Taman Nasional Wakatobi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
kaéndahan ngandhap laut Wakatobi

Taman Nasional Wakatobi punika nama taman ing ngandhaping segara ingkang mapan wonten ing Sulawesi Kidul-Wétan [1]. Kanthi wiyar aréa kirang langkung 1,39 juta hektar, taman punika kagungan potensi sumber daya laut ingkang inggil saking jinis lan kaunikanipun kanthi panomara ngandhaping segara ingkang éndah. Kanthi umum, perairanipun gadhah konfigurasi wiwit saking datar, landai dhateng segara, lan curam. Kedalaman toyanipun dumugi 1.044 meter kanthi perairan dhasar langkung kathah pasir lan karang.

Wakatobi punika resmi dados taman nasional ing taun 1996. Nama Wakatobi punika kalebet akronim saking nama sekawa pulo ageng inggih punika Wangi-wangi Kaledupa, Tomia lan Binongko [1] ingkang wonten ing Kabupatèn Wakatobi, Sulawesi Kidul-Wétan. Potensi sumber daya laut ingkang awis lan kaéndahan ngandhaping segara ingkang ndadosaken Taman Nasional Wakatobi dipuncalonaken dhateng UNESCO minangka salah satunggaling Situs Warisan Dunia. Wiwit pungkasan taun 2002, WWF sampun kolaborasi kanggé mujudaken mitra kaliyan The Nature Conservancy (TNC) kangge paring pambiyantu dhateng pangelola Taman Nasional Wakatobi kanggé damel saé rencana pangelolaan, zonasi, lan panerapan pangelolaan kawasan.[2].

Potensi Alam[besut | besut sumber]

Taman Nasional Wakatobi punika kagungan potensi sumber daya alam segara ingkang nilainipun inggil sanget. Taman punika gadhah 25 gugusan terumbu karang ingkang muteri pasisir saking pulo-pulo karang sepanjang 600 km. langking saking 112 jinis karang saking 13 famili ing antawisipun :

Jinis ulam ingkang wonten ing Taman Nasional punika wonten 93 jinis ulam konsumsi lan ulam hias. Ing antawisipun :

Kejawi punika wonten maneka jinis manuk segara kadosta :

  • angsa-watu coklat (Sula leucogaster plotus),
  • cerek melayu (Charadrius peronii),
  • raja urang erasia (Alcedo atthis)

Ugi wonten tigang jinis penyu ingkang asring ndarat ing pulo-pulo ingkang wonten ing Taman Nasional Wakatobi, inggih punika:

  • penyu sisik (Eretmochelys imbricata),
  • penyu tempayan (Caretta caretta),
  • penyu lekang (Lepidochelys olivacea)[2].

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b [1], (id) Wakatobi ( dipun-akses tanggal 26 Desember 2012) .
  2. ^ a b c d [2], (id) Taman Nasional Wakatobi ( dipun-akses tanggal 26 Desember 2012) .