Tetak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Global Map of Male Circumcision Prevalence by Country.svg

Acroposthion of the foreskin.jpg Complete Circumcision - 2.JPG
Khitanan

Bocah kang arep dikhitan
Tetak dewasa

Tetak iku tumindak ngethok utawa ngilangake salah sijiné pérangan utawa kabèh kulit panutup saka palanangan. Frenulum saka palanagan bisa uga dikethok kanthi bebarengan ing sajeroning prosedur kang asring karan jeneng. Tembung sirkumsisi kanthi asal usul saka basa Latin circum (kang ngandut arti "muter") lan caedere (artiné "motong/ngètok").

Sajarah[besut | besut sumber]

Tetak uga diwiwiti ing jaman prasajarah, wujud mangkono iku bisa dibuktekake déning salah sijiné gua kang ana ing mesir awiwit jaman watu lan pasarena Mesir purba.[1] Alesan tumindak iki isih digambyarake ing mangsa iku kanthi irah-irah kang ana lan téyori-téyori kang njelasake tumindak tetak iku péranganing ritual pangorbanan utawa nglakoni sunat rosul (mangsa baliq).

Gambar gua saka Mesir Purba kaanan sunat, ing dinding sajeroning Temple of Khonspekhrod, kurang luwih 1360 SM.

Ing pandhudhuk sok diarani dèening mangsa tumuju kadewasa utawa ing donya kaséhatan bisa uga diarani mangsa pangubahan estetika utawa seksualitas.[2] Tetak pada laki-laki diwajibkan pada agama Islam dan Yahudi.[3][4] Praktik ini juga terdapat di kalangan mayoritas penduduk Koréa Kidul,[5] Amérika, dan Filipina[6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Wrana, P. (1939). "Historical review: Circumcision". Archives of Pediatrics. 56: 385–392. as quoted in: Zoske, Joseph (1998). "Male Circumcision: A Gender Perspective". Journal of Men’s Studies. 6 (2): 189–208. Unknown parameter |month= ignored (help)
  2. Gollaher, David L. (2000). Circumcision: a history of the world’s most controversial surgery. New York, NY: Basic Books. pp. 53–72. ISBN 978-0-465-04397-2. Unknown parameter |month= ignored (help)
  3. "Circumcision". American-Israèli Cooperative Enterprise. Retrieved 03-10-2006. Check date values in: |accessdate= (help)
  4. Beidelman, T. (1987). Mircea Eliade (ed.). "CIRCUMCISION". New York, NY: Macmillan Publishers. pp. 511–514. ISBN 978-0-02-909480-8. Retrieved 03-10-2006. Unknown parameter |encyclopedia= ignored (help); Check date values in: |accessdate= (help)
  5. Ku, J.H. (2003). "Circumcision practice patterns in South Koréa: community based survey" (PDF). Sexually Transmitted Infections. 79 (1): 65–67. doi:10.1136/sti.79.1.65. PMID 12576619. Retrieved 03-10-2006. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (help); Check date values in: |accessdate= (help)
  6. Lee, R.B. (2005). "Circumcision practice in the Philippines: community based study" (PDF). Sexually Transmitted Infections. 81 (1): 91. doi:10.1136/sti.2004.009993. PMID 15681733.