Paule Marshall

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Paule Marshall (lair 9 April 1929; umur 90 taun) inggih punika satunggalipun panyerat saking Amérikah Sarékat panganggit novèl ingkang tansah nyuwantenaken bilih warga kulit cemeng ing Amérikah Sarékat punika bandhanipun kabudayan saking Afrika.[1][2][3]

Latar wingking[besut | besut sumber]

Marshall lair ing Valenza Pauline Burke[4] Brooklyn, putri saking kulawargi saking Barbadian ingkang ngumbara wonten ing New York taun 1919.[5] Piyambakipun sinau wonten Girls High School, Brooklyn College (1953) lan Hunter College, New York (1955).[6] Ing taun 1950 piyambakipun sesémahan kaliyan psikolog Kenneth Marshall; lajeng pepisahan ing taun 1963. Dasawarsa 1970-an, piyambakipun sesémahan malih kaliyan Nourry Menard, asal Haiti.[7] Minangka sastrawan saking kalangan kulit cemeng, piyambakipun tansah nyuwantenaken bilih warga kulit cemeng ingkang wonten Amérikah Sarékat punika bandhanipun kabudayan saking Afrika.

Wonten ing wiwitan kiprahipun ing jagat kasusastran, piyambakipun nyerat geguritan, nanging salajengipun malih wonten prosa. Novèl wiwitanipun, Brown Girl, Brownstones kababar taun 1959. Paule Marshall pikantuk bebungah saking Guggenheim Fellowship ing taun 1960, lan salajengipun nganggit Soul Clap Hands and Sing, kempalan sekawan novèl ingkang kasil nampèni bebungah National Institute of Arts Award.[7] Tahun 1965, dia dipilih oleh Langston Hughes untuk bergabung dengannya dalam tour donya Departemen Nagara, di mana mereka berdua membacakan karya-karya mereka, yang menjadi cikal-bakal awal kariernya.[8] Mboten dangu sasampunipun, piyambakipun nyerat novèl The Chosen Place, the Timeless People (1969), ingkang kasebat déning New York Times Book Review minangka "satunggal saking sekawan novèl impresif ingkang naté dipunserat déning panyerat Amérika kulit cemeng",[9] lan Praisesong for the Widow (1983), ingang nglantaraken piyambakipun nampèni bebungah Before Columbus Foundation American Book Award taun 1984.[5]

Marshall mucal wonten ing Universitas Persemakmuran Virginia, Universitas California, Berkeley, Workshop Kepenulisan Iowa, lan Universitas Yale sadèrèngipun kapracaya minangka Ketua Helen Gould Sheppard Chair of Literature and Culture ing Universitas New York.[10] Taun 1993 piyambakipun nampi gelar kinormatan L.H.D. saking Bates College. Piyambakipun manggèn wonten Richmond, Virginia.[11] Taun 2010, Paule Marshall nampi bebungah Lifetime Achievement Award saking Anisfield-Wolf Book Awards.[12]

Pakaryanipun[besut | besut sumber]

Cithakan:Library resources box

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Paule Marshall", Encyclopædia Britannica.
  2. Alexis De Veaux, "Paule Marshall: In Celebration of Our Triumph", Essence, May 1979.
  3. "Paule Marsahll" page at NNDB.
  4. Deepika Bahrim "Marshall, Paule", Postcolonial Studies @ Emory.
  5. a b Mary Katherine Wainwright, "Marshall, Paule 1929–", Encyclopedia.com.
  6. John M. Reilly, "Paule Marshall Biography", jrank.org.
  7. a b "Paule Marshall", Voices from the Gaps - University of Minnesota.
  8. Jonathan Yardley, "A memoir from Paule Marshall, author of "Brown Girl, Brownstones". The Washington Post, March 1, 2009.
  9. The New York Times Book Review, November 30, 1969, p. 24.
  10. Creative Writing Program, New York University.
  11. Triangular Road: A Memoir by Paule Marshall, Basic Civitas Books. ISBN 0465013597.
  12. anisfield-wolf.org

Pranala njawi[besut | besut sumber]