Tuma sirah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Tuma)
Tuma
Pediculus humanus var capitis.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Klas: Insecta
Ordho: Phthiraptera
Subordho: Anoplura
Famili: Pediculidae
Génus: Pediculus
Spésies: P. humanus
Jeneng binomial
Pediculus humanus
Linnaeus, 1758
Trinomial name
Pediculus humanus capitis
Charles De Geer, 1767
Sinonim

Pediculus capitis (Charles De Geer, 1767)

Tuma inggih kéwan ingkang nyesep getih ingkang wonten mustaka (sirah) manungsa. Tuma punika anggadahi ukuran alit, lan boten katawis manawi ditingal namung saklébatan, tuma ugi wonten ingkang mondhok wonten ing kéwan. Endog tuma ingkang wonten ing sirah manungsa dipunwastani lingsa, biasanipun tumèmplèk wonten ing rikma (rambut manungsa). Lingsa punika manawi netes lajeng dados kor (anakan Tuma)

Tandha-tandha wontenipun tuma[besut | besut sumber]

  • Raos gatel ing sirah, kasebabaken wontenipun dat ingkang wonten ing iler tuma.
  • Tandha-tandha werna abrit ing kulit sirah, gulu lan sawingkingipun kuping.
  • Wonten endhog tuma utawi lingsa ingkang katingal gilap awarni pethak. Lingsa puniki katingal kados ketombé nanging sesah copotipun.

Panularan[besut | besut sumber]

Tuma gampil nular lumantar :

  • Sikat rambut.
  • Jungkas
  • Topi.
  • Tutup sirah sanèsipun.

Cara ngicali[besut | besut sumber]

  • Dipunpétani, inggih punika tuma ing mustaka dipunpadosi ngagem asra utawi pétan.
  • Dipunjungkati ngagem jungkat ingkang rapet serit.
  • Dipun paringi obat ngagem obat mirunggan tuma, kados ta peditox.
tuma jaler (kiwa) lan tuma wadon (tengen)
Tuma jaler

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]