Riyaya Pentahbisan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
A Menorah .

Dina Pentahbisan, uga dikenal minangka Festival Kenisah ( Hanukkah ) , dirayakake ing kutha Yerusalem nalika tanggal 25 dina Kislew (udakara Desember ) suwene 8 dina. Perayaan iki dimaksudaké kanggo mèngeti sucining Padaleman tanggal 25 Kislew 165 SM dening klompok Maccabees [1] sawisé sadurunge dirusak dening Antiokhos IV Epiphanes 3 taun kepungkur (pas tanggal 25 Kislew 168 SM ). [2] Perayaan iki dirayakake bebarengan karo Advent utawa malah karo Natal, dadi asring salah diarani "Natal Yahudi". Riyaya iki dirayakake minangka pangeling-eling marang Yudas Makabe sing nyucèkaké lan mbangun Bait Suci sing dirusak dening bangsa-bangsa liya, kalebu wong Yunani saka dinasti Antious. Ing prayaan iki, wong-wong Yahudi berarakan nalika nggawa kayu sing dihiasi karo godhong palem, nawakake korban, lan nyanyian iringan alat musik. [3]

Ing omah-omahé lan ing papan pangibadah kasedhiya Menorah [4] (lilin karo wolung tangan tambahan kiwa lan tengen) sing surem siji saben dina sak prayaan iki [5] (padha karo adat saka lilin cahya siji saben minggu ing wektu warning Adven). [3] Iki minangka karakteristik perayaan iki. [1] Menorah kudu dilebokake ing papan sing bisa dideleng wong. Panyebaran kasebut kudu ditindakake sawise matahari srengenge, kajaba ing dina Sabat . Nalika dina Sabbat, lilin mau digodhog setengah jam sadurunge surup. lilin sing ditrapake ing menorah ditujokake kanggo paling sethithik 1,5 jam. Sawise iku, wong bisa uga menehi cahya maneh, manawa ana wong liya kajaba lilin bisa ndeleng lilin kasebut.

Omah lan candhi kasebut diisi lilin lan dekorasi sing cerah. [3] Ing wolung dina, cahya saka kabeh lilin sing wis dipadhangi lampu kabeh ditambah karo sinar srengenge lan lampu liyane ngisi ruangan candhi kanthi lampu sing padhang saengga riyaya iki uga asring diarani ritual cahya.

Miturut legenda, ing sawijine wektu, cukup minyak kanggo nyucapake menorah sedina sedina, nanging ketoke menorah bisa terus diobong sajrone 8 dina. [1] Iki latar mburi perayaan Hanukkah sing dirayakake sajrone 8 dina. Kajaba iku, ana uga akeh argumen liyane sing nyebabake prayaan iki dianakake sajrone 8 dina.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. a b c (ing basa Inggris)R.J. Zwi Werblowsky dan Geoffry Wigoder.1965.The Encyclopedia of Jewish Religion.New York:Holt, Rinehart. hlm 172.
  2. (ing basa Inggris)R.J. Zwi Werblowsky dan Geoffry Wigoder.1997.The Oxford Dictionary of Jewish Religion.New York:Oxford University Press. hlm 300-301.
  3. a b c (ing basa Indonésia)Rasid Rachman.2005. Hari Raya Liturgi: Sejarah dan Pesan Pastoral Gereja. Jakarta: PT BPK Gunung Mulia. hlm 7-26
  4. (ing basa Inggris)Raphael Posner. 1975. Jewish Liturgy: Prayer and Synagogue Service through the Ages. Jerusalem: Keter Publishing House.
  5. (ing basa Inggris)Jacob Neusner, Alan J. Avery-Peck, dan William Scott Green.1999.The Encyclopedia of Judaism.New York:The Continuum Publishing Company. hlm 32-50.