Romanisasi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Basa bisa anduweni caralatin luwih saka siji lan beda beda kaya ta ing Basa Mandharin

Caralatin (Ind: romanisasi) ya iku alihaksara saka saliyane aksara Latin mênyang aksara Latin.

Kerepe, caralatin iki rada angèl amarga aksara Latin mung aduwé 26 aksara pokok, kang kadhangkala luwih sethithik tinimbang aksara-aksara liya. Nanging, prakara iki bisa dirampungake kanthi migunakaké sandhangan aksara (Ind: diakritik) utawa camboran aksara. Sajeroning basa Indonésia kang lumrah, ora ana sandhangan aksara. Nanging, ana camboran aksara kang nglambangaké siji fonèm: "ny", "ng", "kh", lan "sy".

Tuladha Caralatin ing akeh basa[besut | besut sumber]

Ing sangisor iki ya iku tuladha caralatin ana ing akeh basa ing donya saka aksara-aksara liya.

Caralatin Aksara Ellas Aksara Kiril Aksara Amazigh Aksara Ibrani Aksara Arab Aksara Persi Aksara Kàthàkànà Aksara Hangûl Aksara Pocap Cina
A A А ַ, ֲ, ָ َ, ا ا, آ
AE ΑΙ
AI י ַ
B ΜΠ, Β Б בּ ﺏ ﺑ ﺒ ﺐ ﺏ ﺑ
C Ξ
CH TΣ̈ Ч צ׳ چ
CHI
D ΝΤ, Δ Д ⴷ, ⴹ ד ﺩ — ﺪ, ﺽ ﺿ ﻀ ﺾ د
DH Δ דֿ ﺫ — ﺬ
DZ ΤΖ Ѕ
E Ε, ΑΙ Э , ֱ, י ֵֶ, ֵ, י ֶ エ, ヱ
EO
EU
F Φ Ф פ (or its final form ף ) ﻑ ﻓ ﻔ ﻒ
FU
G ΓΓ, ΓΚ, Γ Г ⴳ, ⴳⵯ ג گ
GH Γ Ғ גֿ, עֿ ﻍ ﻏ ﻐ ﻎ ق غ
H Η Һ ⵀ, ⵃ ח, ה ﻩ ﻫ ﻬ ﻪ, ﺡ ﺣ ﺤ ﺢ ه ح ﻫ
HA
HE
HI
HO
I Η, Ι, Υ, ΕΙ, ΟΙ И, І ִ, י ִ دِ イ, ヰ
IY دِي
J TZ̈ ДЖ, Џ ג׳ ﺝ ﺟ ﺠ ﺞ ج
JJ
K Κ К ⴽ, ⴽⵯ כּ ﻙ ﻛ ﻜ ﻚ ک
KA
KE
KH X Х כ, חֿ (or its final form ך ) ﺥ ﺧ ﺨ ﺦ خ
KI
KK
KO
KU
L Λ Л ל ﻝ ﻟ ﻠ ﻞ ل
M Μ М מ (or its final form ם ) ﻡ ﻣ ﻤ ﻢ م
MA
ME
MI
MO
MU
N Ν Н נ (or its final form ן ) ﻥ ﻧ ﻨ ﻦ ن
NA
NE
NG
NI
NO
NU
O Ο, Ω О , ֳ, וֹֹ ُا
OE
P Π П פּ پ
PP
PS Ψ
Q Θ ק ﻕ ﻗ ﻘ ﻖ غ ق
R Ρ Р ⵔ, ⵕ ר ﺭ — ﺮ ر
RA
RE
RI
RO
RU
S Σ С ⵙ, ⵚ ס, שׂ ﺱ ﺳ ﺴ ﺲ, ﺹ ﺻ ﺼ ﺺ س ث ص
SA
SE
SH Σ̈ Ш שׁ ﺵ ﺷ ﺸ ﺶ ش
SHCH Щ
SHI
SO
SS
SU
T Τ Т ⵜ, ⵟ ט, תּ, ת ﺕ ﺗ ﺘ ﺖ, ﻁ ﻃ ﻄ ﻂ ت ط
TA
TE
TH Θ תֿ ﺙ ﺛ ﺜ ﺚ
TO
TS ΤΣ Ц צ (or its final form ץ )
TSU
TT
U ΟΥ, Υ У , וֻּ دُ
UI
UW دُو
V B В ב و
W Ω ו, וו ﻭ — ﻮ
WA
WAE
WE
WI
WO
X Ξ, Χ
Y Υ, Ι, ΓΙ Й, Ы, Ј י ﻱ ﻳ ﻴ ﻲ ی
YA Я
YAE
YE Е, Є
YEO
YI Ї
YO Ё
YU Ю
Z Ζ З ⵣ, ⵥ ז ﺯ — ﺰ, ﻅ ﻇ ﻈ ﻆ ز ظ ذ ض
ZH Ζ̈ Ж ז׳ ژ

Pratélan basa kang saiki migunakaké aksara Latin nanging sadurungé ora[besut | besut sumber]

Pratélan iki nyakup basa-basa kang saiki migunakaké aksara Latin utawa caralatin nanging sadurungé ora. Dadi, iki dudu pratélan basa-basa kang saka wiwitane katulis anganggo aksara Latin.


Pratelan Caralatin[besut | besut sumber]

Sawang uga[besut | besut sumber]