Sistem Koloid

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Sistem koloid (sabanjuré dicekak "koloid") arupa wangun campuran (sistem dispersi) loro utawa luwih dat siang asifat homogen nanging duwé ukuran partikel kadispersi sing cukup gedhé (1-100 nm), saéngga kena èfèk Tyndall. Duwé sipat homogen tegesé partikel kadispersi ora kapengaruh déning gaya gravitasi utawa gaya liya; saéngga ora tinemu pangendhapan. Sifat homogen iki uga diduwèni déning larutan, nanging ora diduwèni déning campuran biyasa (suspensi).

Koloid akèh tinemu ing ngendi-endi: susu, ager-ager, mangsi, sampo, sarta méga minangka conto-conto koloid sing bisa ditemoni sadina-dina. Sitoplasma sajeroning sèl uga minangka sistem koloid. Kimia koloid sing dadi kajian dhéwé sajeroning kimia indhustri amarga kawigatèné.

Werna-warna koloid[besut | besut sumber]

Koloid duwé wangun warna-warna, gumantung saka fasa dat pendispersi lan dat kadispersinya. Sawetara jinis koloid:

  • Aerosol sing duwé dat pendispersi arupa gas. Aerosol sing duwé dat kadispersi cuwèr disebut aerosol cuwèr (conto: kabut) déné sing duwé dat kadispersi padhet disebut aerosol padhet (conto: keluk).
  • Sol
  • Emulsi
  • Buih
  • Gel