Roger Ebert

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Roger Ebert
Roger Ebert crop (retouched).jpg
Ebert nalika taun 1970
Lair Roger Joseph Ebert
(1942-06-18)Juni 18, 1942
Urbana, Illinois, AS
Pati April 4, 2013(2013-04-04) (umur 70)
Chicago, Illinois, AS
Pakarya Panulis
Jurnalis
Sajarawan filem
Kritikus filem
Panulis naskah
Basa Inggris
Bangsa Amérika Sarékat
Wiyata Urbana High School
Almamater University of Chicago,
University of Illinois at Urbana-Champaign
Mangsa 1967–2013
Subyèk Film
Karya gedhé The Great Movies
The Great Movies II
Beyond the Valley of the Dolls
Life Itself: A Memoir
Bebungah utama Bebungah Pulitzer kanggo Kritik
Bojo Chaz Hammelsmith Ebert[1]
(July 18, 1992 – April 4, 2013) (his death)
Situs jaringan
http://www.rogerebert.com/

Roger Ebert (/[unsupported input]ˈbərt/) (lair ing Urbana, Illinois, Amérika Sarékat, 18 Juni 1942 – pati ing Chicago, Illinois, AS, 4 April 2013 ing yuswa 70 taun) iku sawijining jurnalis, kritikus filem, lan panulis naskah asal Amérika Sarékat. Dhèwèké arupa kritikus filem kanggo Chicago Sun-Times wiwit 1967 tekan patiné.[2] Nalika taun 1975, dhèwèké iku kritikus filem pisanan sing menangaké Bebungah Pulitzer kanggo Kritik.[3] Per 2010, kolom-kolomé terbit ing punjul 200 layang kabar ing Amérika Sarékat lan manca nagara. Ebert uga wis nulis punjul 20 buku lan sapérangan kumpulan ulasan filemé.

Ebert lan kritikus saingané, Gene Siskel, mbiyantu mopulèraké métodhe ngulas filem sing disiyaraké kanthi nasional sawisé kaloroné mandhu adicara Sneak Previews ing PBS. Adicara iki banjur diterusaké mawa sapérangan program At the Movies. Kaloroné asring guyon nalika rembugan babagan filem. Kaloroné ngripta lan matènké ukara "Two Thumbs Up" sing dianggo nalika kaloroné mènèhi ulasan positif marang sawijining filem. Sawisé Siskel séda taun 1999, Ebert wiwit nyambut gawé bebarengan karo Richard Roeper. Nalika taun 1999, dhèèwèké wiwit nganakaké fèstival filem taunané dhéwé, Ebertfest. Taun 2005, Ebert dadi kritikus filem pisanan sing dianugrahi lintang ing Hollywood Walk of Fame.[3]

Sawisé nandhang komplikasi pasca-bedhah arupa kanker tiroid nalika taun 2006 sing nyebabaké Ebert angèl omong, dhèwèké wiwit aktivitas lumantar internèt lan éntuk akèh pangirid. Ebert tilar donya nalika tanggal 4 April 2013 sawisé berjuwang suwéné 11 taun nglawan kanker.[1]

Neil Steinberg saka Chicago Sun-Times nyebut Ebert "tanpa gojak-gajek sithik waé kritikus filem paling duwé prabawa lan paling wigati ing Amérika Sarékat",[1] Tom Van Riper saka Forbes nyebut dhèwèké minangka "komentator paling duwé prabawa ing Amérika Sarékat",[4] lan Kenneth Turan saka Los Angeles Times njuluki dhèwèké "kritikus filem paling misuwur ing Amérika".[5]

Film pilihan Roger Ebert[besut | besut sumber]

Ebert wis nyusun pratélan filem "paling apik taun iki" wiwit 1960-an sing mesthi didadèkaké pathokan pambijian préferènsi kritiké.[6] Film-filem pilihané ya iku:

Pratélan pustaka[besut | besut sumber]

Saben taun wiwit 1999, kejaba taun 2008, Ebert nerbitaké Roger Ebert's Movie Yearbook, ya iku kumpulan kabèh ulasan filemé saka loro setengah taun sadurungé (upamané, èdhisi 2011, ISBN 978-0-7407-9769-9, nyakup périodhe Januari 2008 – Juli 2010), sarta ésai lan tulisan liya. Dhèwèké uga nulis buku-buku iki:

  • Scorsese by Ebert (ISBN 978-0-226-18202-5) (Excerpted Introduction)
  • Awake in the Dark: The Best of Roger Ebert (ISBN 0-226-18200-2) – a collection of essays from his 40 years as a filem critic, featuring interviews, profiles, essays, his initial reviews upon a filem's release, as well as critical exchanges between the filem critics Richard Corliss and Andrew Sarris
  • Ebert's "Bigger" Little Movie Glossary (ISBN 0-8362-8289-2) – a book of movie clichés
  • The Great Movies (ISBN 0-7679-1038-9), The Great Movies II (ISBN 0-7679-1950-5), and The Great Movies III (ISBN 9780226182087) – three books of essays about great filems
  • I Hated, Hated, Hated This Movie (ISBN 0-7407-0672-1) – a collection of reviews of filems that received two stars or fewer. (Title comes from his review of North.)
  • Roger Ebert's Book of Film (ISBN 0-393-04000-3) – a Norton Anthology of a century of writing about the movies
  • Questions For The Movie Answer Man (ISBN 0-8362-2894-4) – his responses to questions sent from his readers
  • Behind the Phantom's Mask (ISBN 0-8362-8021-0) – his first attempt at fiction.
  • The Perfect London Walk (ISBN 0-8362-7929-8) – a tour of Ebert's favorite foreign city
  • Your Movie Sucks (ISBN 0-7407-6366-0) – a new collection of less-than-two-star reviews. (Title comes from his review of Deuce Bigalow: European Gigolo.)
  • Roger Ebert's Four-Star Reviews 1967–2007 (ISBN 0-7407-7179-5)
  • An Illini Century: One Hundred Years of Campus Life (no ISBN) – the history of the first 100 years of the University of Illinois, edited by Ebert in 1967
  • Roger Ebert (2010). The Pot and How to Use It: The Mystery and Romance of the Rice Cooker. Andrews McMeel Publishing. ISBN 0-7407-9142-7. OCLC 449846539. [7]
  • Life Itself: A Memoir. New York: Grand Central Publishing, 2011. (ISBN 0-4465-8497-5)

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Steinberg, Neil (April 4, 2013). "Roger Ebert dies at 70 after battle with cancer". Chicago Sun-Times. 
  2. ^ "RogerEbert.com". RogerEbert.com. October 13, 2004. Dijupuk July 24, 2011. 
  3. ^ a b Rousseau, Caryn (April 4, 2013). "Roger Ebert, first movie critic to win Pulitzer, dies at 70". The Salt Lake Tribune. 
  4. ^ Riper, Tom Van (September 24, 2007). "The Top Pundits in America". Forbes (Forbes). Diarsip saka sing asli ing July 31, 2012. Dijupuk December 9, 2008. 
  5. ^ Turan, Kenneth (April 4, 2013). "Remembrance: Roger Ebert, filem's hero to the end". Los Angeles Times. 
  6. ^ "Ebert's 10 Best Lists: 1967-present". Chicago Sun-Times. 
  7. ^ Severson, Kim (August 31, 2010). "Roger Ebert: No Longer an Eater, Still a Cook". The New York Times. Dijupuk October 30, 2010. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Bebungah Pulitzer Kritik 1970–1975 Cithakan:Wrapports