Schmaltz

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Schmaltz
Gaenseschmalz-1.jpg
Schmaltz derived from geese
JinisSpread, cooking fat
Tlatah utawa prajaJewish communities in Central and Eastern Europe[1]
DigawéAshkenazi Jews
Woworan pokokFat (chicken or goose)
Buku masakan: Schmaltz  Médhia: Schmaltz
Schmaltz (Chicken)
Ajiné nutrisi saben 100 g (3.5 oz)
Ènergi3,767 kJ (900 kkal)
0 g
99.8 g
Saturasi30 g
Monosaturasu45 g
Polinirsaturasi21 g
0 g
Komponèn liyané
Cholesterol85 mg
Vitamin E2.7 mg
Selenium0.2 mg

Fat percentage can vary.
Persèntase sadarma pangira-ira sarana pamrayoga ing AS tumrap wong diwasa.
Sumber: Sasana Dhata Gizi USDA

Schmaltz (uga dieja schmalz utawa shmalz ) diwenehake (diklarifikasi) lemak pitik utawa angsa . Iki minangka bagean integral saka masakan khas Yahudi Ashkenazi ; ing endi wis pirang-pirang atus taun digunakake ing sajian sing akeh kayata sup pitik, latkes, matzah brei, ati sing disigar, bal matzah, lan pitik goreng, lan liya-liyane, minangka lemak masak, nyebar, utawa nambah rasa [2] [3] .

Ayam kanthi historis dadi daging sing paling populer ing masakan Yahudi Ashkenazi, amarga watesan sejarah tumrap wong-wong Yahudi sing asring ora diidini duwe tanah ing Eropa sing cenderung ingon-ingon. Schmaltz asale saka komunitas Yahudi ing Lor, Kulon, lan Eropa Tengah amarga diganti ekonomi kanggo minyak zaitun sing umume ora kasedhiya ing wilayah kasebut, lan duwe peran penting ing budaya Yahudi lan digunakake dening para leluhur Wong-wong Yahudi Ashkenazi ing masakan sadurunge diasingake kanthi paksa saka wong-wong Yahudi saka Israel, lan tetep misuwur ing Sephardic, lan masakan Yahudi Mizrahi [2] [4] [5]

Ayam kanthi historis dadi daging sing paling populer ing masakan Yahudi Ashkenazi, amarga watesan sejarah tumrap wong-wong Yahudi sing asring ora diidini duwe tanah ing Eropa sing cenderung ingon-ingon. Schmaltz asale saka komunitas Yahudi ing Lor, Kulon, lan Eropa Tengah amarga diganti ekonomi kanggo minyak zaitun sing umume ora kasedhiya ing wilayah kasebut, lan duwe peran penting ing budaya Yahudi lan digunakake dening para leluhur Wong-wong Yahudi Ashkenazi ing masakan sadurunge diasingake kanthi paksa saka wong-wong Yahudi saka Israel, lan tetep misuwur ing Sephardic, lan masakan Yahudi Mizrahi [2] [6] [7]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Yoskowitz, Jeffrey. "Schmaltz". 100 Most Jewish Foods. Tablet Magazine. Dibukak ing 15 March 2020.
  2. a b c Marks, Gil. The Encyclopedia of Jewish Food. HMH.
  3. Ruhlman, Michael. The Book of Schmaltz.
  4. "Olive Oil". Chabad. Dibukak ing 13 March 2020.
  5. "The Slippery History of Jews and Olive Oil". The Jewish Telegraphic Agency. JTA. Dibukak ing 13 March 2020.
  6. "Olive Oil". Chabad. Dibukak ing 13 March 2020.
  7. "The Slippery History of Jews and Olive Oil". The Jewish Telegraphic Agency. JTA. Dibukak ing 13 March 2020.