Sanjay Dutt

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sanjay Dutt
SANJAY DUTT.jpg
Dutt in 2010
Lair Sanjay Sunil Dutt
(1959-07-29) 29 Juli 1959 (umur 58)
Mumbai, Maharashtra, India
Jeneng liya Sanju Baba
Munna Bhai
Raghu Bhai
Baba
Pakaryan Film actor, Film producer, Comedian
Taun aktif 1971, 1981–present
Bojo Richa Sharma (1987–1996) (Deceased)
Rhea Pillai (1998–2005) (Divorced)
Manyata Dutt (2008–present)
Anak Trishala, Shahraan, Iqra
Wong tuwa Sunil Dutt
Nargis Dutt

Sanjay Dutt (Hindi: संजय दत्त) ( (1959-07-29) 29 Juli 1959 (umur 58)) dhèwèké iku saka India, politisi uga miwiti debuté dadi aktor awit taun 1981.[1] Dhèwèké iku aktor India lan politisi, anaké bintang filem Hindi Sunil Dutt lan Nargis.[1] Dhèwèké nikahi aktris Richa Sharma ning taun 1987, ananging garwané mau iku ninnggal yuswa ning tanggal 10 Dhésèmber 1996.[1] Saka Richa, dhèwèké anduwèni anak wadon kang dijenengi Trishala.[1] Dutt nuli nikah manèh karo model Rhea Pillai ning taun 1998, ananging pisah ning taun 2005.[1] Ora suwé dhèwèkan, Sanjay Dutt nikah manèh karo Dilnawaz Sheikh ning tanggal 21 Oktober 2010 duwé anak kembar lanang wadon.[1]

Dutt kecatet tau ngalami ngonsumsi narkoba nalika esih sinau ning bangku kuliyah.[1] Kecanduan kasebut nganti wolung taun suwené.[1] Sawisé kaluwargané ngerti manawa Sanjay Dutt ngonsumsi narkoba, Dutt digawa maring pusat rehabilitasi ning Jackson.[1] Sawisé dinyatakaké mari saka ketergantungan obat, dhèwèké bali manèh maring Mumbai.[1]

Sanjay Dutt tau ditangkap amarga dituduh kalibet jaringan teroris.[1] Dhèwèké kabukti anduwèni senjata ilegal.[1] Akiré dhèwèké kepaksa ngentokaké 16 sasi mlebu penjara, nganti akiré dhèwèké dibebasaké déning Mahkamah Agung India karo jaminan.[1] Ananging karir Sanjay Dutt ning donya hitam durung mandhek.[1] Nalika ana bom ning Mumbai ning sasi November 1993, saka 189 terdakwa, aktor iki kalibet.[1] Pulisi nemu bukti wujud bom granat ning omahé, mula dhèwèké dinyatakaké salah.[1]

Sataun sawisé iku, sadela dhèwèké dibebasaké saka penjara, kasus liya nimpa aktor iki.[1] Nalika pulisi Mumbai nangkap Abdul Qayyum Abdul Karim Shaikh, pembantu cedhaké, Dawood Ibrahim kang nalika iku dadi buronan pulisi, ngungkap manawa Dutt anduwèni senjata ilegal saka Shaih.[1] Akiré Dutt dikenani ukuman enem taun penjara ning tanggal 31 Juli 2007.[1] Ananging apiké, dhèwèké dinyatakaké ora salah ning kasus bom Mumbai.[1]

KARIR[besut | besut sumber]

Dutt sempet metu ning filem kang dibintangi bapaké, kang judhulé RESHMA AUR SHERA ning taun 1971 dadi pemeran pembantu.[1] Ananging dhèwèké bener-bener ngawali karir dadi aktor ning taun 1981 ning debut filemé kang kaping pisanan ROCKY.[1] Sawisé iku dhèwèké wiwit akèh mbintangi filem-filem kaya ta nalika dadi anak, Dutt metu ning filem Reshma Aur Shera 1971, dibintangi bapaké.[1] Dhèwèké metu sadhela dadi penyanyi qawali ning filemé kang kaping pisanan.[1] Dutt anggawe debut filem Bollywood bebarengan karo Rocky ning taun 1981.[1] Dhèwèké mbintangi filem liyané uga, kaya ta filem 1980-an VIDHATA, JEEVA, NAAM lan TAAQATWAR.[1]

Taun 1991, akting Dutt ning filem SAAJAN anggawe dhèwèké olih bebungah Aktor paling apik Filmfare.[1] Ning taun 1993 dhèwèké mbintanngi filem KHAL NAYAK k anggawe dhèwèké olih nominasi Aktor paling apik Filmfare Award.[1] Selanjuté dhèwèké olih predikat Aktor paling apik ning ajang Filmfara Award amarga perané ning filem VAASTAV.[1]

Ning tanggal 16 Dhésèmber 2008, dhèwèké diangkat dadi duta Besar Goodwill kanggo IIMSAM.[1] Lembaga iki lembaga kerjasama pamaréntah kanggo mromosikaké spirulina kanggo alternatif ngurangi gizi buruk.[1] Tugasé kaya ta nanggulangi kemlaratan lan masalah sosial liyané.[1]

