Romanisasi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Romanisasi kanthi harafiah tegesé "aktivitas ngowahi dadi wangun Romawi". Nanging kang biyasa dimaksud ya iku prosès alihaksara saka aksara non-Latin dadi aksara Latin.

Kerep prosès romanisasi iki rada angèl amarga aksara Latin mung duwé 26 karakter, kang kadhangkala luwih sethithik tinimbang aksara-aksara liya. Nanging bab iki bisa dipecahaké kanthi migunakaké tandha diakritis utawa kombinasi aksara. Sajeroning basa Indonésia ora ana tandha diakritis, nanging ana kombinasi aksara kang nglambangaké siji fonèm: "ny", "ng", "kh", lan "sy".

Pratélan basa kang saiki migunakaké aksara Latin nanging sadurungé ora[besut | besut sumber]

Pratélan iki nyakup basa-basa kang saiki migunakaké aksara Latin nanging sadurungé ora. Dadi iki dudu pratélan basa-basa kang wiwit asalé tinulis nganggo aksara Latin.