Ranavalona III

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Ranavalona III
Ranavalona III of Madagascar.jpg
Ranavalona III
Ratu Madagaskar
Panjenengan30 Juli 1883 – 28 Fèbruari 1897
Pamakuthan22 November 1883
LeluhurRanavalona II
Lair(1861-Cithakan:NOMORBULAN-22)22 Novèmber 1861
Amparibe, Manjakazafy, Madagaskar
SurudMèi 23, 1917(1917-05-23) (umur 55)
Aljir, Aljazair
Astana1917; 1938 (lokasi terakhir)
Pekuburan Saint-Eugene di Aljir; Rovan'i Manjakamiadana (disareake manèh)[1]
Garini
Jeneng dawa
Ranavalona III (Ranavalo Manjaka III) Razafindrahety (Razafy)
WangsaMerina
BapaAndriantsimianatra
IbuRaketaka
Tapak tangan

Ranavalona III (lair 22 Novèmber 1861 – pati 23 Mèi 1917 ing umur 55 taun) inggih punika salah satunggaling panguwasa pungkasan saka Inggris saka Madagaskar. Panjenenganipun mréntah wiwit 30 Juli , 1883 nganti 28 Fèbruari , 1897 , kang mrentah iki ditandhani déning efforts tansah marang Wangun kolonialisme saka pamaréntah kolonial Prancis, nanging pungkasanipun kabèh efforts tanpa guna Nolak ing ngarsane kolonialisme Prancis ing Madagaskar. Minangka wong wadon enom, dhèwèké kapilih ing antarané sawatara Era ( bangsawan ) sing mumpuni kanggo ngganti Ratu Ranavalona II sasampunipun tilar donyanipun. Kaya ratuning sadurungé, Ranavalona nglakoni pulitik karo anggota elit Hova ( wong gratis) dijenengi Rainilaiarivony ,kang duwé watak minangka Mahamantri saka Madagaskar tanggung jawab kanggo sadaya kaputusan sampurna dina- dina lan manca urusane karajan. Kanthi kalenggahan raja, Ranavalona nyoba kanggo nyegah panjajahan déning damel kiat dedagangan lan gayutan diplomatik karo Amérikah Sarékat lan Great Britain. Nanging, serangan Prancis ing kutha plabuhan ing pasisir lan nyedhaki kutha krajan Antananarivo pungkasanipun mimpin kanggo tiba saka ing pura karajan ing taun 1895, kanthi mangkono minangka pungkasan kadhaulatan lan otonomi pulitik karajan iki sing wis langgeng.

Pamaréntah kolonial Prancis sing mentas langsung ndhewekake utawa misahake Rainilaiarivony saka Aljir , nalika Ranavalona lan mantri PBB pisanan ditindakaké kanggo pura minangka pimpinan simbolis. Nanging ,kang diarani menalamba , uga tinemu saking intrik pulitikipun anti -Prancis ing Prancis diasingaké ratu ning pura tumuju ing pula Reunion ing 1897. Rainilaiarivony tilar donya ing taun sing padha lan sakcepete sesampunipun pindhah menyang villa Ranavalona ing Aljazair bebarengan karo sawatara anggota kiwa kulawarga. Ratu, kulawarga, lan peladèn sing diiringi wong diwènèhi keuntungan tartamtu lan seneng standar nyaman urip , kalebu lelungan biyasa Paris kanggo blanja lan nyawang. Sanajan Ranavalona bola-bali takon , piyambakipun tau diijini kanggo bali menyang Madagaskar. Ranavalona tilar donya embolism ing Villa ing Algiers ing taun 1917 ing umur 55 taun. Dhisinipun dipunsarèkaken ing Algiers nanging 21 taun mengko dikeruk lan dikirim menyang Madagaskar , kang banjur diselehake ing makam Ratu Rasoherina sing kalebu ing Komplek kraton ing Rovan'i Manjakamiadana.

Catatan[besut | besut sumber]

  1. Randrianja 2001, kk. 100–110.

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Barrier, Marie-France (1996). Ranavalona, dernière reine de Madagascar (ing basa French). Paris: Balland. ISBN 978-2-7158-1094-5.CS1 maint: ref=harv (link) CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)
  • Basset, Charles (1903). Madagascar et l'oeuvre du Général Galliéni (ing basa French). Paris: A. Rousseau.CS1 maint: ref=harv (link) CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)
  • Bergougniou, Jean-Michel; Clignet, Rémi; David, Philippe (2001). "Villages noirs" et autres visiteurs africains et malgaches en France et en Europe: 1870–1940 (ing basa French). Paris: Karthala Editions. ISBN 978-2-84586-200-5.CS1 maint: ref=harv (link) CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)
  • "Crownless Monarchs". The Bookman (26). London: Dodd Mead & Co. 1908. p. 118.
  • Campbell, Gwyn (1991). "The Menalamba revolt and brigandry in imperial Madagascar, 1820–1897". International Journal of African Historical Studies. 24 (2): 259–291. doi:10.2307/219791.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Cousins, William Edward (1895). Madagascar of to-day. The Religious Tract Society. p. 73.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Curtin, Philip D. (1998). Disease and empire: the health of European troops in the conquest of Africa. Cambridge, MA: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-59835-4.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Massachusetts Reformatory (October 1, 1904). "Kings in Exile". Our Paper. 20 (40): 639.
  • Ministère de la marine et des colonies (1884). Revue maritime et coloniale, Volume 81 (ing basa French). Paris: Gouvernement de la France. Dibukak ing January 27, 2011.CS1 maint: ref=harv (link) CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)
  • Nativel, Didier (2005). Maisons royales, demeures des grands à Madagascar (ing basa French). Antananarivo, Madagascar: Karthala Éditions. ISBN 978-2-84586-539-6.CS1 maint: ref=harv (link) CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)
  • Priestley, Herbert Ingram (1967) [1938]. France overseas: a study of modern imperialism. p. 305. ISBN 978-0-7146-1024-5.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Randrianja, Solofo (2001). Société et luttes anticoloniales à Madagascar: de 1896 à 1946 (ing basa French). Paris: Karthala Editions. ISBN 978-2-84586-136-7.CS1 maint: ref=harv (link) CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)
  • Roland, Oliver; Fage, John; Sanderson, G.N. (1985). The Cambridge history of Africa. 6. Cambridge, UK: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-22803-9.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Saillens, Pasteur R. (1906). "Impressions of Algeria". The Missionary Review of the World. 29. London: Funk & Wagnalls. p. 449.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Stratton, Arthur (1964). The Great Red Island. Berlin: Scribner.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Stuart Robson, Isabel (1896). "The Childhood of a Queen IV: The Queen of Madagascar". Children's Friend. 36. London: S.W. Partridge & Co.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Titcomb, Mary (1896). "Madagascar and the Malagasy". Frank Leslie's Popular Monthly. Unknown parameter |month= ignored (pitulung)CS1 maint: ref=harv (link)
  • Trotter Matthews, Thomas (1904). Thirty years in Madagascar. London: A. C. Armstrong. Dibukak ing April 10, 2011.CS1 maint: ref=harv (link)

Pranala njaba[besut | besut sumber]