Témbok Raseksa Cina

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tembok Raksasa Cina

Peta Jalur Tembok Raksasa Cina (Map)
General information
Type Fortification
Country Flag of the People's Republic of China China
Construction started 5th century BC
Technical details
Size 88.518 km (55,003 mi)
Other dimensions
  • Actual wall: 62.596 km (38,895 mi)
  • Trenches: 3.597 km (2,235 mi)
  • Natural barriers: 22.325 km (13,872 mi)
Cithakan:Designation list
Pitu Kaajaiban Donya Kuna
Kheops-Pyramid.jpg Piramida Agung Giza
Hanging Gardens of Babylon.jpg Taman Gantung Babilonia
Statue of Zeus.jpg Patung Zeus ing Olympia
Temple of Artemis.jpg Kuil Artemis
Mausoleum of Halicarnassus.jpg Mausoleum Mausolus
Colossus of Rhodes.jpg Colossus Rodos
Lighthouse - Thiersch.gif Mercusuar Iskandariyah

Témbok Raseksa Cina utawa Témbok Besar Tiongkok (Hanzi tradisional: 長城; Hanzi prasaja: 长城; pinyin: Chángchéng), uga dikenal ing Tiongkok kanthi jeneng Tembok Raseksa 10.000 Li¹ (萬里長城; 万里长城; Wànlĭ Chángchéng) arupa bangunan paling dawa sing naté digawé manungsa, dumunung ing Republik Rakyat Cina. Dawané ana 6.400 kilomèter (saka kawasan Sanhai Pass ing sisih wétan nganti Lop Nur ing sisih kuloan) lan dhuwuré 8 mèter kanthi angkah kanggo nyegah serbuan bangsa Mongol saka lor ing jaman semana. Amba bagéyan dhuwuré 5 m, d'ené bagéyan ngisor 8 m. Saben 180-270 m digawé menara pengintai. Dhuwur menara pengintai kasebut 11-12 m.

Kanggo gawé témbok raseksa iki, mbutuhaké wektu atusan taun. Wiwitané dikira Qin Shi-huang sing miwiti pembangunan témbok iku, nanging miturut panelitèn lan cathetan literatur sajarah, témbok iku wis digawé sadurungé Dinasti Qin madeg, persisé dibangun pisanan ing Zaman Negara-negara Berperang. Kaisar Qin Shi-huang nerusaké pembangunan lan ngukuhaké témbok sing wisdibangun sadurungé.

Sapungkuré Qin Shi-huang, pembangunan témbok iki mandheg lan lagi diwiwiti manèh ing zaman Dinasti Sui, pungkasan diterusaké ing zaman Dinasti Ming. Wangun Témbok Raseksa sing saiki yakuwi asil pembangunan saka zaman Ming mau. Bagéyan jero témbok isi lemah sing campur bata lan watu. Bagéyan dhuwuré digawé dalan utama kanggo pasukan nunggang jaran.

Témbok Raseksa Tiongkok dianggep minangka salah siji saka Pitu Kaajaiban Donya. Ing taun 1987, bangunan iki dilebokaké jroning dhaptarSitus warisan donya UNESCO.

Cathetan[sunting | sunting sumber]

¹ 10.000 li = 5.760 km. Jroning basa Mandarin, gunggung 10.000 biasané sacara figuratif dianggep minangka "ora winates", saéngga angka kasebut sabeneré ngandhut makna "témbok sing dawané ora winates".

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]