Perang Ossetia Kidul (2008)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Perang Ossetia Kidul 2008
Bagéan saka Konflik Georgia-Ossetia
Georgia, Ossetia, Russia and Abkhazia (id).svg
Lokasi Rusia, Ossetia Utara dan Selatan, dan Georgia
Tanggal 1 Agustus 2008 – 16 Agustus 2008[1]
Papan Georgia
Asil
Pihak sing kalibat
Flag of South Ossetia.svg Ossetia Selatan
 Ruslan
Flag of Abkhazia.svg Abkhazia
 Georgia
Military Professional Resources Logo.svg MPRI[2]
Komandhan
Flag of South Ossetia.svg Eduard Kokoity
Ruslan Dmitry Medvedev
Ruslan Vladimir Putin
Ruslan Anatoliy Serdyukov
Ruslan Marat Kulakhmetov
Flag of Abkhazia.svg Sergey Bagapsh
Georgia Mikheil Saakashvili
Georgia Davit Kezerashvili
Georgia Zaza Gogava

Perang Ossetia Kidul 2008 diwiwiti ing 10 Agustus 2008 sawisé pertempuran antara tentara Georgia lan kaum separatis Ossetia Kidul. Sawisé sarujuk nganakaké gencatan senjata, tanggal 7 Agustus Georgia nandangi operasi militèr kanggo ngrebut kutha Tskhinvali, ibukutha Ossetia Kidul, minangka jawaban marang serangan separatis ing sawijining désa ing Georgia.[3][4] Tanggal 8 Agustus, Rusia sing ngréwangi separatis Ossetia Kidul, mbales kanthi ngirim tentara mlebu menyang Georgia, nggawa tank lan artileri menyang Tskhinvali. Miturut Présidhèn Rusia Dmitry Medvedev, tujuan Rusia yakuwi kanggo nglindhungi pedunung Ossetia Kidul sing nduwé status warga negara Rusia. Présidhèn Georgia Mikheil Saakashvili nyatakaké negarané nglindhungi Georgia saka agrèsi Rusia lan tentara Rusia ngebom pedunung Georgia.[5]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ http://www.kremlin.ru/eng/text/news/2008/08/205406.shtml President of Russia Dmitry Medvedev signed a plan to resolve the Georgian-South Ossetian conflict, based on the six principles previously agreed on. kremlin.ru
  2. ^ The Destiny of Croatian Serbs Awaited Ossetians Strategic Culture Foundation
  3. ^ "Peace bid as Ossetia crisis rages". BBC. 9 August 2008. Dijupuk 2008-08-10.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  4. ^ "Georgia launches operation on South Ossetian capital". France 24. 7 August 2008. Diarsip saka sing asli ing 2008-08-13. Dijupuk 2008-08-10.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  5. ^ "Georgian President Mikhail Saakashvili responds to Russian tanks rolling into his country". CNN. 9 August 2008. Dijupuk 2008-08-10.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)

Pranala njaba[besut | besut sumber]