Saut Situmorang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Disambig variants icon.svg
Saut Situmorang
280px
Lair(lair ing Tebing Tinggi, Sumatera Utara, Indonésia, 29 Juni 1966; umur 53 taun)
Indonésia Sumatera Utara
Jeneng liyaAngry Sipebelegu
Pakaryanpenyair, kritikus, aktivis, Esais, Penulis
Kondhang ingPerlawanan manipulasi Sajarah Sastra Indonésia.
BojoKatrin Bandel
Bebungah
  • Poetry Award, Victoria University of Wellington (1992) dan University of Auckland (1997). [note 1]
  • International Poetry Competition, New Zealand Poetry Society (1992). [note 2]

Saut Situmorang (lair 29 Juni 1966; umur 53 taun, ing Tebing Tinggi, Sumatera Utara) ya iku sawining penulis, puisi, carita pendek lan esai asal Indonesia. Saliyané dikenal minangka penyair, Situmorang uga minangka sawijining editor lan kurator sastra. Saut dikenal teges, tuladhané ing dheretan jejak langkah Taufiq Ismail kang dawa, penyair lan kritikus sastra Indonesia iki mbabar ing médhia sastra bareng Katrin Bandel, Boemipoetra, manawa Taufiq nindakaké aksi plagiarisme marang karya penyair Amérika Douglas Malloch (1877 – 1938) kanthi judhul Be the Best of Whatever You Are. [note 4]

Saut Situmorang lair 29 Juni 1966 ing kutha cilik Tebing Tinggi, Sumatera Utara, nanging digedhèkaké kanthi anak kolong ing Asrama Kodam Bukit Barisan, Medan Sunggal, Medan. Situmorang mrantau ing Selandia Baru minangka imigran suwéné 11 taun, lan ngajar Basa dan Sastra Indonesia sapérangan taun ing almamaternya, Victoria University of Wellington lan University of Auckland ing Selandia Baru. Ing Selandia Baru, dhèwèké aktif ing jagading poetry-reading bar lan café kutha Wellington lan Auckland.

Wiwit pungkasan 2001 netep ing kutha Ngayogyakarta minangka penulis. Taun 2003-2004 dadi dhosèn-tamu mata-kuliah Téyori Poskolonial lan Sastra dan Pulitik ing program magister Ilmu Religi dan Budaya (IRB), Universitas Sanata Dharma Jogjakarta.

Saliyané dikenal minangka penyair, Situmorang ya iku sawijining editor lan kurator. Pengalamane minangka freelance-editor ing Selandia Baru lan Indonesia wis ngasilaké buku sastra cacah papat lan buku seni rupa cacah loro: Tongue in Your Ear, vol. IV (kumpulan puisi basa Inggris), Cyber Graffiti: Polemik Sastra Cyberpunk (kumpulan esei sastra), Tujuh mangsa setahun (novèl Clara Ng), Sastra, Perempuan, Seks (kumpulan esei sastra Katrin Bandel), Jalan/Street (performance art Made Wianta) lan Exploring Vacuum (kumpulan esei seni rupa Rumah Seni Cemeti Jogjakarta).

Situmorang ya iku kurator Sastra ing Festival Kesenian Yogyakarta (FKY) periode 2005-2008. Dadi kurator ing Temu Sastrawan Indonesia III ing Tanjungpinang, Kapuloan Riau, 28-31 Oktober 2010 lan ing What Is Poetry? Festival 1-13 April 2012 ing 4 kutha Magelang, Pekalongan, Malang, lan Surabaya.

Saut nulis sajeroning loro basa – Basa Indonesia lan Inggris. Puisi, carkak, esei (sastra, seni rupa lan filem), lan terjemahane wis dipublikasikake ing Indonesia, Selandia Baru, Australia, Itali, Ceko, Prancis, Jerman, lan Afrika Selatan, ing antarané New Coin, Ginger Stardust, Anthology of New Zealand Haiku, Mutes & Earthquakes, Tongue in Your Ear, Magazine 6, TYGR! TYGR!, LE BANIAN NO 11, Bali – The Morning After, Antologi Puisi Indonesia 1997, Gelak Esai dan Ombak Sajak, lan Kitab Suci Digantung di Pinggir Jalan New York.

Bibliografi[besut | besut sumber]

  • Saut kecil bicara pada Tuhan. (2003). Bentang. [note 5]
  • Catatan subversif. (2004). BukuBaik.
  • Cyber Grafiti: Polemik Sastra Cyberpunk. (2004).
  • Otobiografi: kumpulan puisi, 1987–2007. (2007).
  • Jogja 5,9 Skala Richter: Antologi Seratus Puisi. (2006).
  • Pulitik sastra. (2009). [note 6]
  • Les mots cette souffrance. (2012). Collection du Banian. Paris. [note 7]
  • Perahu Mabuk. (2014). Pustaka Hariara.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. Untuk puisi-puisi basa Inggrisnya dari Victoria University of Wellington (1992) dan University of Auckland (1997) di Selandia Baru.
  2. Sebuah Haiku-nya dalam basa Inggris, Such boredom, pemenang sepisanan Lomba Haiku “International Poetry Competition” kang dianakake déning New Zealand Poetry Society ing taun 1992, dikoleksi déning sawijining museum Haiku ing Kyoto, Jepang.
  3. Pendidikan menengah sempat ditempuhnya di SMA Negeri 1 Medan, sebelum pindah akibat masalah dengan kepala sekolah. Saut Situmorang pernah menjadi mahasiswa Sastra Inggris di Universitas Sumatera Utara (tidak diselesaikan). Pendidikan terakhir S1 (Sastra Inggris, Film, dan Creative Writing) dan S2 (Sastra Indonésia, tidak diselesaikan) ditempuh di Victoria University of Wellington, Selandia Baru.
  4. Boemipoetra diadegake Saut Situmorang lan Katrin Bandel. Sajeroning Manifesto Boemipoetra, kekarone nganggep kaanan Sastra Indonésia saikine nuduhake tandha-tandha dominasi sawijining komunitas lan azas kang dianut marang komunitas-komunitas sastra liyané. Dominasi iku malah tampil kanthi wujud kang paling arogan, ya iku rumangsa duwé hak ngrumusake lan metakake perkembangan Sastra Indonésia miturut standar estetika lan ideologi kang dianut. Kaanan iki cetha gawé sumelang komunitas-komunitas sastra kang ana ing Indonésia amarga kontra-produktif lan destruktif tumrap perkembangan Sastra Indonésia kang séhat, setara, lan bermartabat ing pluralisme ideologi lan estetika.[1]
  5. Berisi kumpulan puisi tunggal.
  6. Berisi kumpulan esei-sastra.
  7. Menggunakan basa Prancis.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. "Plagiarisme Taufiq Ismail". Boemipoetra. 1 Maret 2011. Dijupuk 23 Agustus 2015.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)

Saut Situmorang sajeroning budaya pop[besut | besut sumber]

Film[besut | besut sumber]

  • Wiwitan taun 2000 sawijining filem dokumentasi, durasi sepuluh menit, kanthi judhul Saut Situmorang digawe déning Peter Larsen ing Auckland, Selandia Baru.

Cithakan:Normdaten