Latké

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Latke
00 Potato Latkes.jpg
Jeneng liyanéLevivot, latka, potato pancake
JinisAshkenazi Jewish cuisine
Tlatah utawa prajaCentral and Eastern Europe
DigawéAshkenazi Jewish community
Hawa ajanganHot, traditionally with sour cream or applesauce
Woworan pokokPotatoes, onion, egg, matzo meal, kosher salt, cooking oil
Buku masakan: Latke  Médhia: Latke

Latke ( לאַטקע , kadhang disebutake latka ) minangka jinis pancake kentang asale saka Yahudi Ashkenazi sing umume dicepakake kanggo ngrameke Hanukkah .[1]

Etimologi[besut | besut sumber]

Tembung latke diturunake (liwat Yiddish) saka tembung oladka Timur Slavic , sing oladya saka oladya , "pancake cilik".[2][3] Tembung Slav asale saka Basa Yunani Kuno ἐλάδιον, mandhap ἔλαιον, "lenga zaitun", "bahan berminyak".[4]

Tembung levivah ( לביבה ), jeneng basa Ibrani kanggo latke, ngrujuk ing Kitab Nabi Samuel menyang ladu sing digawé saka adonan sing diolah, minangka bagean saka crita Amnon lan Tamar .[5] Sawetara juru levav ( לבב ) tegese "ati," lan bentuk verbal lvv ana ing Lagu Lagu uga. Ing leksikon Yahudi Ashkenazi saka Udmurtia lan Tatarstan ana versi rekaman latkes gaya ala nalika wolung dina liburan Hanukkah .

Jinis[besut | besut sumber]

Latke saben dina iki biasane digawé kentang, sanajan janganan iyane uga digunakake, sanajan ora asring. Kentang tetep bisa digawé macem-macem latke sing paling kawe ntar. Ana rong jinis kentang kentang, sing digawé karo kentang parut lan sing digawé karo kentang puréed utawa kentang tumbuk. Tekstur saka rong jinis kasebut beda banget.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Koenig, Leah (2015-03-17). Modern Jewish Cooking: Recipes & Customs for Today's Kitchen. Chronicle Books. p. 119. ISBN 9781452132327. Retrieved 22 December 2015.
  2. Marks, Gil (2010-11-17). "Latke". Encyclopedia of Jewish Food. Houghton Mifflin Harcourt. p. 707. ISBN 978-0544186316. Retrieved 22 December 2015.
  3. Goodman, Matthew (2001-11-23). "On Chanukah, Cheese Was the Norm, But Then Came the Potato". Forward. Archived from the original on 2005-09-07. Retrieved 2017-05-30.
  4. Vasmer, Maksimilian Romanovich (1973) [1958]. Etimologichesky slovar russkogo yazyka (Этимологический словарь русского языка) [Russian Etymological Dictionary] (in Rusia). Moskva: Progress.
  5. DLC (2006-12-18). "Analysis of the word "latke"". Balashon. Retrieved 2011-12-25.