Sekotèng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Sekoteng)
Sekotèng
Bahan-bahan kanggé damel sekotèng

Sekotèng inggih punika salah satunggaling jinis ombèn-ombèn tradisional khas Jawa Tengah. Sekotèng dipundamel saking bahan dhasar jae lajeng dipunsukani gendhis pasir saha ubarampé sanèsipun. Unjukan sekoteng punika éconipun manawi dipununjuk nalika taksih bentèr dados saged damel badan kraos anget. Bahan-bahan sanèsipun ingkang asring dipuncampur wonten ing sekoteng ing antawisipun wonten kacang ijo, kacang brol, pacar cina saha roti ingkang dipuniris alit-alit. Limrahipun sekoteng dipunsajèkaken ing wekdal dalu. Sekotèng limrahipun dipunsadé nganggé grobag pikul ingkang sisih satunggal kanggé papan panci isi toya jahe sak komporipun, ingkang sisih satunggalipun kanggé papan ndekekaken bahan-bahan campuran sekoteng saha papan kanggé ngracik sekoteng.

Bahan-bahanipun[besut | besut sumber]

Bahan-bahan ingkang dipunbetahaken kanggé damel duduh sekotengipun inggih punika kados makaten:[1]

Bahan-bahan ingkang dipunbetahaken kanggé damel duduh sekotengipun inggih punika kados makaten:[2]

  • 2 lembar roti tawar tanpa kulit, dipunkethok alit-alit
  • 50 gr kacang tanah dipungongso
  • 50 gr kacang ijo, dipungodhog ngantos empuk
  • 50 gr kolang-kaling, dipungodhog ngantos empuk ugi
  • 50 gr pacar cina, dipungodhog ngantos empuk ugi
  • susu kenthel manis

Caranipun damel[besut | besut sumber]

Caranipun damel wedang sekoteng punika gampil sanget, napa malih sak punika sampun wonten sekoteng ingkang wungkusan ingkang namung kantun dipunsukani jarang panas kemawon tanpa prelu ngracik satunggal-satunggal bahan-bahanipun. Déné caranipun damel wedang sekoteng inggih kados makaten:

  1. Toya dipungodhog ngantos umub sareng gendhis pasir, jahe, ron pandan, ada, saha kayu manis. Manawi sampun umub lajeng dipunangkat lan saged dipunsisihaken rumiyin.
  2. Mendhet sakedhik-sakedhik sedayaa bahan-bahan kanggé isinipun lajeng dipuntata wonten ing mangkok alit, lan duduh sekoteng ingkang taksih panas saged dipunlebetaken wonten ing mangkok kasebat. Badhe langkung éco dipunsamektakaken nalika taksih benter sekotengipun.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1] Sekoteng (dipunundhuh tanggal 23 Dhésèmber 2012)
  2. ^ [2] Resep Masakan Komplit (dipunundhuh tanggal 23 Dhésèmber 2012)