Paprangan Gallipoli

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kampanye Gallipoli
Bagéan saka Perang Donya I
Paprangan Gallipoli, Februari–April 1915
Paprangan Gallipoli déning Ben Dangoor, April 1915
Tanggal 19 Februari 19159 Januari 1916
Papan Semenanjung Gallipoli, Kasultanan Utsmaniyah.
Asil Kemenangan Utsmaniyah
Pihak sing kalibat
Flag of the United Kingdom.svg Britania Raya

Flag of France.svg prancis

Ottoman flag.svg Kasultanan Utsmaniyah
Komandhan
Flag of the United Kingdom.svg Sir Ian Hamilton
Flag of the United Kingdom.svg Lord Kitchener
Flag of the United Kingdom.svg John de Robeck
22px Otto Liman von Sanders

Ottoman flag.svg Mustafa Kemal Atatürk

Kakuwatan
5 divisi 6 divisi
Cacahé korban
252.000[1] 195.000[2]

Kampanye Gallipoli iku paprangan sing kedadéyan ing Gallipoli wiwit April 1915 nganti Desember 1915 jroning Perang Donya I. Operasi gabungan Britania Raya lan Prancis dilaksanakaké kanggo ngrebut ibukutha Kasultanan Utsmaniyah, Istanbul lan nyedyakaké rute segara sing aman kanggo dedagangan militèr lan agrikultur karo Rusia. Usaha iki gagal, lan kaloro pihak ngalami kurban jiwa sing akèh.

Kurban[sunting | sunting sumber]

Gallipoli casualties
Sumber: Australian Department of Veterans' Affairs[3]
  Tiwas Tatu Total
Total Sekutu 44,092 96,937 141,029
- Inggris Raya 21,255 52,230 73,485
- Prancis (perkiraan) 10,000 17,000 27,000
- Australia 8,709 19,441 28,150
- Selandia Anyar 2,721 4,752 7,473
- India 1,358 3,421 4,779
- Newfoundland 49 93 142
Krajan Ottoman (kira-kira) 86,692 164,617 251,309
Total (kaloro pihak) 130,784 237,290 336,048

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Catatan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Dennis, Peter. "Gallipoli Campaign." Microsoft® Student 2006 [DVD]. Microsoft Corporation, 2005. Microsoft ® Encarta ® 2006. © 1993-2005 Microsoft Corporation. All rights reserved.
  2. ^ http://www.canakkale1915.com/sehitsayisi.htm
  3. ^ hari ANZAC 2008 - Kampanye Gallipoli, Departmen Urusan Veteran Australia. 24 Maret 2009.

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]