Ranavalona III

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ranavalona III
Ranavalona III of Madagascar.jpg
Ranavalona III
Ratu Madagaskar
Panjenengan 30 Juli 1883 – 28 Fèbruari 1897
Pamakuthan 22 November 1883
Leluhur Ranavalona II
Lair (1861-11-22)Novèmber 22, 1861
Amparibe, Manjakazafy, Madagaskar
Surud Mèi 23, 1917(1917-05-23) (umur 55)
Aljir, Aljazair
Astana 1917; 1938 (lokasi terakhir)
Pekuburan Saint-Eugene di Aljir; Rovan'i Manjakamiadana (disareake manèh)[1]
Garini
Jeneng dawa
Ranavalona III (Ranavalo Manjaka III) Razafindrahety (Razafy)
Wangsa Merina
Bapa Andriantsimianatra
Ibu Raketaka
Tapak tangan

Ranavalona III (lair 22 Novèmber 1861 – pati 23 Mèi 1917 ing umur 55 taun) inggih punika salah satunggaling panguwasa pungkasan saka Inggris saka Madagaskar. Panjenenganipun mréntah wiwit 30 Juli , 1883 nganti 28 Fèbruari , 1897 , kang mrentah iki ditandhani déning efforts tansah marang Wangun kolonialisme saka pamaréntah kolonial Prancis, nanging pungkasanipun kabèh efforts tanpa guna Nolak ing ngarsane kolonialisme Prancis ing Madagaskar. Minangka wong wadon enom, dhèwèké kapilih ing antarané sawetara Era ( bangsawan ) sing mumpuni kanggo ngganti Ratu Ranavalona II sasampunipun tilar donyanipun. Kaya ratuning sadurungé, Ranavalona nglakoni pulitik karo anggota elit Hova ( wong gratis) dijenengi Rainilaiarivony ,kang duwé watak minangka Mahamantri saka Madagaskar tanggung jawab kanggo sadaya kaputusan sampurna dina- dina lan manca urusane karajan. Kanthi kalenggahan raja, Ranavalona nyoba kanggo nyegah panjajahan déning damel kiat dedagangan lan gayutan diplomatik karo Amérika Sarékat lan Great Britain. Nanging, serangan Prancis ing kutha plabuhan ing pasisir lan nyedhaki kutha krajan Antananarivo pungkasanipun mimpin kanggo tiba saka ing pura karajan ing taun 1895, kanthi mangkono minangka pungkasan kadhaulatan lan otonomi pulitik karajan iki sing wis langgeng.

Pamaréntah kolonial Prancis sing mentas langsung ndhewekake utawa misahake Rainilaiarivony saka Aljir , nalika Ranavalona lan mantri PBB pisanan ditindakaké kanggo pura minangka pimpinan simbolis. Nanging ,kang diarani menalamba , uga tinemu saking intrik pulitikipun anti -Prancis ing Prancis diasingaké ratu ning pura tumuju ing pula Reunion ing 1897. Rainilaiarivony tilar donya ing taun sing padha lan sakcepete sesampunipun pindhah menyang villa Ranavalona ing Aljazair bebarengan karo sawetara anggota kiwa kulawarga. Ratu, kulawarga, lan peladèn sing diiringi wong diwènèhi keuntungan tartamtu lan seneng standar nyaman urip , kalebu lelungan biyasa Paris kanggo blanja lan nyawang. Sanajan Ranavalona bola-bali takon , piyambakipun tau diijini kanggo bali menyang Madagaskar. Ranavalona tilar donya embolism ing Villa ing Algiers ing taun 1917 ing umur 55 taun. Dhisinipun dipunsarèkaken ing Algiers nanging 21 taun mengko dikeruk lan dikirim menyang Madagaskar , kang banjur diselehake ing makam Ratu Rasoherina sing kalebu ing Komplek kraton ing Rovan'i Manjakamiadana.

Catatan[besut | besut sumber]

  1. Randrianja 2001, kk. 100–110.

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]