Sistem Koloid

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Sistem koloid (sabanjuré dicekak "koloid") arupa wangun campuran (sistem dispersi) loro utawa luwih dat siang asifat homogen nanging nduwèni ukuran partikel kadispersi sing cukup gedhé (1 - 100 nm), saéngga kena èfèk Tyndall. Duwé sifat homogen tegesé partikel kadispersi ora kapengaruh déning gaya gravitasi utawa gaya liya; saéngga ora ditemokaké pangendhapan. Sifat homogen iki uga diduwèni déning larutan, nanging ora diduwèni déning campuran biasa (suspensi).

Koloid akèh ditemokaké ing ngendi-endi: susu, ager-ager, mangsi, sampo, sarta méga minangka conto-conto koloid sing bisa ditemoni sadina-dina. Sitoplasma jroning sèl uga minangka sistem koloid. Kimia koloid sing dadi kajian dhéwé jroning kimia indhustri amarga kawigatèné.

Werna-werna koloid[besut | besut sumber]

Koloid nduwèni wangun werna-werna, gumantung saka fasa dat pendispersi lan dat kadispersinya. Sawetara jinis koloid:

  • Aerosol sing nduwèni dat pendispersi arupa gas. Aerosol sing nduwèni dat kadispersi cuwèr disebut aerosol cuwèr (conto: kabut) déné sing nduwèni dat kadispersi padhet disebut aerosol padhet (conto: keluk).
  • Sol
  • Emulsi
  • Buih
  • Gel
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sistem_Koloid&oldid=825421"