liyanè,yaiku dinosaurus sing paling cerdhas,diitung saka ukuran volume otakè dibandingakè karo bobot awakè. [4] Bab iki sing gawè Velociraptor disebut salah sijining prèdator sing paling medèni. [4] Velociraptor seneng mburu ing kawanan,malah bisa uga mburu kèwan sing ukuran awakè luwih gedhè saka dhèwèkè. [4]

Kapinteran[sunting | sunting sumber]

Velociraptor iku salah sijining dinosaurus jinis Dromaeosauroid, tegesè kepinteranè (menawa diukur saka perbandingan otak karo awakè) dianggep paling dhuwur tiimbang dinosaurus jinis liyanè.[2]

Cara Mangan[sunting | sunting sumber]

Velociraptor iku karnivora (kèwan sing mangan daging).[5] Menawa uga mangan apa waè sing bisa dipangan.[5] Velociraptor iku kèwan sing seneng ngelompok nalika mburu mangsanè. [5] Mangsa utamanè yaiku Protocèratops lan kèwan herbivora liyanè kayata Hadrosaurus (dinosaurus lambe bebek). [5]

Cara Gerakè[sunting | sunting sumber]

Velociraptor ngadeg nganggo sikil loro sing dawa,sing nggawè Velociraptor bisa mlayu kanthi cepet. Diprakiraakè Velociraptor bisa mlayu nganti 40 mph (60 km/jam) cepetè.[2] Velociraptor uga kèwan sing mlumpatè dhuwur.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (en)www.mce.k12tn.net(dipunundhuh tanggal 26 Mei 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u (en)www.enchantedlearning.com(dipunundhuh tanggal 26 Mei 2011)
  3. ^ a b c (en)www.kidsdinos.com(dipunundhuh tanggal 26 mei 2011)
  4. ^ a b c d e f (en)dinosaurs.about.com(dipunundhuh tanggal 26 Mei 2011)
  5. ^ a b c d (en)www.kidsdinos.com (dipunundhuh tanggal 26 Mei 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Velociraptor&oldid=830139"