Sindrom Stockholm

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Patty Hearst mbantu SLA ngrampok bank 2 wulan sawisé penculikane

Sindrom Stockholm ya iku respon psikologis ing ngendi sajrone kasus-kasus tertentu para sandera penculikan nuduhaké tanda-tanda kesetiaan marang penyanderane tanpa merdulikake bahaya utawa risiko kang wis dialami déning sandera iku. Sindrom iki dijenengi andhedhsar kadadéan perampokan Sveriges Kreditbank ing Stockholm nalka taun 1973.[1] Perampok bank mau, Jan-Erik Olsson an Clark Olofsson, duwé senjata lan nyandera karyawan bank saka 23 Agustus nganti 28 Agustus nalika taun 1973.[2] Nalika akhire kurban bisa dibebasake, reaksi dhèwèké malah ngrangkul lan nganmbung para perampok kang wis menyandera dhèwèké.[2] Dhèwèké kanthi emosional dadi nyenengi penyandera, malah mbela perampok.[2] Sandera kang jenenge Kristin malah senang salah sijiné perampok lan mbatalake pertunangan karo pacare sawisé dibebasake.[1] Istilah sindrom Stockholm pertama kali dicetusake déning kriminolog lan psikiater Nils Bejerot, kang mbantu pulisi nalika perampokan.[2]

Sindrom Lima[besut | besut sumber]

Sindrom Lima ya iku kewalikan saka sindrom Stockholm, ing ngendi justru penyandera kang duwé ketertarikan emosional tumprap sanderane. Penyandera dadi luwih simpatik, lan bahkan ngrasa mbutuhake sanderane.

Penggunaan sajrone fiksi[besut | besut sumber]

  • Film Die Hard mènèhi referensi ing sindrom Stockholm, sanajan salah nyebut minangka "sindrom Helsinki".
  • sajrone filem James Bond taun 1999 "The World Is Not Enough", James Bond mendiagnosa Elektra King menderita sindrom Stockholm. dhèwèké ngeklaim yèn sawisé diculik, lan diperkosa déning wong kang nyekel King (Renard), King nglakokak sumpah kesetiaan lan nyenegi kao Renard. Banjur ing jero filem, dibuktikae yèn iki ya iku sindrom Lima: Renard nyenegi kepada Elektra.
  • Stockholm Syndrome ya iku jeneng salah sijiné band.
  • Stockholm Syndrome ya iku salah sijiné lagu déning Muse.
  • Film Saw lan sekuelnya nuduhaké Amanda namatake Jigsaw miangka figur bapak, malah nyenengi dhèwèké, sanajan dhèwèké wis diculik déning Jigsaw sadurungé
  • Sajroen filem Buffalo 66, Christina Ricci memerankan pawongan gadis kanti jenenge Layla kang nyenengi penculike.

Kasus-kasus kaloka kang mungkin[besut | besut sumber]

  • Colleen Stan, a.k.a. Carol Smith disandera urip-urip saka 1977 nganti 1984 déning Cameron lan Janice Hooker ing jero boks kayu kang dikunci. dhèwèké turu ing jero boks kanti wujud kaya peti mati di ing ngisor kasur Hooker. sakwene penyanderaan iu, Colleen kerep disiksa lan diserang kanthi sèksual. Colleen Stan ora pernah lunga, sanajan ana kesempatan dhèwèké bisa mlayu.
  • Ahli waris milyuner Patty Hearst, kang diculik déning Symbionese Liberation Army. Sawisé 2 wulan disekap, dhèwèké mèlu kanthi aktif jukuk pérangan ing jero perampokan kang dhèwèké rencanakake.
  • Steven Stayner, bocah lanang saka Merced, California, diculik nalika umur 7 lan disekap punjul 7 taun saka akir 1972 nganti awal 1980.
  • Sano Fusako, wong wédok ing Jepang diculik nalika umur 10 lan disekap sakwene 9 taun saka 1990 nganti 2000.
  • Tanya Kach, wong wédok Pennsylvania disekap ing omahé Thomas Hose saka 1996 nganti 2006.
  • Lena Simakhina, 17, lan Katya Martynova, 14, diculik déning pekerja pabrik Viktor Mokhov, 53. Viktor memperlakukan kaloro bocah enom miangka budak seks ing gudang ngisor lemah sakwene 3,5 taun saka 2000 nganti 2004.
  • Wanita Hungaria kang umuré 27 taun ing Budapest disekap sakwene 13 taun ing omahé déning bapakne lan kanthi rutin diperkosa.
  • Shawn Hornbeck diculik nalika umuré 11 nalika 2003 lan disekap sakwene 4 taun déning Michael J. Devlin ing Missouri. Shawn Hornbeck wiwit migunakaké jejng kulawarga Devlin.
  • Elizabeth Smart diculik saka omahé déning Brian David Mitchell. dhèwèké diperkosa lan diumpetake ing jero luwangan ing Emigration Canyon. banjur Elizabeth ditutupi déning tudung, digawa marang papan umum, malah difoto kanti migunakaké tudung mau, ananging dhèwèké ora ngupadaya kanggo ngubungi wong liya kanggo mènèhi ngerti yèn dhèwèké lagi diculik.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b The Ties That Bind Captive to Captor, LA Time. Kaunduh 30/1/13.
  2. ^ a b c d Stockholm Syndrome, Time. Kaunduh 30/1/13.