Paprangan Gallipoli

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kampanye Gallipoli
Bagéan saka Perang Donya I
Paprangan Gallipoli, Fèbruari–April 1915
Paprangan Gallipoli déning Ben Dangoor, April 1915
Tanggal 19 Fèbruari 19159 Januari 1916
Papan Ujung Gallipoli, Kasultanan Utsmaniyah.
Asil Kemenangan Utsmaniyah
Pihak sing kalibat
 Karajan Manunggal
 Prancis
Ottoman flag.svg Kasultanan Utsmaniyah
Komandhan
Karajan Manunggal Sir Ian Hamilton
Karajan Manunggal Lord Kitchener
Karajan Manunggal John de Robeck
22px Otto Liman von Sanders

Ottoman flag.svg Mustafa Kemal Atatürk

Kakuwatan
5 divisi 6 divisi
Cacahé korban
252.000[1] 195.000[2]

Kampanye Gallipoli iku paprangan sing kadadéan ing Gallipoli wiwit April 1915 nganti Dhésèmber 1915 sajeroning Perang Donya I. Operasi gabungan Britania Raya lan Prancis ditindakaké kanggo ngrebut kutha krajan Kasultanan Utsmaniyah, Istanbul lan nyedyakaké rute segara sing aman kanggo dedagangan militèr lan agrikultur karo Rusia. Usaha iki gagal, lan kaloro pihak ngalami kurban jiwa sing akèh.

Kurban[besut | besut sumber]

Gallipoli casualties
Sumber: Australian Department of Veterans' Affairs[3]
  Tiwas Tatu Total
Total Sakuthu 44,092 96,937 141,029
- Inggris Raya 21,255 52,230 73,485
- Prancis (perkiraan) 10,000 17,000 27,000
- Australia 8,709 19,441 28,150
- Niu Selan 2,721 4,752 7,473
- India 1,358 3,421 4,779
- Newfoundland 49 93 142
Krajan Ottoman (kira-kira) 86,692 164,617 251,309
Total (kaloro pihak) 130,784 237,290 336,048

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Dennis, Peter. "Gallipoli Campaign." Microsoft® Student 2006 [DVD]. Microsoft Corporation, 2005. Microsoft ® Encarta ® 2006. © 1993-2005 Microsoft Corporation. All rights reserved.
  2. ^ http://www.canakkale1915.com/sehitsayisi.htm
  3. ^ hari ANZAC 2008 - Kampanye Gallipoli, Departmen Urusan Veteran Australia. 24 Maret 2009.

Réferènsi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Médhia magepokan Battle of Gallipoli ing Wikimedia Commons