Akson

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Akson, salah sawijiné bagéyan saka neuron

Akson utawa neurit ya iku serat utawa srabut serat kang ngolah kasil prosès (output) saka sèl saraf (neuron).[1] Dawané akson manéka werna, saka sawatara milimèter nganti sawatara sèntimèter lan uga ana sing nyabang kanthi amba.[1] Nalika muatan listrik nganti tekan pucuking akson, neurotransmiter wiwit digawé. Neurotransmiter iki ing wayah gilirané bisa ngaktifaké reseptor ing dendrit neuron ing sisihé, banjur nerusaké pesen.[1] Pesen-pesen dhasar kang ditransmisikaké liwat akson ya iku prastawa listrik utawa kimia kang diarani potensial aksi.[1] Sanadyan padatan akson kagandhèng karo dendrit, akson bisa uga kagandhèng karo awak sèl (soma) utawa karo akson liyané.[1]

Ciri-Ciri[besut | besut sumber]

  1. Nduwèni bongkot akson ing perikarion kang diarani akson Hillock.[2]
  2. Padatan luwih tipis utawa alus lan luwih dawa tinimbang dendrit ing neuron sing padha.[2]
  3. Aksoplasmané ora ngandhut struktur apa-apa kang bisa migunani ing prosès sintesa protein, kayata awak Nissl (rough endoplasmic reticulum), ribosom lan komplèks Golgi.[2]
  4. Aksoplasma ngandhut neurofilament, mikrotubulus, lan mitokondria.[2]
  5. Akson nduwèni mielin, saéngga katon putih ing kahanan kang seger.[2] Slubung mielin dudu bagéyan saka neuron, nanging bagéyan saka slubung neuron.[2] Yèn nganggo mikroskop sinar bisa katon serat saraf ana mieliné, mesthi ana akson.[2] Yèn serat sarafé ora ana mieliné, serat kasebut bisa akson bisa uga dendrit.[2]
  6. Bongkot akson nyabang kaya pang kang diarani telodendria lan ana gandhèngané karo perikarion, dendrit, utawa akson saka neuron liyané.[2]
  7. Ing bongkot pang aksonal ngatonaké wangun kang aboh diarani boutons terminaux.[2]

Kagunan[besut | besut sumber]

Akson ya iku serabut saraf kang dawa, nanging ora nyabang.[3] Kagunan saka akson ya iku ngeteraké utawa nerusaké impuls utawa rangsang saka awak sèl tumuju neuron sing liyané.[3] Akson uga nerusaké rangsang saraf tumuju serat otot utawa sèl kelenjar.[2]

Struktur[besut | besut sumber]

Dawa akson manéka werna miturut ancas utawa kagunané.[4] Saben akson ngandhut aksoplasma kang dilapisi déning mémbran sèl (slaput tipis).[4] Akson diglubeti déning neurilema (slubung Schwann).[4] Padatan akson nduwèni getih kang ora ana mieliné kang diarani nodus Ranvier.[4] Slubung mielin iki nduwé kagunan kanggo ngayomi utawa dadi isolator sarta nyepetaké mlakuné rangsang (impuls).[4] Bongkot saka akson kang diarani terminal percabangan bakal ketemu karo bongkoté dendrit sèl neuron sing liyané.[5] Ketemuné bongkot sèl neuron loro sing béda iki diarani sinapsis.[5]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e (id)Kamus Keséhatan-teges Akson(diundhuh 11 Desember 2012)
  2. ^ a b c d e f g h i j k (id)Struktur Sèl Saraf(diundhuh 11 Desember 2012)
  3. ^ a b (id)Fungsi Jaringan saraf(diundhuh 11 Desember 2012)
  4. ^ a b c d e (id)Sistem saraf(diundhuh 11 Desember 2012)
  5. ^ a b (id)Struktur sèl neuron(diundhuh 11 Desember 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Akson&oldid=982534"