Tinola

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Tinola
Tinolang Manok.jpg
Chicken tinola with green papaya and lemongrass.jpg
Top: Chicken tinola with chayote and labuyo pepper leaves;
Bottom: Chicken tinola with green papaya and lemongrass
AjanganMain course
Panggonan asalPhilippines
Hawa ajanganHot
Woworan pokokChicken, green papaya, siling labuyo leaves, ginger, onion, fish sauce
Variasi
  • Pork with chayote and moringa
  • Fish with tomatoes
  • Nilarang/Linarang (Cebuano variant)
Panganan sairibtiyula itum, bulalo
Buku masakan: Tinola  Médhia: Tinola

Tinola yaiku sawijining olah-olahan arupa sop iwak pitik saka FIlipina. Racaké dadi panganan pambuka utawa panganan utama karo sega putih.[1] Cara tradisional, kanggo masak yaiku iwak pitik, kenthang lan katès ijo, banjur digodhong ing Şiling kenyan labuyo bumbuné ya iku lombok lan mrica ing duduh kaldu karo jaé, bawang lan kécap iwak .

Jinis[besut | besut sumber]

Jinis sajian bisa nganggo pitik utawa iwak, panganan laut, utawa daging babi . Waloh utawa gambas ( upo ) uga bisa diganti gedhang ijo. Nanging godhong tumbar, sayuran ijo liyané uga bisa digunakake kaya pechay, bayem, godhong kélor, lan sayuran mustar, lan liya-liyane. Bahan tambahan kaya kentang lan tomat uga bisa ditambah.[2]

Makna ing kabudayan[besut | besut sumber]

Tinola dipangan karo sega

Salah sawijining suguhan sing paling wiwitan yaiku ing novel kapisan José Rizal, Noli Me Tangere, ing kono Kapitan Tiago ngladeni menyang Crisostomo Ibarra nalika teka saka Eropa. Dhèwèké diwenehi dhadha, amarga ora wedi karo pandhita Spanyol, Padre Damaso, sing nandhang gulu pitik, sing dianggep minangka bagean pitik paling ora disenengi.

Pasugatan sing padha[besut | besut sumber]

Tinola mirip banget karo binakol lan ayam ginataang, nanging sing beda yaiku sing loro nggunakake banyu klapa lan santen .[3][4] Cawan related kanggo tinola punika lauya saka wong Ilocano . Nanging, lauya digawé karo ros-rosan daging babi utawa daging sapi, dudu pitik.[5]

Tinola karo godhong kèlor

Sesuguh sing meh padha uga ditepungi sinabawang gulay (sup "sayur sup", uga utan Bisaya ), sing digawé saka godhong kèlor lan macem-macem janganan.[6]

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. "Tinola: A Favorite Philippine Cuisine". Philippines Insider. Dibukak ing 2010-06-05.
  2. "Tinola Manok with Malunggay". Pinoy Recipe at Iba Pa!. Dibukak ing 2010-06-05.
  3. "Ginataang Manok (Chicken Stewed in Coconut Milk) Filipino Recipe!". Savvy Nana's. Dibukak ing 20 April 2019.
  4. "Chicken Binakol". Mama's Guide Recipes. 2018-12-29. Dibukak ing 20 April 2019.
  5. "Lauya (Ilokano Pork Knuckles Stew)". Panlasang Pinoy Meaty Recipes. Dibukak ing 20 April 2019.
  6. "Sinabawang Gulay (Utan Bisaya)". Mama's Guide Recipes. 2017-07-14. Dibukak ing 20 April 2019.