Sèl Saraf

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sèl Saraf

Sèl saraf utawa neuron ya iku bagéyan paling cilik kang nyusun sistem saraf manungsa kang ndarbèni sipat béda saka sèl-sèl awak liyané.[1] Kagunan saka sèl saraf ya iku ngirimaké pesen (impuls) kang arupa rangsang utawa tanggapan.[2]

Ciri-ciri[besut | besut sumber]

Jaringan saraf kawangun saka sèl-sèl saraf (neuron) kang ndarbèni ciri kusus, ya iku ndarbèni ploloran sitoplasma kang dawa.[1] Kajaba kasusun saka neuron, sèl saraf uga kasusun saka sèl neuroglia kang ana ing sistem saraf pusat.[1] Sèl saraf dumunung nyebar ing kabèh awak manungsa.[1] Ing jero siji sèl saraf, sitoplasmané ngandhut ribosom, badan golgi, retikulum endoplasma, lan mitokondria.[1] Neuron éntuk sedhiyan panganan liwat sèl neuroglia kang ngubengi. Neuron kasusun saka awak sèl, dendrit, lan akson.[1] Neuron ndarbèni wangun lan ukuran kang manéka werna. Miturut wanguné, neuron bisa dibédakaké dadi telu, ya iku neuron unipolar, bipolar, lan multipolar.[3] Ing invertebrata, awak sèl padatan ndarbèni ukuran cilik (dhiamèter < 0,1 mm) lan kandelé srabut saraf < 0,01 mm.[3]

Struktur[besut | besut sumber]

Saben neuron kawangun saka siji awak sèl kang ing jeroné ana sitoplasma lan inti sèl. Saka awak sèl metu rong jijis srabut saraf, ya iku dendrit lan akson (neurit).[2] Kagunan awak sél ya iku dadi papan kanggo sintésis neurotransmitter, ya iku senyawa kimia kang wigati kanggo mbiyantu penjalaran impuls kang ngliwati sinaps.[3] Saka awak sèl katon sawatara brenjolan sitoplasmik tumuju njaba lan mbentuk struktur kang diarani dendrit lan akson.[3] Dendrit ya iku brenjolan sitoplasmik kang methungul saka awak sèl saraf, ukurané cendhak udakara 1 mm.[3] Gunggungé dendrit akèh lan nyabang. Kagunan saka dendrit ya iku nampa rangsang lan nggawa rangsang kasebut tumuju awal sèl.[3] Déné akson ya iku brenjolan sitoplasmik kang methungul uga saka awak sèl kang ndarbèni kagunan nerusaké rangsang tumuju bongkot akson.[3] Ukuran akson paling dawa kanthi bongkot nyabang banget. Akson ana kang digubeti slubung meielin lan ana sing ora kagubet.[3]

Pérangan sistem kerja sèl saraf[besut | besut sumber]

  1. Sèl reseptor : saraf kang nampa rangsang, padatan arupa piranti indra.[1]
  2. Sèl efektor : sèl saraf kang nanggapi rangsang arupa otot lan kelenjar.[1]
  3. Sèl saraf sensoris : srabut saraf kang nggawa rangsang tumuju utek.[1]
  4. Sèl saraf motorik : srabut saraf kang nggawa rangsang saka utek.[1]
  5. Sèl saraf konèktor : sèl saraf motorik utawa sèl saraf siji karo sèl saraf liyané.[1]

Cara kerja sèl saraf[besut | besut sumber]

Rangsang kang ditampa déning sèl saraf résèptor banjur ditampa déning sel saraf sènsoris kanggo diterusaké tumuju utek.[1] Pawarta (informasi) kang wis tekan utek banjur diolah, diinterpretasi banjur mènèhi wangsulan marang pawarta kang ditampa mau.[1] Nalika mènèhi wangsulan kang wis ditampa, lakuné pawarta kasebut digawa saka utek tumuju sèl-sèl saraf motorik banjur kadadèn rèspon arupa obahé awak.[1] Ing obah rèflèks, impuls liwat dalan cendhak utawa dalan jujugan, Diwiwiti saka rèsèptor panampa rangsang, banjur diterusaké déning saraf sènsoris tumuju saraf pusat.[1] Rangsang kasebut ditampa déning sèl saraf panggandhèng (konèktor) tanpa diolah ing jero utek langsung dikirim tumuju saraf motorik kanggo dikirim menyang èfèktor, ya iku otot lan kelenjar.[1] Tuladahané obah rèflèks ya iku nalika mripat kedhèp.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q (id)Sistem Kerja Sel Saraf(diundhuh 28 Desember 2012)
  2. ^ a b (id)Sistem Saraf(diundhuh 30 Desember 2012)
  3. ^ a b c d e f g h (id)Neuron(diundhuh 30 Desember 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sèl_Saraf&oldid=965652"