Sistem saraf pusat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sitem saraf pusat.jpg

Sistem saraf pusat (SSP) ngliputi otak (Latin: ensephalon) lan sumsum balung mburi (Latin: medulla spinalis). Kaloroné arupa organ kang lunak banget, kanti fungsi kang penting banget mangka perlu perlindungan. Sakliyane tengkorak lan ruas-ruas balung mburi, otak uga dilindungi 3 lapisan selaput meninges. yèn membran iki kena infeksi mangka bakal dadi radang kang disebut meningitis.[1]

Katelu lapisan membran meninges saka jaba marang jero ya iku minangka kaya mengkene:

  1. Durameter; kasusun saka 2 lapisan, kang paling jaba nyatu kanti tengkorak minangka endostium, lan lapisan liya minangka duramater kang gampang dicopot saka balung sirah. Ing antarane balung sirah karo duramater ana bolongan epidural.
  2. Arachnoidea mater; disebut mengkono amerga bentuke kaya omah gorogati. Ing jerone ana cairan kang disebut liquor cerebrospinalis; meh kaya cairan limfa kang ngisi sela selane membran araknoid. Fungsi selaput arachnoidea ya iku minangka bantalan kanggo nglindungi otak saka bahaya kerusakan mekanik.
  3. Piameter. Lapisan paling jero kang duweni wujud disesuaikake kanti lipatan-lipatan permukaan otak.

Otak lan sumsum balung balung buri duweni 3 materi esensial ya iku:

  1. awak sel kang mbentuk bagiyan materi klawu (substansi grissea)
  2. serabut saraf kang mbentuk bagiyan materi putih (substansi alba)
  3. sel-sel neuroglia, ya iku jaringan ikat kang mapan ing antarane sel-sel saraf ing jero sistem saraf pusat

Senajan otak lan sumsum balung buri duweni materi pada ananging susunane beda. Ing otak, materi kelabu mapan ing bagiyan jaba utawa kulite (korteks) lan bagiyan putih mapan ing tengah. Ing sumsum balung buri bagian tengah arupa materi kelabu kang bentuke kupu-kupu, wondene bagian korteks arupa materi putih.

Otak[besut | besut sumber]

Otak duweni lima bagian utama, ya iku: otak gedhé (serebrum), otak tengah (mesensefalon), otak cilik (serebelum), sumsum sambung (medulla oblongata), lan jembatan varol.

  • Otak gedhe (serebrum)
    Otak gedhé duweni fungsi sajrone pengaturan sekabehane aktivitas mental, ya iku kang ana kaitane karo kapinteran (intelegensi), ingatan (memori), kesadaran, lan pertimbangan.
    Otak gedhé arupa sumber saka sekabehane kagiyatan utawa obahan sadar utawa jumbuh karo kekarepan, sanajan ana uga pira-pira obahan refleks otak. Ing bagiyan korteks otak gedhe kang warnane klawu ana bagian panampa rangsang (area sensor) kang mapan ing sebelah mburi area motor kang fungsine ngatur obahan sadar utawa merespon rangsangan. Sakliyane iku ana area asosiasi kang ngubungake area motor lan sensorik. Area iki duweni peran sajrone proses sianu, nyimpen ingatan, gawé kesimpulan, lan sianu pira-pira basa. Ing sekitar kaloro area kasebut ya iku bagian kang ngatur kegiatan psikologi kang luwih duwur. Misale bagian ngarep arupa pusat proses kanggo mikir (ya iku ngeleng- eleng, analisis, maca, kreativitas) lan emosi. Pusat pandelengan ana ing bagian buri.
  • Otak tengah (mesensefalon)
    Otak tengah mapan ing ngarep otak cilik lan jembatan varol. Ing ngarep otak tengah ana talamus lan kelenjar hipofisis kang ngatur kerja kelenjar-kelenjar endokrin. Bagian duwur (dorsal) otak tengah arupa lobus optikus kang ngatur refleks mata kayat penyempitan pupil mata, lan uga arupa pusat pangrungon.
  • Otak cilik (serebelum)
    Serebelum duweni fungsi utama jero koordinasi obahan otot kang kadadean sacara sadar, keseimbangan, lan posisi awak. yèn ana rangsangan kang ngrugekake utaw mbebayani mangka obahan sadar kang normal ora mungkin dilakokake.
  • Sumsum sambung (medulla oblongata)
    Sumsum sambung duweni fungsi ngeterake impuls kang teka saka medula spinalis tumuju marang otak. Sumsum sambung uga ngaruhi jembatan, refleks fisiologi kaya detak jantung, tekanan getih, volume lan kecepetan respirasi, gerak alat pencernaan, lan sekresi kelenjar pencernaan.
    Sakliyane iku sumsum sambung uga mengatur gerak refleks kang kang liya kayata wahing, watuk, lan kedhep.
  • Jembatan varol (pons varoli)
    Jembatan varol isine serabut saraf kang ngehubungake otak cilik bagiyan kiwa lan tengen, uga ngehubungake otak gedhé lan sumsum balung buri.[2]

Sumsum balung mburi (medula spinalis)[besut | besut sumber]

Ing penampang melintang sumsum balung mburi ketok bagiyan jaba kanti warna putih, wondene bagiyan jero awujud kupu-kupu lan kanti warna kelabu. Ing penampang melintang sumsum balung mbur ana bagiyan kaya swiwi kang kabagi atas swiwi nduwur disebut tanduk dorsal lan swiwi ngisor disebut tanduk ventral. Impuls sensori saka reseptor dihantar mlebu marang sumsum balung mbur lewati tanduk dorsal lan impuls motor metu saka sumsum balung mburi lewat tanduk ventral tumuju efektor. Ing tanduk dorsal ana badan sel saraf penghubung (asosiasi konektor) kang bakal nampa impuls saka sel saraf sensori lan bakal menghantarkannya marang saraf motor

Cathetan Sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Sistem Saraf Pusat Pada Manusia, Kaunduh 27/1/13.
  2. ^ sistem-saraf-pusat, Kaunduh 27/1/13.

Cithakan:Sistem saraf