FILMOGRAFI[besut | besut sumber]

Film-filem kang tau dibintangi San Jay Dut[1]:

  • ROCKY (1981)
  • VIDHAATA (1982)
  • JOHNY I LOVE YOU (1982)
  • MAIN AWARA HOON (1983)
  • BEKARAAR (1983)
  • MERA FAISLA (1984)
  • ZAMEEN AASMAAN (1984)
  • JAAN KI BAAZI (1985)
  • DO DILON KI DASTAAN (1985)
  • MERA HAQUE (1986)
  • JEEVA (1986)
  • NAAM (1986)
  • NAAM O NISHAN (1987)
  • INAAM DUS HAZAAR (1987)
  • IMANDAR (1987)
  • MOHABBAT KE DUSHMAN (1988)
  • KHATRON KE KHILADI (1988)
  • KABZAA (1988)
  • JEETE HAIN SHAAN SE (1988)
  • MARDON WALI BAAT (1988)
  • TAAQATWAR (1989)
  • MOHABBAT KA PAIGHAM (1989)
  • KANOON APNA APNA (1989)
  • HUM BHI INSAAN HAIN (1989)
  • HATHYAR (1989)
  • DO QAIDI (1989)
  • ILAAKA (1989)
  • ZAHREELAY (1990)
  • TEJAA (1990)
  • KHATARNAAK (1990)
  • JEENE DO (1990)
  • KRODH (1990)
  • THANEDAAR (1990)
  • YODHA (1991)
  • SADAK (1991)
  • QURBANI RANG LAYEGI (1991)
  • KHOON KA KARZ (1991)
  • FATEH (1991)
  • DO MATWALE (1991)
  • SAAJAN (1991)
  • JEENA MARNA TERE SANG' (1992)
  • ADHARM (1992)
  • SAHEBZAADE (1992)
  • SARPHIRA (1992)
  • YALGAAR (1992)
  • SAHIBAAN (1993)
  • KHAL NAYAK (1993)
  • KSHATRIYA (1993)
  • GUMRAH (1993)
  • ZAMANE SE KYA DARNA (1994)
  • INSAAF APNE LAHOO SE (1994)
  • AATISH (1994)
  • AMAANAT (1994)
  • JAI VIKRAANTA (1995)
  • ANDOLAN (1995)
  • NAMAK (1996)
  • VIJETA (1996)
  • SANAM (1997)
  • MAHAANTA (1997)
  • DUS (1997)
  • DAUD (1997)
  • DUSHMAN (1998)
  • DAAG: THE FIRE (1999)
  • KARTOOS (1999)
  • SAFARI (1999)
  • HASEENA MAAN JAAYEGI (1999)
  • VAASTAV: THE REALITY (1999)
  • KHOOBSURAT (1999)
  • KHAUFF (2000)
  • BAAGHI (2000)
  • CHAL MERE BHAI (2000)
  • JUNG (2000)
  • MISSION KASHMIR (2000)
  • KURUKSHETRA (2000)
  • RAJU CHACHA' (2000)
  • JODI NO.1 (2001)
  • PITAAH (2002)
  • HUM KISI SE KUM NAHIN (2002)
  • YEH HAI JALWA (2002) (UNCREDITED)
  • MAINE DIL TUJHKO DIYA (2002)
  • HATHYAR (2002)
  • ANNARTH (2002)
  • KAANTE (2002)
  • EK AUR EK GYARAH (2003)
  • LOC KARGIL (2003)
  • MUNNABHAI M.B.B.S. (2003)
  • PLAN (2004)
  • RUDRAKSH (2004)
  • DEEWAAR (2004)
  • RAKHT: WHAT IF YOU CAN SEE THE FUTURE (2004)
  • MUSAFIR (2004)
  • SHABD (2005)
  • TANGO CHARLIE (2005)
  • PARINEETA (2005)
  • DUS (2005)
  • VIRUDDH... FAMILY COMES FIRST (2005)
  • SHAADI NO. 1 (2005)
  • EK AJNABEE (2005)
  • VAAH! LIFE HO TOH AISI! (2005)
  • ZINDA (2006)
  • TATHASTU (2006)
  • ANTHONY KAUN HAI (2006)
  • LAGE RAHO MUNNA BHAI (2006)
  • EKLAVYA: THE ROYAL GUARD (2007)
  • NEHLLE PE DEHLLA (2007)
  • SARHAD PAAR (2007)
  • SHOOTOUT AT LOKHANDWALA (2007)
  • DHAMAAL (2007)
  • OM SHANTI OM (2007)
  • DUS KAHANIYAN(2007)
  • ANTHONY KAUN THA (2008)
  • MOHABBAT HO GAYE TUMSE (2008)
  • ALIBAUG (2008)
  • JAAN KI BAZZI (2008)
  • WAJAHAT THE KING (2008)
  • MUNNA BHAI CHALE AMERIKA (2008)
  • BASEERA (2008)
  • BLUE (2008)
  • MUNNA BHAI (2011)[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag biografi Sanjay Dutt dipununduh tanggal 22 Agustus 2011
  2. ^ berita Sanjay Dutt dipununduh tanggal 22 Agustus 2011