Lenga jaétun

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Lenga jaétun

Lenga jaétun ya iku lenga sing dijupuk saka woh jaétun (Olea Europaea), wit tradisional saka cekungan Tengah . Minyak jaétun asale saka wit jaétun sing tuwuh alon-alon, duwé kerut galih tur werna abu-abu kanthi cawang mlethèk. Wit jaétun bisa tuwuh nganti 50 meter ing habitat alami lan urip luwih saka 500 taun. Woh iki duwé bentuk bundher endhog kanthi warna ijo nalika mentah lan kuning dadi kuning nalika mateng. Minyak iki bisa digunakaké kanggo masak, kosmetik, obat-obatan herbal, lan sabun, lan uga bahan bakar kanggo lampu minyak . Mupangat saka minyak jaétun akéh banget kanggo kasarasan amarga ngemot lemak tak jenuh dhuwur (utamane asam oleat lan polyphenol ).

Panganan kang ditambahi karo minyak jaétun bisa nambah mupangat cardioprotektif kanthi lipoprotein kepadatan dhuwur (HDL, kolesterol apik) dibandhingaké karo panganan liyane. Lan biasane panganan sing kaya minyak jaétun ditemokaké ing panganan Mediterania, lan panganan ing hotel utawa restoran sing misuwur. HDL ora bisa ditindakaké kanthi becik ing wong sing duwé risiko ngalami serangan jantung, stroke, lan penyakit jantung liyane.

Peningkatan fungsi HDL luwih gedhe tinimbang wong sing nggunakaké lenga jaétun ekstra. Diet Mediterania sing digawé karo minyak jaétun bakal nambah fungsi HDL, kalebu; Transportasi kolesterol, proses HDL mbusak kolesterol saka plak ing arteri lan ngirim menyang ati. Ing endi HDL digunakaké kanggo ngasilaké senyawa hormonal utawa diilangi saka awak. Anané antioksidan, kemampuan HDL nglawan oksidasi LDL, kanggo nyebabaké pangembangan plak ing arteri. daya tampung vasodilator, sing nglewati pembuluh getih, bakal tetep mbukak lan getih bakal terus mili.

Link njaba[besut | besut sumber]