Radio France Internationale

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Logo Radio France Internationale

Radio France Internationale (RFI) dipundhirikaken taun 1975 minangka péranganing Radio France déning Pamarèntah Perancis kanggé nglayani minangka wahana giyaran kanggé Afrika Khatulistiwa Perancis. Taun 1986 sawijining hukum énggal dipunsahaken déning Parlemèn Perancis ingkang ngidinaken RFI nindakaken operasi kanthi indepènden saking Radio France.[1]

RFI nindakaken operasi wonten ing sangandhaping pambiyantu saking Mantri Luar Negeri Perancis. Siaran dipunadani wonten ing manéka basa, kalebet Inggris, Polen, Portugis, Rumania, Rusia, Cina lan Basa Spanyol.

Layanan RFI kanthi basa Inggris wonten udakawis gangsal setengah jam saben dintenipun. Pérangan musik situs webipun gadhah biografi wonten ing Basa Perancis lan Inggris.

Tanggal 17 September 2002, bekas présidhèn Togo, Gnassingbé Eyadéma ngupaya mandhegaken panyiaran wawancara kaliyan salah satunggaling pesaingipun, Messan Agbéyomé Kodjo, kanthi nélpon langsung dhateng Pura Elysée. Wawancara punika boten dipunsénsor déning Jean-Paul Cluzel, CEO RFI nalika samanten, amargi intervénsi persatuan perdagangan jurnalis. Nanging, pitakénan bab tanggel jawab agèn rahasia Perancis wonten ing sédanipun hakim Bernard Borrel wonten ing Djibouti, ingkang sampundipunwartakaken tanggal 17 Mèi 2005, lajeng dipubisak déning situs web RFI kanggé alesan ingkang dèrèng dipunsami mangertosi, mbok manawi amargi intervèns présidhèn Djibouti Ismail Omar Guelleh[2].

Tanggal 21 Oktober 2003, Jean Hélènenglapuraken kanggé RFI sadanguning perang sipil ing Pasisir Gading nalika piyambakipun séda wonten ing Abidjan déning pulisi Sersan Théodore Séry Dago.

Presenter giyaran RFI kanthi basa Inggris sadèrèngipun inggih punika Owen Thomas saking CNN International.

Siaran[besut | besut sumber]

Radio France Internationale ngudhara wonten ing basa Perancis, nanging ugi margi sajumlah giyaran kanthi basa-basa asin. Salah satunggalipun inggih punika basa Inggris, katujuokaken dhateng pamireng Afrika Selatan lan Kenya, nanging kanthi program kanggé Timur Tengah lan Asia Selatan. RFI martakaken pawarta énjing, siyang, surup lan program ndalu:

0400-0430 UTC RFI News and Sport

0500-0530 UTC RFI News and Sport

0600-0630 UTC RFI News and Sport

0700-0730 UTC RFI News and Sport

0730-0800 UTC English language features programming

1200-1210 UTC RFI News

1210-1230 UTC English language features programming

1400-1430 UTC RFI News and Sport

1430-1500 UTC English language features programming

1600-1630 UTC RFI News and Sport

1630-1700 UTC English language features programming

1700-1730 UTC RFI News & African features

Sedaya giyaran RFI kanthi basa Inggris kasamekta ing Internet lan kangg-dipunundhuh wonten ing situs web basa Inggris ing rfi.fr.

Jaringan transmisi[besut | besut sumber]

ALLISS minangka sawijining sistem antena ingkang muter kanggé penyiaran radio gelombang pendekkanthi kekiyatan inggil.

RFI mmigunakaken 2 stasiun relay gelombang pendek domestik ing Perancis, lan satunggal stasiun malih wonten ing Guyana Perancis. Dhateng sadaya stasiun gadhah lan dipunoperasikaken déning badan telekom Perancis TDF.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. http://www.rfi.fr/ RFI website
  2. "Une « CNN à la française »-Parrain privé, chaîne publique". Le Monde Diplomatique. January 2006.  (also available in Persian here)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Anggota European Broadcasting Union Cithakan:World Radio Network