Pingpong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Swasana main pingpong.

Pingpong, utawa Tènis méja, ya iku salah sijiné cabang ulah raga rakèt kang dimainaké wong loro (tunggal) utawa rong pasang (gandha) kang lelawanan lan migunakaké bal cilik ditamplèk ana ing sadhuwuré méja. Ing Républik Rakyat Cina, jeneng kang resmi ulah raga iki ya iku "bal pingpong", sajeroning (Tionghoa: 乒乓球; Pinyin: pīngpāng qiú). bet,. Indhuk Ulah raga Pingpong ing Indonésia ya iku PTMSI (Persatuan Tenis Meja Seluruh Indonésia)[1] lan ing donya ya iku ITTF (International Table Tennis Federation) sing anggotané nganti 210 nagara lan PTMSI kacathet minangka anggota ITTF wiwit taun 1961.[2]

Bèt lan bal pingpong

Piranti Permainan[besut | besut sumber]

Rakèt (bèt)[besut | besut sumber]

Rakèt digawé saka lapisan kayu kang tipis lan penampangé dilapisi karèt kang mirunggan. Ukuran dawané rakèt (bèt) ya iku 6.5 inchi (16.5 cm) lan amba 6 inchi (15 cm). Lapisan tipis iki bisa uga ditambahi fiber glass karbon utawa piranti liyané saéngga bèt dadi ènthèng lan ora getas.

Bal[besut | besut sumber]

Bal pingpong utawa tènis méja duwé garis tengah 40 mm abot 2,7 gram.[3] Lumrahé wernané putih utawa oranye lan digawé saka piranti selluloid kang ènthèng. Pantulan bal kang apik ya iku manawa ditibakake saka ndhuwur 30,5 cm ngahasilake pantulan sapisan antara 24-26 cm. Ing bal pingpong lumrahé ana tandha lintang, lintang 1 nganti 3, lan tandha lintang 3 iki kang nuduhaké apik orané bal kang lumrahé dipigunakaké ing lomba-lomba resmi.

Méja lapangan[besut | besut sumber]

Ukuran lapangan tènis méja

Danganan forehand
Danganan backhand

Cara Main[besut | besut sumber]

Main tunggal

  • Saben bal mati ngasilaké biji siji.
  • Servis gantian ing kang main siji lan sijiné saben éntuk biji kalipatan lima (5)
  • Pamain kang servis bébas ndèkèkaké bal saka arah ing lapangan (isih ning laladan dhéwé
  • Permainan sak sèt bar-barané manawa pemain ngéntukake biji 11 (sewelas) lan kamenangan bisa di asilake 3 kamenangan sèt
  • Ing sajeroning palombaan/permainan bisa uga kadadéan deuce, lomba bisa dimenangake yèn menang kanthi kacèk (selisih) biji loro 2. Tuladha: 15-13 (limalas-telulas), 18-16(wolulas-nembelas)

Pamainan dobel

  • Saben bal mati bisa ngasilaké biji siji
  • Servis gegantian saben poin duwé biji kalipetan 5.
  • Pamain gegantian bisa nrima bal saka musuh
  • Pamain kang nyekel servis kudu bisa menehake bal ing kamar sajeroning tengen musuh.
  • Pamainan siji set pungkasan minsngks psmain nisa ngumpulskr biji 11, lan kamenangan diraih minangka bisa ngumpulake biji kaping 3 kamenangan set.
  • Manawa kadadéan deuce, paamainan pungkasan wila salisih biji ya iku 2. tuladha: 15-13, 18-16

Pamain pingpong misuwur Internasional[besut | besut sumber]

  • Jan Ove Waldner (P)
  • Liu Guoliang (P)
  • Wang Liqin (P)
  • Deng Yaping (W)
  • Wang Nan (W)
  • Zhang Yining (W)

Pamain pingpong misuwur saka Indonésia[besut | besut sumber]

  • Anton Suseno (P)
  • Yon Mardiyono (P)
  • Ismu Harinto (P)
  • Rossi Pratiwi (W)
  • Ling-ling Agustin (W)

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]