Pinguwin afrikah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Eukaryota
Pinguwin afrikah
African penguins Boulder Bay 1.jpg
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Sphenisciformes
Famili: Spheniscidae
Génus: Spheniscus
Spésies: S. demersus
Jeneng binomial
Spheniscus demersus
(Linnaeus, 1758)
Jackass Penguin.png
Sebarané pinguwin afrikah

Pinguwin afrikah (Spheniscus demersus), uga aran pinguwin kuldi lan pinguwin sikil ireng, iku spésies pinguwin kang uripé ing pabanyon Afrikah iring kidul. Pinguwin iki uga kaceluk pinguwin "kuldi" amarga swarané kang sora kaya bengokané kuldi.[2] Mangkonoa, spésies iki dudu siji-sijiné kang bisa mbengok mangkono. Kaya pinguwin liyané, spésies iki ora bisa mabur, awaké lencir, lan suwiwiné rata minangka siwar ing habitat sagara. Pinguwin diwasa boboté watara 2.2–3.5 kg (4.9–7.7 lb) lan dedegé 60–70 cm (24–28 in).

Sebaran lan habitat[besut | besut sumber]

Pinguwin afrikah mung tinemu ing pasisir kidul-kulon Afrikah. Uripé nggrombol minangka koloni lan kasebar ing 24 pulo antarané Namibia lan Teluk Algoa, cedhak Port Elizabeth, Afrikah Kidul.[1] Spésies iki minangka pinguwin siji-sijiné kang tumangkar ing Afrikah lan njalari siji kapuloan kang dadi habitaté karan Kapuloan Pinguwin.

Babon lan piyiké pinguwin ing Pasisir Boulders, Afrikah Kidul
Spheniscus demersus

Rong koloni pinguwin muncul ing taun 1980-an ing dharatan cedhak Cape Town, ya iku Pasisir Boulders ing cedhak Simon's Town lan Stony Point ing Teluk Betty. Koloni-koloni dharatan mau muncul bokmanawa amarga sudané prédhator. Mangkonoa, koloni ing Teluk Betty tau diserang léyopar.[3][4] Siji-sijiné koloni dharatan liyané ana ing Namibia, nanging ora kasumurupan kapan munculé.

Pasisir Boulders iku minangka jujugan pariwisata awit saka pasisiré, kanggo nglangi, lan pinguwiné.[5][6] Pinguwiné bisa dicedhaki manungsa saorané samèter cedhaké.

Populasi tangkaran saka pinguwin afrikah ana ing sawenèh kebon binatang ing saindengé donya. Ora ana koloni kang kasumurupan sanjabané pasisir kidul-kulon Afrikah, sanajan sok tinemu pinguwin-pinguwin nom mencar adoh saka habitat lumrahé.

Populasi[besut | besut sumber]

Watara 4 yuta pinguwin ana ing kawitané abad 19. Saka 1,5 yuta populasi pinguwin afrikah kang kinira ana ing taun 1910, mung watara 10%-né kang rahayu ing wekasané abad 20. Populasi pinguwin afrikah, kang tumangkar ing Namibia lan Afrikah Kidul, wis suda 95% kawit jaman praindhustri.[7]

Populasi gunggung suda akèh dadi 200.000 ing taun 2000. Ing taun 2010, angkané kinira mung watara 55.000. Kanthi rikaté anggoné suda, pinguwin afrikah dinuga bakal cures ing alam alasan nalika taun 2026.[8]

5.000 pasangan pinguwin kinira urip ing Namibia ing taun 2008; ing taun 2012, watara 18.700 pasangan kinira urip ing Afrikah Kidul, kanthi pérangan gedhéné cacah mau urip ing Pulo St. Croix ing Teluk Algoa.[1][9]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. a b c BirdLife International (2013). "Spheniscus demersus". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Dijupuk 26 November 2013. 
  2. Favaro, Livio; Ozella, Laura; Pessani, Daniela; Pavan, Gianni (30 July 2014). "The Vocal Repertoire of the African Penguin (Spheniscus demersus): Structure and Function of Calls". PLoS ONE 9 (7): e103460. PMID 25076136. doi:10.1371/journal.pone.0103460. 
  3. "The African Penguin". Bettysbay.info. 2010-04-08. Diarsip saka sing asli ing May 30, 2012. Dijupuk 2012-03-30. 
  4. CapeNature increases protection from predators at Stony Point. capenature.co.za
  5. "Table Mountain National Park". SANParks. Dijupuk 2012-03-30. 
  6. "Boulders Beach, Swimming with Penguins - Swimming with Penguins in South Africa". Goafrica.about.com. 2010-06-14. Dijupuk 2012-03-30. 
  7. Kilduff, Catherine (September 28, 2010) Vanishing African Penguin, Threatened by Climate Change and Fishing, Wins Protections. seaturtles.org
  8. "African Penguin | Endangered | Cape Town". Globalpost.com. 2011-06-19. Dijupuk 2012-03-30. 
  9. Makhado, A.B., B.N. Dyer, R. Fox, D. Geldenhuys, L. Pichegru, R.M. Randall, R.B. Sherley, L. Upfold, J. Visagie., L.J. Waller, P.A. Whittington, and R.J.M. Crawford. 2013. Estimates of numbers of twelve seabird species breeding in South Africa, updated to include 2012. Branch Oceans and Coasts, Department of Environmental Affairs, Cape Town.