Pratélaning taman nasional ing Jepang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Itsukushima ing Taman Nasional Setonaikai, taman nasional kapisan Jepang (diadekne taun 1934)

Taman Nasional (国立公園 Kokuritsu Kōen?) lan Taman Nasional Kuasi (国定公園 Kokutei Kōen?) ing Jepang yaiku papan astamiwa kanggo perlindungan lan penggunaan berkelanjutan (protection and sustainable usage) dening Kementerian Lingkungan Hidup adedhasar UU Taman Alam (自然公園法?) 1957.[1] Taman Nasional dikelola dening Kementerian Lingkungan Hidup. Sedangkan, Taman Nasional Kuasi dikelola dening pemerintah prefektur kanthi pengawasan Kementerian.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Jepang ngedekne kōen (公園?) pertama ing taun 1873 (Taman Asakusa, Taman Asukayama, Taman Fukagawa, Taman Shiba, lan Taman Ueno).[3]

Taman Nasional Ise-Shima yaiku taman nasional Jepang pertama sing didekne sabubare perang.

Ing taun 1957 Undang-Undang Taman Alam mansuh UU Taman Nasional sadurunge, sahingga taman nasional isoh dikategorikne ana ing telu kategori, yaiku Taman Alam Nasional, Kuasi-Nasional, lan Taman Prefektur. Amandemen iki ngasilake struktur tupoksi sing padha menyang saiki.[4][5]

Ing 1 April 2014, ana 31 Taman Nasional lan 56 Taman Nasional Kuasi, kanthi Taman Nasional meliputi 20.996 km² (5,6% saka jembar laladan Jepang) lan Taman Nasional Kuasi meliputi 13.592 km² (3,6% saka jembar laladan Jepang). Saliyane kuwi, ana 314 Taman Prefektur kanthi jembar 19.726 km² (5,2% saka jembar laladan Jepang).[6] Ing 27 Maret 2015, Taman Nasional kaping-32, Taman Nasional Myōkō-Togakushi Renzan, diadekne.[7] Ing tanggal 15 September 2016, Taman Nasional kaping-33, Taman Nasional Yanbaru, lan Ing tanggal 7 Maret 2017, Taman Nasional kaping-34, Taman Nasional Amami Gunto (termasuk Taman Nasional Kuasi Amami Gunto) diadekne.[8][9] Ing 25 Maret 2016, Taman Nasional Kuasi salanjute, Taman Nasional Kuasi Kyoto Tamba Kogen, diadekne.[10]

Peta papan panggonan taman nasional[besut | besut sumber]

Dhaptar Taman Nasional[besut | besut sumber]

Hokkaidō[besut | besut sumber]

Tōhoku[besut | besut sumber]

Kantō[besut | besut sumber]

Chūbu[besut | besut sumber]

Kansai[besut | besut sumber]

Chūgoku lan Shikoku[besut | besut sumber]

Kyūshū[besut | besut sumber]

Dhaptar Taman Nasional Kuasi[besut | besut sumber]

Hokkaidō[besut | besut sumber]

Tōhoku[besut | besut sumber]

Kantō[besut | besut sumber]

Chūbu[besut | besut sumber]

Kansai[besut | besut sumber]

Chūgoku lan Shikoku[besut | besut sumber]

Kyūshū[besut | besut sumber]

Uga Deleng[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala Jaba[besut | besut sumber]