Panggodhaning Jansson

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Panggodhaning Jansson
Janssons frestelse.jpg
Buku masakan: Panggodhaning Jansson  Médhia: Panggodhaning Jansson

Godaan Jansson (Swèdhen: Janssons frestelse ( Pangucap cara Swédhen: [ˈjɑ̌ːnsɔns ˈfrɛ̂sːtɛlsɛ] )) yaiku kaserol Swèdhen tradisional sing digawe saka kentang, bawang, sprat pickled, crumbs roti lan krim . Umume kalebu ing julbord Swèdhen ( smörgåsbord Natal),[1] lan påskbuffé Paskah, sing luwih entheng tinimbang julbord tradisional.[2] Piring iki uga umum ing Finlan, sing diarani janssoninkiusaus .[3]

Gawe[besut | besut sumber]

Tampilan sing cedhak saka sajian frestelse Janssons

Kentang dipotong dadi lancip lan dilapis ing wajan, ganti karo sprats lan bawang sing disigar. Uyah lan mrico dilebokake ing saben lapisan, banjur ditambahake krim nganti meh ngisi kaleng. Pungkasane dipanggang ing oven 200 °C (392 °F) udakara sakjam.[4][5]

Resep iki asring disalahake nganggo basa Inggris, kanthi teri diganti karo sprat . Iki amarga sprat ( Sprattus sprattus ) asinan gula, uyah lan rempah-rempah wis dikenal ing Swèdhen minangka ansjovis wiwit pertengahan abad kaping 19, dene ikan bilis asli (Engraulis encrasicolus) didol ing Swèdhen minangka sardeller ( sardelles ). Uga, hering cilik ( Clupea harengus ) bisa digunakake tinimbang sprat

.[6]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Webb, Loios Sinaiko. Holidays of the World Cookbook for Students: Updated and Revised. ABC-CLIP. p. 213.
  2. Kindvall, Johanna. Smorgasbord: The Art of Swedish Breads and Savory Treats. Random House.
  3. Elmquist, Pernilla. "Janzons Temptation". pernillaelmquist.com. Pernilla Elmquist. Dibukak ing March 1, 2020.
  4. "Janssons frestelse". medlem.spray.se (ing basa Swedia). Välmatade historier. Diarsip saka sing asli ing September 19, 2002.
  5. "Janssons frestelse—a really tempting sprats casserole". Swedish Spoon. Dibukak ing March 1, 2020.
  6. "Sprattus sprattus". fao.org. Food and Agriculture Organization. Dibukak ing March 1, 2020.